Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουνίου 2015
Το συγκρότημα Κυπρογένεια, που γιορτάζει φέτος τα δεκάχρονά του (2005-2015), παρουσιάζει σύγχρονη κυπριακή μουσική βασισμένη στην παράδοση, σε διασκευές και ενορχηστρώσεις από τον Κοντεάτη μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή Λάρκο Λάρκου.
Συμμετέχουν εξέχοντες κύπριοι μουσικοί και τραγουδιστές (ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες και άλλοι), που υπηρετούν διάφορα μουσικά είδη, όπως παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, τζαζ, ροκ και ευρωπαϊκή κλασική μουσική. Συνδετικό στοιχείο στο ακουστικό αποτέλεσμα αποτελεί ο αυτοσχεδιασμός και οι γεμάτες πρωτοτυπία και πάθος ενορχηστρώσεις του Λάρκου.
Θα παρουσιαστούν κομμάτια κοινής παράδοσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σύγχρονες συνθέσεις στο ίδιο πνεύμα, μελοποιημένη ποίηση και παραδοσιακοί χοροί διασκευασμένοι, όπως: Βασιλιτζ̌ιά- Feslikan, Δράτζ̌αινα (Λ. Λάρκου), Ανεράδα (Β. Μιχαηλίδη- Λ. Λάρκου), Ζειμπέκικο, Σαρατζ̌ηνός (Ακριτικό- Μ. Χριστοδουλίδη), Μάντρα, Δρεπάνι, Αζιζιές, Τυλληρκώτισσα- Dillirga, Πέρτικα- Dolama, Mesarya- Μεσαορία (Űr Genç/ Λ. Λάρκου- E. Sururi), Μουζουρού, Γιασεμίν και το ομώνυμο ορχηστρικό "Κυπρογένεια", σύνθεση του Λ. Λάρκου.
Συμμετέχουν μουσικοί όπως ο γνωστός τουρκοκύπριος μουσικοσυνθέτης και μουσικός Ερσέν Σουρουρί (βιόλα, πλήκτρα) ο Τζιαχίτ Κουτραφαλί στο μπάσο, ο Ρόδος Παναγιώτου και ο Γιώργος Κούλας στα ντραμς/κρουστά, η Ελεωνόρα Ρούσου, ο Ιλκέρ Καπτάνογλου και ο Μιχάλης Μιχαήλ στα πνευστά, ο Λάρκος Λάρκου στο λαούτο και στο τραγούδι και άλλοι. Η τραγουδίστρια Ατύς αναμένεται ότι θα εντυπωσιάσει, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή διάλεκτο.
Η «Κυπρογένεια» ηχογραφεί φέτος τον πρώτο της ψηφιακό δίσκο (CD), αποτυπώνοντας την εμπειρία δέκα (10) χρόνων, από το 2005 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον πρώτο Κατακλυσμό (κατεχόμενης) Αμμοχώστου. Ακολούθησαν εμφανίσεις σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ, όπως: Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2006», Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, 1ο Κυπρορωσικό Gala στο Προεδρικό Μέγαρο, Βέλγιο (φεστιβάλ “Europalia- Europa”), Ισπανία (“Expo Zaragoza 2008”), Λουξεμβούργο (Δικαστικό Μέγαρο) και Ιρλανδία (Κυπριακή Προεδρία Ε.Ε.).
Σάββατο 13 Ιουνίου, ώρα 18.30.
Χορηγός: Πρεσβεία της Αμερικής στην Κύπρο.
Λεωφορεία από όλες τις πόλεις. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 99 272734
Σχετικά
Ο Günther Groissböck και ο Nelson Calzi φέρνουν τη μεγαλοπρέπεια της όπερας στο Minthis
Το πρόγραμμα της βραδιάς εστιάζει στον πλούτο του ρομαντικού ρεπερτορίου και στο έντονα εκφραστικό σύμπαν του lied
Ηχοτοπία της Λευκωσίας: Οι Nabu Pera ανοίγουν το Φεστιβάλ Αξιοθέας 2026
Με μια μουσική εξερεύνηση του αστικού ηχοτοπίου ανοίγει η αυλαία του φετινού 29ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ και το Garden Day and Night παρουσιάζουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον αγαπημένο Σταύρο Κωνσταντίνου - Μαζί του η Άντρη Καραντώνη
Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των Υπηρεσιών και των Προγραμμάτων του ΠΑΣΥΚΑΦ
Το Theama Venue παρουσιάζει την έναρξη του για το Καλοκαίρι 2026
Ξεκινά το θεαματικό καλοκαίρι με την Κατερίνα Λιόλιου στο Theama Venue!
Ο σταρ του βιολοντσέλου Λούκα Σούλιτς σε μια μαγική βραδιά στο Κούριο
Η συναυλία στην Κύπρο υπόσχεται μια ατμοσφαιρική εμπειρία, όπου η μουσική, το μεσογειακό ηλιοβασίλεμα και η επιβλητική ενέργεια του αρχαίου θεάτρου θα συναντηθούν σε μια βραδιά υψηλής αισθητικής
Μουσική περιήγηση από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική στο Κυπριακό Οινομουσείο
Οι Florian Rabe και Birgitta Birchall επιστρέφουν στη σειρά Commandaria Orchestra & Friends με μια ξεχωριστή βραδιά μουσικής δωματίου και φιλανθρωπικό χαρακτήρα
Βραδιά αφιερωμένη στον Chopin με την Jeneba Kanneh-Mason στο Minthis Music Festival 2026
Το πρόγραμμα της συναυλίας αναδεικνύει την κομψότητα και το συναισθηματικό βάθος της μουσικής του Chopin
Echoes Across Lands με την Ελένη Χαραλάμπους και τη Μαριόλα Χαριτίδου
Διαφορετικές ευρωπαϊκές μουσικές παραδόσεις μέσα από τη φωνή και το πιάνο
Έλλη Κοκκίνου: Συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Zazza Λευκωσίας
Η αγαπημένη τραγουδίστρια ανεβαίνει στη σκηνή της κυπριακής πρωτεύουσας, υποσχόμενη εκρηκτικές βραδιές με παλμό και μεγάλες επιτυχίες
Μεγάλο φινάλε σεζόν με τέσσερις βραδιές γεμάτες μουσική και διαφορετικά vibes σε γνωστό στέκι της πρωτεύουσας
Από live εμφανίσεις μέχρι DJ sets, το season closing υπόσχεται ένα δυναμικό τετραήμερο αποχαιρετισμού
Οι Windcraft στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου για μια εκρηκτική δωρεάν μουσική βραδιά
25 μουσικοί γεμίζουν το τοπίο με ήχους πνευστών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αειφορίας Πεδιαίου