Θέατρο , News

Η νέα σεζόν για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου

Τα έργα, οι πρεμιέρες και όλα όσα ετοιμάζει για τη νέα περίοδο το κρατικό θέατρο

Δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου 2016

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα φέτος με την περιοδεία της Αντιγόνης του Σοφοκλή σε όλη την Κύπρο. 

 

 

Η παραγωγή αυτή αποτελεί ορόσημο για τον ΘΟΚ αφού αποτελεί την πρώτη συμπαραγωγή ανάμεσα σε τρείς μεγάλους ελληνικούς θεατρικούς οργανισμούς: τον ΘΟΚ, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Μάθε όλες τις λεπτομέρειες για την Αντιγόνη ΕΔΩ 

Η νέα χρονιά για τον ΘΟΚ ξεκινά με ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη ‘Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’ ανεβαίνει στη Σκηνή 018 σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά ενώ τέσσερεις νέοι Κύπριοι σκηνοθέτες αναλαμβάνουν τα ηνία της σκηνοθεσίας των αντίστοιχων παραγωγών της Νέας Σκηνής. 

Παράλληλα, δύο σπουδαία θεατρικά έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο ανεβαίνουν από την Κεντρική Σκηνή.  

Ρεπερτόριο ΘΟΚ για τη θεατρική σεζόν 2016-2017

Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ 

Ο γενικός γραμματέας 

του Ηλία Καπετανάκη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Από 19 Νοεμβρίου

Μεγάλο ταξίδι μιας μέρας μέσα στη νύχτα
του Ευγένιου Ο’ Νηλ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Από 22 Απριλίου

Νέα Σκηνή ΘΟΚ 

Σουρινάμ

του Στέφανου Σταυρίδη
Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Από 13 Οκτωβρίου

Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν
του Κλαούντιο Τολκατσίρ
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου
Από 12 Ιανουαρίου

Wolfgang
του Γιάννη Μαυριτσάκη
Σκηνοθεσία: Μάριος Μεττής
Από 3 Νοεμβρίου

Οι παραγωγές του ΘΟΛ για το καλοκαίρι 2017 θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πυρκαγιές
του Ουαζντί Μουαουάντ
Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Από 26 Ιανουαρίου

Σκηνή 018

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

της Άλκης Ζέη
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Από 9 Οκτωβρίου

Παράλληλες δράσεις ΘΟΚ 

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει παράλληλες θεατρικές δράσεις που προγραμματίζονται για τη νέα θεατρική περίοδο 2016-2017 από το Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης.

Ενθαρρυμένος από την ιδιαίτερη στήριξη με την οποία το κοινό αγκάλιασε τα προηγούμενα χρόνια αντίστοιχες δράσεις, ο ΘΟΚ μέσα από προγράμματα θεατρικής ανάπτυξης στοχεύει στην ανάπτυξη της τέχνης του θεάτρου, την προσέλκυση κοινού, τη θεατρική αγωγή, τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο θέατρο, την υποστήριξη της περαιτέρω εμπλοκής των νέων σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες αλλά και την μετεκπαίδευση επαγγελματιών και τη δια βίου εκπαίδευση.

Ανάμεσα σε άλλα για τη νέα σεζόν:

Προγραμματίζονται πολυήμερα εργαστήρια με διεθνούς φήμης ειδικούς [Guillaum Pigé (TheatreRe), Izumi Ashizawa (Izumi Ashizawa Performance), DuncanWalsh - Pippa Evans (Showstoppers)] για επιμόρφωση επαγγελματιών του θεάτρου σε είδη διαφορετικά για το χώρο μας (Corporeal Mime, Σωματικό θέατρο μέσα από ιαπωνικές τεχνικές, Music Improvisation).

Τα επιτυχημένα τρίωρα εργαστήρια επιμόρφωσης της Τετάρτης στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ θα συνεχιστούν, με 22 τουλάχιστον διαφορετικά εργαστήρια ευρείας θεματολογίας για ειδικές ομάδες αλλά και για το γενικό κοινό. Το επιτυχημένο πρόγραμμα «Δείτε μας αλλιώς» για άτομα με μειωμένη όραση που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών και που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια παραμένει στην ατζέντα για κάθε νέα παραγωγή του ΘΟΚ βελτιώνοντας την προσβασιμότητα στις τέχνες από ειδικές ομάδες.

Ακόμα:

Πολυετείς ετήσιοι θεσμοί όπως το Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου το Φθινόπωρο και οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου την Άνοιξη (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού) ενδυναμώνονται και συνεχίζονται φέτος με την 29η και 28η διοργάνωση αντίστοιχα.

Η επιμόρφωση των καθηγητών που ασχολούνται με το Θέατρο, ξεκινά με εργαστήρι στις 17 Σεπτεμβρίου για τη διαδικασία ανεβάσματος μιας θεατρικής παράστασης στο σχολείο. Ο ΘΟΚ, μέσα από την ίδρυση και την ενεργό συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου στηρίζει και προωθεί υφιστάμενα προγράμματα, δράσεις επιμόρφωσης και προσβασιμότητας στο υλικό από ερευνητές.

Η παραχώρηση χορηγιών σε ιδιωτικά θέατρα μέσα από το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ και η στήριξη της θεατρικής δημιουργίας συνεχίζεται, με διαρκή επαναξιολόγηση και βελτιώσεις. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το 2017 λήγει στις 2 Οκτωβρίου 2016. Ποσό €1,235,000 παραχωρήθηκε για το έτος 2016 σε θιάσους για 57 θεατρικές παραγωγές.

Τέλος, διεθνείς συνεργασίες που έχουν ως απώτερο στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και την εξαγωγή του πολιτιστικού προϊόντος της Κύπρου εντείνονται, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα στήριξης θεατρικών δράσεων από Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης αλλά και διάδρασης καλλιτεχνών και κοινού από διάφορες χώρες με τους ανθρώπους του θεάτρου και το κοινό της Κύπρου.

Ο ΘΟΚ, με την πετυχημένη παραγωγή του «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» θα λάβει μέρος στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Μάιο 2017, στο Στρασβούργο.

National Theatre Live 

Ο ΘΟΚ συνεχίζει για τη νέα σεζόν 2016-2017 τη συνεργασία του με το National Theatre Live προβάλλοντας από την οθόνη του Θεάτρου ΘΟΚ επιλεγμένες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.

Με υπότιτλους στην Eλληνική και Tουρκική

 

 

The Audience 
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, 20.30μ.μ.
Σε σενάριο του Peter Morgan και σκηνθεσία Stephen Daldry μία παραγωγή της Playful Productions. Έχοντας αποσπάσει τρία βραβεία Tony και δύο Olivier, το The Audience, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Γουέστ Εντ, και προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας – με την πολυβραβευμένη ερμηνεία της Helen Mirren σ το ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

 

Ψηλά από τη γέφυρα, Arthur Miller
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, 20.30μ.μ.
Μία παραγωγή της Young Vic Theatre
Κινηματογραφήθηκε ζωντανά στο WEST END του Λονδίνου το 2015. Η εντυπωσιακή παραγωγή του τραγικού αριστουργήματος του Miller κέρδισε τρία συνολικά Olivier το 2014, Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο, Πρώτου Αδρικού Ρόλου για τον Mark Strong και Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Ivo van Hove. Ο σπουδαίος Arthur Miller διαπραγματεύεται το Αμερικάνικο όνειρο σε αυτή τη σκοτεινή και παθιασμένη ιστορία. Στο Μπρούκλυν, ο φορτοεκφορτωτής Eddie Carone υποδέχεται τα ξαδέρφια του από την Σικελία στη γη της ελευθερίας. Όταν όμως ένας από αυτούς ερωτεύεται την όμορφη του ανιψιά, ανακαλύπτουν ότι και η ελευθερία έχει το δικό της τίμημα. Η ζήλια και δυσπιστία του Eddie αποκαλύπτει ένα μεγάλο και ανείπωτο μυστικό–που τον οδηγεί τελικά να διαπράξει την απόλυτη προδοσία.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close