Things to Do , Εκδηλώσεις

Ένα ταξίδι στην προφορική παράδοση [μέσα από παραμύθια και ιστορίες]

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη της αφήγησης, με τον Γιώργο Ευγενικό, τη μουσικό Σαβίνα Γιαννάτου και την κοινωνιολόγο Μαρία Βλαχάκη

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015

Από την προφορική παράδοση στην επινόηση ιστοριών και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό, αυτός είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που διοργανώνει το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον αφηγητή Γιώργο Ευγενικό, την μουσικό Σαβίνα Γιαννάτου και την κοινωνιολόγο Μαρία Βλαχάκη, στην Λεμεσό και στην Λευκωσία από τις 30/11/15 μέχρι τις 4/12/15.

Απευθύνεται σε ενήλικες, άτομα που αγαπούν τις ιστορίες, τα παραμύθια, την λαϊκή προφορική παράδοση και την αφήγηση, σε εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν το παραμύθι ως εκπαιδευτικό εργαλείο, σε γονείς, παιδαγωγούς κ.ά.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα: 
Τα παραμύθια χαρίζουν τέρψη και παρηγοριά, έχουν μεγάλη συμβολική και παιδαγωγική αξία, είναι ένας κόσμος φανταστικός και μαγικός που όλα μπορούν να συμβούν, που το δίκαιο και η ηθική τάξη θριαμβεύουν.
Ξεκινάμε το ταξίδι στην προφορική παράδοση παρέα με τον Γιώργο Ευγενικό. Ανακαλύπτουμε μονοπάτια, ιχνηλατούμε και χαράζουμε τους δικούς μας δρόμους. Διερευνούμε την μορφολογία των παραμυθιών και επεξεργαζόμαστε τους άξονες των ιστοριών. Αναπτύσσουμε την φαντασία μας και αξιοποιούμε τις εμπειρίες της ζωής μας, επινοούμε ιστορίες, χρησιμοποιούμε τον λόγο και τον ήχο για την αφήγησή τους.

Η Σαβίνα Γιαννάτου με φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς μας μυεί στον μαγικό κόσμο των ήχων, δίνει ζωή στους ήρωες, στα πλάσματα της φύσης, στα αντικείμενα και μας αποκαλύπτει τις δυνατότητες της φωνής μας.

Ο κόσμος των παραμυθιών είναι ταυτόχρονα και τόσο αληθινός καθώς αντανακλάται η παραδοσιακή ζωή, οι κοινωνικές συνθήκες και αντιλήψεις. Με την Μαρία Βλαχάκη θέτουμε ζητήματα κοινωνιολογίας και παιδαγωγικής. Υπάρχουν κοινωνικά στερεότυπα στα παραμύθια και πώς αποτυπώνεται η διαφορετικότητα; Αναπαράγονται σήμερα παραδοσιακές ιδέες, χαρακτηριστικά και κοινωνικοί ρόλοι για τα δυο φύλα; Σκιαγραφούμε την εικόνα της μητριάς, του ήρωα με αναπηρία, του όμορφου και του άσχημου, του ξένου, της γυναίκας μέσα και έξω από το σπίτι, γνωρίζουμε ιστορίες για τη διαφορετικότητα από τη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, ερευνούμε το ρόλο του Ντίσνευ, της οικογένειας, του σχολείου. Αναζητούμε, δίπλα στο παραμύθι, το ρόλο που έχει το παιχνίδι στην κοινωνικοποίηση και διαμόρφωση στάσεων του παιδιού, βλέπουμε εικόνες παραμυθιακών ηρώων και παιχνιδιών που ανατρέπουν τις προκαταλήψεις και μας ευαισθητοποιούν.

Πρόγραμμα εργαστηρίων:
Λευκωσία (16 ώρες): Δευτέρα 30/11 -  Πέμπτη 3/12, «Μουσείο του Παραμυθιού», Γρανικού 32, περιοχή Πύλης Πάφου – Τηλ: 22376522

Λεμεσός (16 ώρες): Τρίτη 1/12 - Παρασκευή 4/12, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3025 Λεμεσός – Τηλ: 25340347

Κόστος συμμετοχής: €150.
Δυνατότητα έγκαιρης προεγγραφής και προπληρωμής του προγράμματος: μειωμένο κόστος €120.

Για δήλωση ενδιαφέροντος: Κατερίνα Πάκκου τηλ: 99526772.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close