Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017
Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) παρουσιάζει σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, τα έξι νέα κυπριακά θεατρικά έργα που προέκυψαν μέσα από την τρίτη διοργάνωση του προγράμματος PLAY ON!.
Μετά τις δύο επιτυχείς διοργανώσεις του προγράμματος PLAY/PLAY ON!, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν, συνεκτελέστηκαν και συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΚΚΔΙΘ και τον ΘΟΚ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΚΔΙΘ αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος και την εδραίωσή του, μέσα από την τρίτη διοργάνωση, η οποία αποτελεί αφετηρία ενός θεσμού που αναδεικνύει τη βιωσιμότητα τέτοιων καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών.
Με την ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή καινούργιων θεατρικών έργων που απέστειλε το ΚΚΔΙΘ στα μέσα Ιανουαρίου 2016, υποβλήθηκαν συνολικά 36 (τριάντα έξι) θεατρικά έργα. Ακολούθως, τα υποβληθέντα έργα μελετήθηκαν από την ομάδα συμβούλων επεξεργασίας, αποτελούμενη από επαγγελματίες του θεάτρου και σε πρώτη φάση δόθηκαν αναλυτικά σχόλια για το κάθε έργο, προκειμένου οι συγγραφείς τους να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος της τρίτης διοργάνωσης επιλέγηκαν επτά (7) θεατρικά έργα εκ των υποβληθέντων, για να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας με τη βοήθεια των συμβούλων επεξεργασίας κειμένου. Με το τέλος της διαδικασίας επεξεργασίας κειμένου τα έξι (6) εκ των επτά (7) θεατρικών έργων, κρίθηκαν ως έτοιμα για παρουσίασή τους σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις ανοιχτές στο κοινό. Τις σκηνοθετημένες αναγνώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Φεβρουαρίου 2017 και με τις οποίες ολοκληρώνεται η τρίτη διοργάνωση του προγράμματος, ανέλαβαν άνθρωποι του θεάτρου και θεατρικά σχήματα/ομάδες της Κύπρου.
Μέσα από τη διοργάνωση PLAY/PLAY ON! επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του Κυπριακού θεατρικού έργου, καθώς και η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας. Απώτερος στόχος η στήριξη της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, η ανάπτυξη και ενθάρρυνση της ντόπιας δημιουργίας και η διαμόρφωση μιας κυπριακής ταυτότητας στη θεατρική γραφή.
Από τις δύο πρώτες διοργανώσεις ο ΘΟΚ, αλλά κυρίως οι ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές, υποδέχθηκαν και στήριξαν με θέρμη και εμπιστοσύνη τα νέα κυπριακά θεατρικά έργα του προγράμματος.
Το πρόγραμμα PLAY δεν οδήγησε μόνο στο ανέβασμα έργων που προέκυψαν μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά συνέβαλε και στην ευρύτερη εδραίωση του σύγχρονου κυπριακού θεατρικού έργου, μέσα από το ανέβασμα πληθώρας άλλων θεατρικών έργων.
Το πρόγραμμα, στα πέντε χρόνια δράσης του, κατάφερε να αλλάξει το θεατρικό τοπίο της Κύπρου, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία σε σχέση με την πρόσληψη του κυπριακού θεατρικού έργου, τόσο από τους ίδιους τους δημιουργούς όσο και από το κοινό. Έδωσε υλικό σε σκηνοθέτες και συντελεστές του θεάτρου για να εργαστούν και προσέλκυσε νέο κοινό στις θεατρικές αίθουσες.
Κυπριακά θεατρικά έργα και Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το πρόγραμμα PLAY έστρεψε τους προβολείς σε αυτούς και δημιούργησε το πεδίο ανάδειξης και προώθησής τους. Την ίδια στιγμή, ενδυνάμωσε τους δεσμούς μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας.
Η ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου της τρίτης διοργάνωσης απαρτιζόταν από τους: Μαγδαλένα Ζήρα, σκηνοθέτιδα, Λέα Μαλένη, ηθοποιό, σκηνοθέτιδα, Αλεξία Παπαλαζάρου, σκηνοθέτιδα, Ευριπίδη Δίκαιο, ηθοποιό, σκηνοθέτη, Αθηνά Κάσιου, σκηνοθέτιδα, Λέανδρο Ταλιώτη, ηθοποιό, σκηνοθέτη.
Η συντονιστική επιτροπή της τρίτης διοργάνωσης απαρτιζόταν από τους: Μηνά Τίγκιλη, σκηνοθέτη, θεατρολόγο, αντιπρόεδρο/εκτελών χρέη προέδρου του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Χρίστο Γεωργίου, θεατρολόγο, εκτελεστικό διευθυντή του ΚΚΔΙΘ και Μαγδαλένα Ζήρα, σκηνοθέτιδα, εκπρόσωπο της ομάδας σύμβουλων επεξεργασίας.
*Η τρίτη διοργάνωση του προγράμματος PLAY ON! επιχορηγήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (2016) των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
-
Αποθήκες Θ.Ο.Κ (πρώην Νέα Σκηνή)
11 Φεβρουαρίου 2017
Σχετικά
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.
Barcelona Flamenco Ballet: Το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα από την Ισπανία φέρνει την «Κάρμεν» στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η τολμηρή ερμηνεία της «Κάρμεν» από το Μπαλέτο Φλαμένκο της Βαρκελώνης
«Το Βουνί»: Θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Λουΐζας Παπαλοΐζου
Με επίκεντρο ένα βουνό σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου
Δωδέκατη νύχτα: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Η διασκευή του Owen Horsley παντρεύει τη θλίψη και τη χαρά σε μια κωμική και αλλόκοτη δημιουργία
«Οι 12 ένορκοι»: Η μακροβιότερη θεατρική παράσταση της Αθήνας έρχεται στην Κύπρο
Ένα θεατρικό έργο που τα τελευταία 11 χρόνια έχει sold out παραστάσεις
Η μαγική ιστορία της Ραπουνζέλ ζωντανεύει επί σκηνής
Μία θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας
«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη»: Ένα έργο με την μορφή μητέρας του Διονύσιου Σολωμού από το Θέατρο Λέξη
Ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη