Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2015
Φέτα από τον Αλμυρό του Βόλου, στραπατσάδα, καφέ στη χόβολη, λάδι από την Κρήτη, κρίταμο και κουλούρι Θεσσαλονίκης έχουν τη τιμητική τους στα εστιατόρια του Λονδίνου που φέρουν ελληνική υπογραφή. Ελληνικά προϊόντα και συνταγές είναι το νέο trend στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου τα ελληνικά εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο με τους Αγγλους πελάτες να εύχονται “Kali orexi” τσουγκρίζοντας ελληνικά κρασιά.
The Greek Larder
Πέντε λεπτά από τον καλογυαλισμένο πλέον σταθμό King’s Cross St. Pancras βρίσκεται το καινούργιο εστιατόριο του Θοδωρή Κυριακού, του σεφ που έμαθε τη λέξη “σουβλάκι” στους Άγγλους μέσα από την αλυσίδα εστιατορίων The Real Greek, και του συνεταίρου του Πάνου Μανουηλίδη των πολυβραβευμένων προϊόντων της Odysea. Ltd. 114 υποψήφιοι κονταροχτυπήθηκαν για την ενοικίαση του χώρου
“Πέντε μήνες λειτουργούμε. Ναι, βλέπω ότι έχουν ανοίξει αρκετά ελληνικά εστιατόρια το τελευταίο διάστημα. Όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά, και το εννοώ. Θα βάλουμε την στάμπα σε αυτή την πόλη των δέκα εκατομμυρίων. Δεν υπάρχει έλλειψη κοινού οπότε δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών εστιατορίων” αναφέρει ο σεφ και συνιδιοκτήτης του The Greek Larder, Θοδωρής Κυριακού. “Έχουμε ανοίξει και μπακάλικο στο εστιατόριο. Επιδιώκουμε να αγοράσουν το ελληνικό προϊόν οι Άγγλοι και μάλιστα σε τιμή ελληνικού σουπερμάρκετ. Ο κύριος Κυριακού άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, το Livebait, το 1995, οπότε είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να δώσει μια απάντηση, αν είκοσι χρόνια μετά, “έγιναν τα Ελληνικά εστιατόρια μόδα στο Λονδίνο”. “Για να είμαι ειλικρινής δεν έχουν κάνει τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας σε φήμη πασίγνωστα εστιατόρια. Σε καμία πόλη η ελληνική κουζίνα δεν το έχει καταφέρει. Αλλά μια συλλογική προσπάθεια μπορεί να μας βάλει στο χάρτη των εστιατορίων που δεν βρίσκεις ποτέ τραπέζι. Το φαγητό στο Λονδίνο δεν είναι πανάκριβο και τα ελληνικά εστιατόρια είναι μια value for money επιλογή”.
Υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας που μπορεί να μοιραστεί; “Έχω κάνει την κουζίνα μέρος της σάλας. Χτυπάω 60 και 65 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Δίνω μεγάλη σημασία στην υποδοχή και την εξυπηρέτηση των πελατών. Θέλω να τους προσφέρω μια εμπειρία”. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του; “Τον Οκτώβρη οργανώνουμε το London Greek Wine Festival. Ένα τριήμερο εορτασμό των ελληνικών κρασιών για να τα συστήσουμε στην αγορά του Λονδίνου”.
info: www.thegreeklarder.co.uk
OPSO
Ο Αντρέας Λαμπρίδης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Έλληνα πιτσιρικά που πήγε για σπουδές Οικονομικών στο Λονδίνο με πλάνο να μείνει τρία χρόνια. Αποφοιτώντας δούλεψε στο investment banking άλλα έξι. Αλλά δεν ήταν αυτό το όνειρό του. Τα παράτησε όλα, πήγε σε δύο σχολές μαγειρικής, πέρασε τρία τέσσερα χρόνια στις κουζίνες και εδώ και εννιά μήνες περηφανεύεται ότι υλοποιήθηκε το όνειρό του. Άνοιξε το δικό του Ελληνικό εστιατόριο στη καρδιά του Marylebone.
“Μου αρέσει να είμαι εδώ όλη μέρα. Είναι το μωρό μου. Εμπιστευτήκαμε το μενού στους βραβευμένους με Michelin σεφ του Funky Gourmet, τους Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκο Ρούσσο. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα να βρεις το σωστό ακίνητο στο Λονδίνο. Εμείς είμαστε πέντε λεπτά περπάτημα από την Oxford Street, έχουμε εξωτερικό χώρο που είναι ηλιόλουστος από τις 11 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Αυτό είναι πολυτέλεια στην αγγλική πρωτεύουσα. Δεν θα βρεις σε εμάς το παραδοσιακό γύρο, μουσακά, ντολμαδάκια και κεμπάπ. Αυτό που βγάζουμε ως signature dish είναι ένα αποδομημένο μη τετράγωνο κομμάτι παστίτσιου, με χυλοπίτες, μάγουλα μαριναρισμένα για 14 ώρες, μαρμελάδα ντομάτας και μπεσαμέλ γραβιέρας. Όταν οι πελάτες το βλέπουν σερβιρισμένο λένε αμέσως “εγώ παράγγειλα παστίτσιο, μάλλον κάνετε λάθος”. Αλλά εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε μια μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής παράδοσης”.
“Θέλουμε να θυμίζουμε Ελλάδα. Το πάτωμά μας είναι ένα μωσαϊκό. Μια νοσταλγική ανάμνηση από τις παλιές αστικές πολυκατοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επιλέξαμε στο χώρο μπλε χρώμα, το χρώμα της Ελλάδας. Είναι ένα μαγαζί που μπορείς να φέρεις τη μαμά σου, τους κολλητούς αλλά και να βγεις ραντεβού. Είμαστε Greek Inspired, London Made. Αυτό είναι το μότο μας. Μέχρι και μπίρες ελληνικές εισάγω. Φυσικά κάνουμε branch. Έχει περιληφθεί στα top ten dishes του Λονδίνου στο Check In. Βγάζω ελληνικό γιαούρτι, κουλούρι Θεσσαλονίκης και στραπατσάδα”.
info: www.opso.co.uk
Isle of Olive
O Γρηγόρης Βαΐτσας και η Πωλίνα Φιλίπου είναι ζευγάρι. Εκείνος έχει ζήσει πλέον τη μισή του ζωή στο Λονδίνο. Έφυγε στα 19 να σπουδάσει Φυσικός και σήμερα είναι 39. Εκείνη σπούδασε ψυχολογία. Όταν έμενε στο κακόφημο Χάκνεϊ τότε ο κόσμος το απέφευγε εξαιτίας της εγκληματικότητας. Σήμερα το αποφεύγουν γιατί έχει γίνει τουριστικό και άρα πανάκριβο. Εκεί επέλεξαν να ανοίξουν το “προχώ” μπακάλικό τους. “Είχαμε στρωμένες δουλειές και οι δύο. Έτυχε κάποια στιγμή να είμαστε μερικούς μήνες off. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα οδοιπορικό με την μοτοσικλέτα μας. Πήγαμε στην Κρήτη. Κάθε φορά που επιστρέφαμε στην Ελλάδα τρώγαμε καλά, και είχαμε την απορία γιατί δεν βλέπαμε τα δικά μας προϊόντα στο εξωτερικό. Στο Λονδίνο υπήρχαν ελληνικά μπακάλικα, εκείνα με τους κίονες ή τα λεγόμενα τούρκικα που έβρισκες ντολμαδάκια σε κονσέρβες.
Σε μια στιγμή τρέλας το 2011 αποφασίσαμε να είμαστε εμείς εκείνοι που θα ανοίξουν ένα μαγαζί με ελληνικά προϊόντα. Πρώτα βγήκαμε στις υπαίθριες αγορές με πέντε λάδια και τρεις ποικιλίες ελιών. Στήσαμε πάγκο. Είδαμε ότι οι Άγγλοι τρελάθηκαν. Τώρα πουλάμε ελληνικά τυριά, μετσοβόνε και κρίταμο για τις σαλάτες στο μαγαζί. Έχουμε βγάλει και βιβλία μαγειρικής. Διαθέτουμε πολλές ετικέτες λαδιού. Διοργανώνουμε βραδιές γευσιγνωσίας ελαιόλαδου από την Κρήτη, την Μυτιλήνη, τη Θράκη, τη Χαλκιδική”. Τι το διαφορετικό έφερε στο Ανατολικό Λονδίνο το δικό τους μαγαζί;
“Εμείς θέλαμε ένα μοντέρνο και ζωντανό χώρο. Να χαίρεσαι να μπαίνεις και να περνάς χρόνο στο κατάστημα. Έτσι μας ήρθε η ιδέα του “καφενείου” μας. Προσφέρουμε στους πελάτες ελληνικό καφέ ή ροφήματα από ελληνικά βότανα. Ενθουσιάζονται οι ξένοι με τον παραδοσιακό τρόπο κοπής του ελληνικού καφέ. Δεν είμαστε εστιατόριο. Αλλά θα τους δώσουμε να δοκιμάσουν πίτες ελληνικές φρεσκοψημένες και γλυκά του κουταλιού μαζί με τον καφέ. Διοργανώνουμε το Souvlaki Assembly σε συνεργασία με τον The Athenian που ψήνει σουβλάκια με γκάζι στο χώρο μας. Και μόνο που το ελληνικό ελαιόλαδο θα μπει σε μια αγγλική κουζίνα είναι κέρδος για εμάς”.
info: www.isleofolive.co.uk
Σχετικά

Έρχονται δύο μοναδικά wine masterclasses για το κυπριακό κρασί στο Winecore
Το κρασί γίνεται εμπειρία, και εσύ ο πρωταγωνιστής

Γνωστό street food μαγαζί της Λεμεσού κλείνει και επιστρέφει αλλαγμένο
Ετοιμάζεται να μας φέρει μία ολοκαίνουργια γαστρονομική περιπέτεια που είναι φρέσκια, τολμηρή και εντελώς απροσδόκητη

Η δημοφιλής ελληνική αλυσίδα με τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, προσγειώνεται στη Βυζαντίου
Νέο κατάστημα για το γευστικό franchise της Ελλάδας που κατακτά και την Κύπρο

Καλοκαιρινά ραντεβού στην καρδιά του Πρωταρά, με καλό φαγητό, κοκτέιλ και μουσική
Premium εμπειρία για εκλεκτικούς επισκέπτες

Cocktail και φαγητό με θέα ζηλευτή, σε ένα από τα ομορφότερα rooftop του νησιού
Τα απογεύματα φέτος στο Nubila θα είναι πιο γοητευτικά από ποτέ

Λίγο ιστορία, πολυτέλεια και γαστρονομία
Ένα event που είναι ό,τι πιο εκλεκτό μπορούμε να φανταστούμε

«Entertainment Under The Stars»: Μαγικές βραδιές κάτω από τ’ αστέρια στο Anaïs
Με μουσική, εκθαμβωτικά χορευτικά σόου, εντυπωσιακές επιδείξεις φωτιάς και πυροτεχνήματα!

Limanaki Seafood Restaurant: Μας υποδέχεται ξανά με γεύσεις που μιλούν τη γλώσσα της θάλασσας
Έξοδος κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, με φόντο τον ήχο της θάλασσας και την υπογραφή της αυθεντικής γεύσης

Το M Fusion επιστρέφει και οι βραδιές μας αποκτούν ξανά χαρακτήρα, γεύση και ρυθμό
Tο πολυβραβευμένο εστιατόριο, ανοίγει ξανά την ειδυλλιακή του βεράντα

Την Κυριακή του Πάσχα στο Columbia Steak House θα στηθεί το πιο γιορτινό Carvery Buffet της πόλης
Το Πάσχα τρώμε… στο Columbia Steak House στη Λεμεσό, το οποίο μας στρώνει το τραπέζι

Πασχαλινό τραπέζι με ασφάλεια και υγεία: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Ετοιμαστείτε για μια ξεχωριστή γιορτή, προσέχοντας τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

To viral γλυκό για το οποίο περιμένουν ώρες στην ουρά
Υπάρχει ένα γλυκό, για το οποίο οι άνθρωποι στήνονται στις ουρές και περιμένουν με τις ώρες, προκειμένου να το δοκιμάσουν...