"Πέρσες" του Αισχύλου από το Μίτος στο Πάφος 2017

Με τη θεατρική παράσταση "Πέρσες'' του Αισχύλου ολοκληρώνεται το διετές project "Hρω-ισμοί'' του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, που συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Στον ανακαινισμένο χώρο Αττικόν θα παρουσιαστεί μια σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου δράματος, σε σκηνοθεσία του Λούκα Βαλέβσκι.

Οι "Πέρσες" είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική τραγωδία, καθώς επίσης και το μόνο σωζόμενο έργο βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα. Πραγματεύεται ο θρήνος των Περσών, όταν πληροφορούνται την συντριπτική ήττα τους από τους Έλληνες. Ο Αισχύλος υπερβαίνει τα ιστορικά πλαίσια προβάλλοντας τα θέματα της ύβρεως, του δικαίου, του πολέμου. Τιμά τους νικητές και ταυτόχρονα οικουμενοποιεί τη φρίκη.

Η αληθινή καταστροφή του πολέμου εξατομικεύεται μέσα από τη βασιλική οικογένεια (η αλαζονεία του νεαρού Πέρση βασιλιά Ξέρξη που καταστρέφει τον λαό του, η λύπη της μητέρας και βασίλισσας Ατόσσας, ο τρόμος του νεκρού πατέρα και βασιλιά Δαρείου) και αντανακλάται μέσα από το τραγούδισμα και τον πόνο του Χορού. Η παράσταση παρουσιάζει τη 'διαδρομή' του Ξέρξη, ενώ παράλληλα εστιάζει στην άνευ όρων αγάπη της Ατόσσας προς τον γιό της, την οδύνη της στην υποψία του χαμού του αλλά και την πλήρη αποδοχή του πίσω στο παλάτι.

Στον πόλεμο κανένας δεν κερδίζει και στην παράσταση "Πέρσες'' πέρα από τον θρήνο συζητιούνται οι συνέπειες του. Οι "Πέρσες'' λειτουργούν σαν μια υπενθύμιση για την ατομική ευθύνη και πως αυτή έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη εικόνα της κοινωνίας μας σήμερα.

Σκηνοθεσία/κίνηση

Λούκας Βαλέβσκι 

Δραματουργική επεξεργασία/ απόδοση/ β. σκηνοθέτης

Κωνσταντίνα Peter 

Έρευνα

Κωσταντίνος Μελίδης 

Σκηνικός χώρος

Έλενα Κοτασβίλη-Αλέξης Βαγιανός 

Μουσική

Λούκας Βαλέβσκι σε συνεργασία με τους μουσικούς

Σχεδιασμός φωτισμού

Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Ηθοποιοί

Προκόπης Αγαθοκλέους (Ξέρξης), Στέφανη Χαρίτου (Ατόσσα), Μιχάλης Ασιήκας (Κορυφαίος), Γιώργος Ονησιφόρου (Aγγελιοφόρος) και ο Αντώνης Κατσαρής (φωνή Δαρείου). Χορός: Mieczyslaw Litwinski, Daniel Monski, Στέφανος Φίλος, Ηλίας Σωφρονίδης.

Αττικόν Πάφος
Gmap: 
ΣAΒ28 ΑΠΡ
Ώρα έναρξης: 19.30 Είσοδος: €10, δωρεάν η είσοδος κάτω των 18 χρόνων Πληρ. 99985232 / 97879793
Ευαγόρα Παλληκαρίδη

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28