Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017
Μπορώ να πω ότι αυτό το χαριτωμένο μαγαζάκι που άνοιξε πρόσφατα στη λεωφόρο Σταυρού στη Λευκωσία είναι κάτι που έλειπε από την πόλη. Και τι εννοώ. Δύσκολα βρίσκεις τέτοια μαγαζιά στην Κύπρο τα οποία διαθέτουν ποιοτικά σιροπιαστά, γλυκά του ταψιού και ελληνικές πίτες τα οποία μπορείς να απολαύσεις επί τόπου με καλό καφέ.

Το Μελίρρυτον είναι αυτό ακριβώς που σου περιέγραψα. Ένας όμορφος, ζεστός χώρος που ακολουθεί τα ελληνικά πρότυπα των παραδοσιακών γλυκοπωλείων που συναντάς στα στενά δρομάκια της Αθήνας-εκεί τριγύρω στου Ψυρρή, της Θεσσαλονίκης και άλλων ελληνικών πόλεων.
Ο χώρος μικρός, περιποιημένος και ζεστός με ρουστίκ δάπεδο και χαμηλό φωτισμό. Μία πελώρια βιτρίνα σε καλωσορίζει στο κέντρο του μαγαζιού με μικρά μικρά σιροπιαστά τύπου λιβανέζικα ενώ στα δεξιά και αριστερά υπάρχουν ράφια και προθήκες με διάφορα είδη μπύρας αλλά και κρασιών που μπορείς να αγοράσεις. Μπροστά σου το ταμείο και στα αριστερά του απλώνεται η άλλη, πιο αμαρτωλή βιτρίνα με τα σιροπιαστά να σου κλείνουν το μάτι.

Εξωτερικά υπάρχει μία όμορφη και ζεστή βεραντούλα με τραπεζάκια για τους καπνιστές αλλά και αυτούς που θέλουν να χαζεύουν το δρόμο. Καθίσαμε στο εσωτερικό ενώ οι ματιές μας κρυφοκοίταζαν τα γλυκά των δίπλα. Μερικά από τα γλυκά που ζητήσαμε είχαν εξαντληθεί αφού μάθαμε πως η κουζίνα φτιάχνει καθημερινά φρέσκα. Βέβαια το γαλακτομπούρεκο ως ο βασιλιάς των σιροπιαστών είχε εξαντληθεί όμως η κοπέλα μας ενημέρωσε ότι υπήρχε φωλιά γαλακτομπούρεκο. Φύλλο κρούστα σε σχήμα φωλιά με κρέμα γαλακτομπούρεκο. Το ίδιο υπάρχει και με σοκολάτα το οποίο επέλεξα να δοκιμάσω (€5,80) ενώ μαζί με το γλυκό μοιραστήκαμε και μία ελληνική τυρόπιτα η οποία ήταν νόστιμη με τραγανό ζυμωτό φύλλο με υπέροχη κρούστα (€2,80).
Η παρέα επέλεξε το νούμερο ένα του καταλόγου το οποίο σερβίρεται ως υπερπαραγωγή (κεντρική φωτό) με παγωτό βανίλια και λευκή σοκολάτα (€5,80). Θεσπέσιο. Το μενού περιλαμβάνει ακόμα κανταΐφι κρέμας, μπράουνι, μηλόπιτα σιροπιαστή, πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα, προφιτερόλ, τιραμισού και γλυκά του κουταλιού.

Μαζί με το γλυκό πήραμε καφεδάκι αν και το μαγαζί διαθέτει μία ολόκληρη κάρτα με τσάγια τα οποία σερβίρονται σε ρετρό τσαγέρες από κασσίτερο. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν το τσάι μαστίχα Χίου με κανέλα, πιπερόριζα, γαρύφαλλο, ροζ πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο και μάραθο. Υπερπαραγωγή.
Το Μελίρρυτον είναι το στέκι της Σταυρού που θα αγαπήσεις και σίγουρα θα θέλεις να περνάς εκεί κάποια χαλαρά απογεύματα. Εμείς φυσικά θα ξαναπάμε και ας μην το επιτρέπει η διαιτολόγος.

Σχετικά
Δοκιμάσαμε τα ανανεωμένα πιάτα του βραβευμένου Ταβερνείου Το Ιστορικόν
Ένα στέκι που μας κάνει να επιστρέφουμε ξανά και ξανά
Vetrina: Ένα διαχρονικό ταξίδι στο μεσογειακό πνεύμα της γαστρονομίας
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection Hotel, ιδιοκτησία της MHV, ανακοινώνει και επίσημα την άφιξη του ολοκαίνουριου, dine, wine & deli Vetrina
O Chef της Χρονιάς 2025 μάς στρώνει (εκλεπτυσμένο) σαρακοστιανό τραπέζι με θέα τη θάλασσα
Καθαρά Δευτέρα στο NEREA by AMARA: Ένα δημιουργικό σαρακοστιανό γεύμα με θέα τη θάλασσα
Η Kawacom’s παρουσιάζει το 28ο κατάστημά της στο Στρόβολο και το πρώτο sitting concept της αλυσίδας
Το νέο Kawacom’s στεγάζεται στο Karyatides Building, στην οδό Αθηνών 176
Οριστικά κλειστό δημοφιλές και ιστορικό παραλιακό στέκι του νησιού
Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας ολοκληρώνει το κύκλο του
22 νόστιμες διευθύνσεις για απολαυστική ταχινόπιτα την Καθαρά Δευτέρα και τις νηστείες
Εδώ θα βρεις τις πιο νόστιμες ταχινόπιτες
Πρώτες εικόνες από το ολοκαίνουριο Nomad Bread & Coffee που άνοιξε σήμερα τις πόρτες του
Η Λεμεσός μόλις απέκτησε ένα ακόμα Nomad Bread Coffee, το τέταρτο στην πόλη
10+1 εστιατόρια με πλούσιο μπουφέ, για Καθαρά Δευτέρα στο βουνό
Mε πλούσιους μπουφέδες που περιλαμβάνουν νηστήσιμα ορεκτικά, λαχταριστά μαγειρευτά και εκλεκτά θαλασσινά σχάρας
7 artisan bakeries του νησιού για τις λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας
Οι πιο μυρωδάτες, προζυμένιες και δημιουργικές λαγάνες που αξίζει να δοκιμάσεις φέτος
Πού θα φας καλά στη Λευκωσία την Καθαρά Δευτέρα
Σ' αυτή την αυλή, η Σαρακοστή ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο!
16 ταβέρνες στη Λεμεσό για το τριήμερο του καρναβαλιού
Μεζέδες που δεν τελειώνουν, ζωντανή μουσική και παρεΐστικη διάθεση, οι πιο γευστικές στάσεις πριν και μετά τις παρελάσεις
Τις Τρίτες του Μάρτη η Λευκωσία απολαμβάνει steak σε μία γνωστή ταβέρνα
Κάθε Τρίτη στα Λατσιά καθιερώνεται ως Steak Night