Guide , Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

Eco: κάνε πράξη την αγάπη σου για το περιβάλλον

Μάθε, εξερεύνα, δήλωσε συμμετοχή μαζί με όλους όσοι εργάζονται για ένα καλύτερο περιβάλλον

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013

Ζωή ποδήλατο!

Στη Λευκωσία το πρόγραμμα διάθεσης ποδηλάτων ονομάζεται ‘Ποδήλατο εν δράσει’, ενώ στη Λεμεσό ‘NextBike’. Στην ουσία μόνο στην ονομασία διαφέρουν, αφού και τα δύο συστήματα διαθέτουν ποδήλατα τα οποία είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα να σε μεταφέρουν γρήγορα, ευχάριστα, οικολογικά και κυρίως οικονομικά όπου εσύ θέλεις. Η Λευκωσία διαθέτει γύρω στα 315 ποδήλατα σε 28 συνολικά σταθμούς (σε Αγλαντζιά, Στρόβολο, Δάλι, Άγιο Δομέτιο, Λατσιά και Έγκωμη) ενώ η Λεμεσός διαθέτει συνολικά 20 σταθμούς με 170 ποδήλατα, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Ποδήλατο εν δράσει (77772700/ www.podilatoendrasi.com.cy) Αικατερίνης Κορνάρο 8, Αγλαντζιά, Λευκωσία.

NextBike Cy (77788323, 99891222/ www.nextbike.com.cy) Αγίας Ζώνης 47, Λεμεσός.

 

Με bus να πας!

Στη Λευκωσία μετακινείσαι με τον ΟΣΕΛ (www.osel.com.cy), στη Λεμεσό με την ΕΜΕΛ (www.limassolbuses.com), στην Αμμόχωστο με τον ΟΣΕΑ (www.osea.com.cy) και στην Πάφο με τα λεωφορεία της Α.ΛΕ.ΠΑ. Πληροφορίες για δρομολόγια, στάσεις, τιμές και ωράρια θα βρεις στα διάφορα site, ενώ αποκλειστικά για τον ΟΣΕΛ τις ίδιες πληροφορίες θα τις βρεις και μέσω του application που προσφέρεται για συσκευές Android, στο play.google.com/store/apps.

 

Θετική ενέργεια

Το ORGONITE CYPRUS αποτελεί μία προσπάθεια να γίνει η Κύπρος μια τεραστία πηγή ακτινοβολίας θετικής ενεργείας μέσα από την προσεκτική διαχείριση του αιθέρα (πράνα, τσι) και των μοναδικών χειροποίητων αιθερικών μετατροπέων (οργονιτών). Ο υπεύθυνος του Orgonite Cyprus, μας εξήγησε πως για την παραγωγή της ενέργειας χρησιμοποιούνται καθαρά μέταλλα αργυροχρυσοχοΐας (χρυσός, ασημί, χαλκός) και αλουμίνιο. Οι εφαρμογές των αιθερικών μετατροπέων, εκτός από το πιο σημαντικό κομμάτι οπού είναι το ίδιο το σώμα, μέσω μενταγιόν (απομακρύνοντας πονοκέφαλους, ημικρανίες κ.ά.) εφαρμόζεται και στη γεωργία, τη μελισσοκομία, και σε κάθε ηλεκτρομαγνητική ‘βρομιά’ (wi-fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πεδία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κ.ά.). Μία από τις πιο γνωστές συσκευές είναι η Joe Cell. Θες να μάθεις περισσότερα; Επισκέψου τη σελίδα facebook.com/orgonitecypruspage ή έλα σε απευθείας επαφή με τον υπεύθυνο κατασκευαστή στο orgnonitecyprus@gmail.com ή στο τηλέφωνο 96860225 (μεταξύ των ωρών 17.30-21.30).

 

Φωτοβολταϊκά
Με απλά λόγια τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μία φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια. Τα συστήματα αυτά έχουν πολλές εφαρμογές στην ηλεκτροδότηση οικιών, εργοστασίων, εμπορικών υποστατικών κ.λπ.,  καθώς μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καταργώντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη για εφεδρεία και δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στο χρήστη να πωλήσει τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια στο διαχειριστή του δικτύου, που είναι στην περίπτωση της  Κύπρου η Αρχή Ηλεκτρισμού. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούνται και για σκοπούς άντλησης νερού, ανακύκλωσης νερού πισίνας, φωτισμού σε δρόμους και πάρκα όπως και για την ηλεκτροδότηση απομονωμένων οικιών και περιοχών. Επιπρόσθετα, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μία αξιόπιστη τεχνολογία με μεγάλο χρόνο ζωής που ξεπερνά τα 25 χρόνια. Παράλληλα, έχουν πλεονεκτήματα όπως αθόρυβη λειτουργία και εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση, γεγονός που επιτρέπει την εγκατάστασή τους σε οροφές και προσόψεις κτιρίων και τεμάχια γης, χωρίς να επηρεάζεται ουσιωδώς η μορφολογία του χώρου εγκατάστασης. Επιπλέον, βασικό πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με σταθερά πλαίσια απαιτεί ελάχιστη συντήρηση: ένας περιοδικός καθαρισμός των επιφανειών των πλαισίων και ένας έλεγχος των καλωδίων είναι αρκετά για να παραμείνει το σύστημα σε αποδοτική κατάσταση για πολλά χρόνια. Πέρα από τα περιβαλλοντικά και τα τεχνικά ‘συν’, τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν και μία οικονομική επένδυση. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στο κόστος αγοράς φωτοβολταϊκών συστημάτων, γεγονός που σε συνδυασμό με τα κρατικά σχέδια παροχής χορηγιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το μεγάλο ποσοστό ηλιακής ενέργειας που είναι διαθέσιμο στο νησί μας, τα κάνουν μια πολύ επικερδή ενεργειακή επιλογή. Η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης γίνεται, σύμφωνα με τις μελέτες, μετά από 6-7 χρόνια. Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα; Τότε έλα σε επαφή με το Λειτουργό του Ιδρύματος Ενέργειας για φωτοβολταϊκά συστήματα, Αλέξανδρο Στυλιανίδη (πληρ. 22606042), που θα σου λύσει οποιεσδήποτε απορίες. Εκτός από το ανεξάρτητο Ίδρυμα Ενέργειας (πληρ. 22606060/ www.cie.org.cy,) λύσεις στα ερωτήματά σου θα βρεις και μέσω της Υπηρεσίας Ενέργειας (πληρ. 22409383) που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και των συνδέσμων προμηθευτών των φωτοβολταϊκών συστημάτων όπως και μέσω των εταιρειών πώλησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

Αιολικά πάρκα

Με όνομα εμπνευσμένο από την Ελληνική μυθολογία, η αιολική ενέργεια παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Χαρακτηρίζεται ως μία ‘ήπια και καθαρή μορφή’ ενέργειας καθώς δεν εκπέμπει ρύπους. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μία ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής και να γιατί: Το ‘καύσιμο’ είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν, δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Η εγκατάστασή του παίρνει μερικές μόνο μέρες, αλλά σε προειδοποιώ πως θα χρειαστεί αρκετό τρέξιμο μέχρι να μαζέψεις όλες τις αναγκαίες άδειες. Ευτυχώς, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να αποκτήσεις το αιολικό σου πάρκο είναι αρκετά μικρός συγκριτικά με το παρελθόν: Από τη στιγμή που θα κάνεις την αίτηση, θα σου πάρει 4-9 μήνες μέχρι την ολοκληρωμένη εγκατάστασή του. Προς το παρόν, την εγκατάσταση αναλαμβάνουν μόνο ιδιωτικές εταιρείες, αλλά να ξέρεις πως το κράτος προσφέρει χορηγίες. Καλό είναι να γνωρίζεις, επίσης, πως οι ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή θανατώσεις πουλιών, κυρίως αποδημητικών που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους, σε αντίθεση με τα ενδημικά που ‘συνηθίζουν’ την παρουσία των μηχανών και μαθαίνουν να τις αποφεύγουν. Προτού τις απορρίψεις, να σου αναφέρω ακόμα πως η συχνότητα ατυχημάτων πουλιών σε αιολικά πάρκα είναι πολύ μικρότερη απ’ αυτή σε ουρανοξύστες και ηλεκτρονικά καλώδια! Αν ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις το δικό σου μικρό αιολικό πάρκο, τότε ζήτα περισσότερες πληροφορίες από τον κύριο Τζόζεφ Σπυρίδη και για μεγάλα πάρκα κάλεσε τον κύριο Γιώργο Παρτασίδη ή τον κύριο Γιώργο Φωκά (Ίδρυμα ενέργειας, πληρ. 22606060).

 

Βιοπετρέλαιο 

Η Lazarou, μια κυπριακή εταιρεία παραγωγής βιολογικών προϊόντων όπως τσάι, καλλυντικά και αιθέρια έλαια, έχει δημιουργήσει μια μικρή μονάδα όπου μετατρέπει τα καμένα λάδια σε βιοπετρέλαιο, για να εξυπηρετεί τις δικές της ανάγκες (θέρμανση, αυτοκίνητο, μηχανήματα). Συγκεκριμένα, εισάγει λάδια, τα διοχετεύει στα εστιατόρια και ακολούθως συλλέγει τα χρησιμοποιημένα τους λάδια και τα μετατρέπει σε βιοπετρέλαια για τις ανάγκες ύδρευσης των βοτάνων της. Ως αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων της παραμένουν χαμηλές. Ο κύριος Φυλακτής, ιδιοκτήτης της εταιρείας, είναι διατεθειμένος να δώσει την πατέντα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό του περιβάλλοντος. Είναι ιδανική περίπτωση για μικρές βιοτεχνίες όμως να ξέρεις πως θα χρειαστείς αρκετές άδειες από το κράτος. Επίσης, έχε υπόψη σου πως για να παράξεις βιοπετρέλαιο θα χρειαστείς πολύ χρόνο, μεγάλες ποσότητες νερού και γνώσεις χημείας!

Lazarou (99644237, 99250405/www.cyprusherbs.com.cy) Λεωφόρος Ελευθερίας 14, Κοράκου, επ. Λευκωσίας.

 

Από τηγανέλαιο!

Η ‘Ακτή’ είναι ένα μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό κέντρο μελετών και έρευνας, με 50 καταξιωμένους Κύπριους επιστήμονες που ασχολούνται με την εκμετάλλευση του τηγανέλαιου, δηλαδή τη μετατροπή των τηγανέλαιών μας σε καύσιμα. Συγκεκριμένα, δραστηριοποιούνται στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας στο χώρο του περιβάλλοντος, το συντονισμό και παροχή βοήθειας σε ερευνητικές δραστηριότητες και την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προώθηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Κάθε χρόνο στην Κύπρο χρησιμοποιούνται 20.000 κυβικά μέτρα φυτικών ελαίων, τα οποία μετά τη χρήση τους καταλήγουν στο νεροχύτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, τη φραγή των αποχετευτικών συστημάτων, αλλά και τον κίνδυνο ανάφλεξης από την απόρριψή τους στις χωματερές. Ο κύριος Λοϊζίδης, μιλώντας στο ‘Check In’, εξήγησε πως η χημική διαδικασία είναι απλή, αλλά δεν συστήνεται να εφαρμόζεται στο σπίτι καθώς το ηλιέλαιο που καταναλώνει μία οικογένεια είναι πολύ μικρό για να ανακυκλωθεί αποκλειστικά (κυμαίνεται στα 3-4 λίτρα το μήνα). Η οργάνωση έχει ως μελλοντικό στόχο να συλλέγει μεγάλες ποσότητες από διάφορες περιοχές της Κύπρου και στη συνέχεια να επεξεργάζεται το λάδι για να παράγει βιοπετρέλαιο. Από το βιοπετρέλαιο μπορεί κανείς να παράξει και καυσόξυλα, μέσα από την αξιοποίηση της γλυκερίνης. Με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια δηλαδή! Για να πετύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, χρειάζονται οικονομική ενίσχυση ούτως ώστε να καλύψουν τα έξοδα των ‘κάδων συλλογής’ και άλλου αναγκαίου εξοπλισμού.

Ακτή (22458485/www.akti.org.cy) Καλλιόπης 1, Λευκωσία.

 

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close