Δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017
Οι περισσότερες αμερικανικές παραγωγές (και όχι μόνο) γίνονται κάθε χρόνο με έναν απώτερο σκοπό: να πρωταγωνιστήσουν στα Όσκαρ. Τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι χωρίς αμφιβολία ο σημαντικότερος κινηματογραφικός θεσμός του κόσμου, αφού υπολογίζεται ότι τα παρακολουθούν κάθε χρόνο ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι. Μια βραδιά γεμάτη μαγεία και λάμψη, όπου τα διασημότερα ονόματα του Χόλιγουντ εμφανίζονται στο κόκκινο χαλί, φορώντας haute couture δημιουργίες και πανάκριβα κοσμήματα που έχουν εξασφαλίσει από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας και αξεσουάρ. Φυσικά απόλυτος πρωταγωνιστής εκείνης της βραδιάς είναι ένας και μοναδικός. Το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι! Όλοι επιθυμούν ένα βραβείο Όσκαρ, γιατί πολύ απλά, εκτός από το καλλιτεχνικό κύρος που προσδίδει, ανεβάζει το κασέ όλων όσοι το κατακτούν στα ύψη. Σύμφωνα με πηγές του CBS, οι νικητές της καλύτερης ταινίας αυξάνουν κατά 14 εκ. δολάρια το καθαρό κέρδος στα έσοδα του box office μετά τη νίκη τους, ενώ οι ατζέντηδες υπολογίζουν ότι οι πελάτες τους θα αυξήσουν το κασέ τους για την επόμενη ταινία περίπου κατά 20%.
ΟΣΚΑΡ ΕΤΩΝ 89
Η τελετή απονομής των 89ων βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο Dolby Theater του Λος Άντζελες με οικοδεσπότη το γνωστό παρουσιαστή και κωμικό Jimmy Kimmel. Η πρώτη απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο Roosevelt Hollywood με 270 καλεσμένους, ενώ αναμεταδόθηκαν για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από το αφεντικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας και συν-ιδρυτή της MGM, Louis B. Mayer και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.
ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ... ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ
Το αγαλματίδιο πήρε την ονομασία "Όσκαρ" το 1934 και υπάρχουν δύο επικρατέστερες ιστορίες για την προέλευσή του. Η πρώτη θέλει την βιβλιοθηκάριο της Ακαδημίας, Margaret Herrick, να είχε σχολιάσει μόλις είδε το βραβείο πως έμοιαζε με τον θείο της τον Όσκαρ, ενώ η δεύτερη, θέλει τη διάσημη ηθοποιό Bette Davis, πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας, να ισχυρίζεται ότι έδωσε την ονομασία στο αγαλματάκι επειδή της θύμιζε το σύζυγό της, Harmon Oscar Nelson. Το Όσκαρ είναι φτιαγμένο από χαλκό και κασσίτερο, καλλυμένο με χρυσό 24 καρατίων. Έχει ύψος 34 εκ., ζυγίζει σχεδόν 4 κιλά και σχεδιάστηκε από τον γλύπτη George Stanley. Πρόκειται για έναν γυμνό άνδρα, χωρίς μαλλιά, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα με 5 ακτίνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς και τεχνικούς. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 2.947 χρυσά αγαλματάκια.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΞΙΑΣ... ΕΝΟΣ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
Αν έχεις την εντύπωση πως το Όσκαρ αξίζει μια περιουσία, τότε κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Σύμφωνα με το Forbes, η κατασκευή ενός χρυσού αγαλματίδιου κοστίζει περίπου 400 δολάρια, όμως οι νικητές των Όσκαρ υπογράφουν μία συμφωνία που καθιερώθηκε το 1950, η οποία αναφέρει ότι ούτε αυτοί, αλλά ούτε οι κληρονόμοι τους μπορούν να το πουλήσουν -χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ακαδημίας- πάνω από... 1 δολάριο! Αν κάποιος από τους νικητές αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία, απλά δεν παίρνει το αγαλματάκι! Βραβεία που έχουν αποκτηθεί πριν την εν λόγω συμφωνία έχουν δημοπρατηθεί για αρκετές χιλιάδες (και σε μερικές περιπτώσεις εκατομμύρια) δολάρια.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΝΟΜΠΑΡΕΙ
Για τους περισσότερους καλλιτέχνες είναι όνειρο ζωής να αποκτήσουν ένα Όσκαρ. Κάποιοι άλλοι ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν να το δουν, μποϊκοτάροντας με την απουσία τους τα βραβεία. Την αρχή έκανε το 1935 ο σεναριογράφος του The Informer, Dudley Nichols, ακολούθησε το 1970 ο πρωταγωνιστής του Patton, George C. Scott, αλλά και ο Marlon Brando το 1972, ο οποίος αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του στο The Godfather.
BEST OF THE BEST
Το πρώτο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πήρε η ταινία Wings το 1927, ενώ τις περισσότερες υποψηφιότητες, συνολικά 14, κέρδισαν οι ταινίες 'All About Eve' το 1950, 'Titanic' (1997) και 'La La Land' (2017). Τα περισσότερα βραβεία, συνολικά 11, έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα οι εξής τρεις ταινίες: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) και The Lord of the Rings: The Return of the King (2003). Τα περισσότερα Όσκαρ σε επίπεδο ερμηνείας (συνολικά 4) έχει κερδίσει η Katherine Hepburn, ενώ με 3 χρυσά αγαλματάκια ακολουθούν οι: Meryl Streep (η οποία κατέχει το ρεκόρ σε υποψηφιότητες-συνολικά 20), Daniel Day-Lewis, Jack Nicholson, Ingrid Bergman και Walter Brennan.
Info: Η τελετή απονομής των 89ων βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες.
ΠΗΓΗ: MADAME FIGARO ΚΥΠΡΟΥ
Σχετικά
Οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κινηματογράφους
Τι νέο παίζει στις αίθουσες
Φεστιβάλ κυπριακών ταινιών στην Αγία Νάπα με ελέυθερη είσοδο
Τέσσερις αξιόλογες ταινίες κυπριακής παραγωγής
Netflix: 5 καινούργιες απολαυστικές χριστουγεννιάτικες ταινίες
Οι νέες προσθήκες που μας βάζουν στο κλίμα των γιορτών
Lady Gaga: Θα παίξει στη 2η σεζόν του Wednesday
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα γυρίσματα στην Ευρώπη
Επιστρέφει η Bridget Jones για τέταρτη και τελευταία φορά
Όλα είναι διαφορετικά στην ταινία με τίτλο «Mad About the Boy»
"The Room Next Door": Η νέα ταινία που θα προβάλεται στο Πάνθεον
Με τις Tilda Swinton και Julianne Moore
Οι νέες ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα
Τι νέο παίζει στους κινηματογράφους
The Trust Fall: Το ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Ασάνζ προβάλλεται στη Λευκωσία
Για τον άνθρωπο που ρίσκαρε τα πάντα για να αποκαλύψει την αλήθεια
Game of Thrones: Η σειρά-φαινόμενο γίνεται ταινία
Η Warner ετοιμάζει «αθόρυβα» τουλάχιστον μία ταινία που διαδραματίζεται στο επικό σύμπαν του George R.R. Martin.
Οι νέες ταινίες που θα δούμε αυτή τη βδομάδα στις αίθουσες
Τι νέο παίζει στους κινηματογράφους