Top Stories , Arts & Culture

Υφαίνουμε στους δρόμους του νησιού

Υφαντά σε δρόμους, πλατείες και αίθριους χώρους στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Τέχνης

Δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2016

H Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Κλάδος των Εικαστικών Τεχνών και το Γραφείο Επιθεώρησης Τέχνης διοργανώνουν την Παγκύπρια Εικαστική δράση "Υφαντική στο δρόμο".

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής πρωτεύουσας Πάφος 2017 και των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Τέχνης η οποία καθιερώθηκε και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΙΑΑ, International Artist Association και το ΕΚΑΤΕ,  το Επιμελητήριο Καλλιτεχνών Κύπρου. Επιπλέον η τριτοβάθμια εκπαίδευση στηρίζει το θεσμό και εμπλέκεται δημιουργικά δίπλα στους μαθητές με ομάδες φοιτητών από τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκό, Frederick και την Αιγαία Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η φετινή εικαστική δράση Υφαντική στο δρόμο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τέχνης που αφορά τη Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 έχει σαν αφετηρία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στη Λευκωσία όπου ομάδα φοιτητών από τη σχολή Αιγαία μαζί με τις καθηγήτριες τους θα παρέμβουν στην πρόσοψη του κτιρίου μεταμορφώνοντας την είσοδο και τα λευκά κιονόκρανα σε ένα υφαντό παιχνίδι με πλέξιμο από γραμμές, σχήματα και μοτίβα μέσα από ευτελή υλικά, υφάσματα, κλωστές και μαλλιά. 

Παράλληλα η δράση  θα πραγματοποιηθεί σε παγκύπρια κλίμακα  στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας  και Πάφου  την  Παρασκευή  από τις 08.00 μέχρι και τις  13.00 σε προεπιλεγμένα σημεία. Συγκεκριμένα στη Λευκωσία γύρω από το δημαρχείο μέχρι και το ΟΧΙ, στις πλατείες Λήδρας και Φανερωμένης, στη Λεμεσό στην περιοχή του Μόλου, στη Λάρνακα στην περιοχή των Φοινικούδων και στην Πάφο στο παραλιακό μέτωπο από το λιμανάκι μέχρι και τα μπάνια.

Μικρές ομάδες μαθητών μαζί με τους καθηγητές/τριες της Τέχνης θα δημιουργήσουν υφαντά σε δρόμους, πλατείες και αίθριους χώρους της επαρχίας τους. Οι μαθητές με εφόδια ανακυκλωμένα, ευτελή και εύκολα προσβάσιμα υλικά θα δημιουργήσουν εικαστικές παρεμβάσεις από υφαντά και χειροποίητα πλεκτά έργα ενσωματώνοντας τα με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο φυσικό περιβάλλον. Τα υφαντά  θα παραμείνουν εκτεθειμένα στους χώρους όπου θα δημιουργηθούν για περίοδο μιας βδομάδας.

Στόχος της Παγκύπριας μαθητικής δράσης είναι  η προβολή του πολιτισμού μας και της Κυπριακής λαϊκής παράδοσης σε συνάρτηση με την υφαντική τέχνη δοσμένη μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις και υλικά συμβάλλοντας έτσι στα Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας καλλιεργώντας εικαστική κουλτούρα.

Καταλήγοντας, μέσα από την προτεινόμενη δράση επιτυγχάνεται ένας από τους κυριότερους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που αφορά την προώθηση και σύνδεση της σχολικής μονάδας με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η δημιουργική εμπλοκή των μαθητών σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης τους προωθεί τις εικαστικές τέχνες πέραν των σχολικών χώρων, αναδεικνύει τη ζωντάνια, την ειλικρίνεια  και τον αβίαστο αυθορμητισμό της καλλιτεχνικής έκφρασης των παιδιών προσδίνοντας μια  μοναδική ευκαιρία σε δημότες και περαστικούς να βιώσουν μέσω της Τέχνης τη χαρά της έκφρασης και της δημιουργικότητας.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close