Θέατρο , News

Όχι στο "Cock" από τον Δήμο Σωτήρας

Ο Δήμος Σωτήρας Αμμοχώστου υπέκυψε τελικά στις έντονες πιέσεις και στις απειλές μερίδας πολιτών του που επιθυμούσαν την ακύρωση της παράστασης

Δημοσιεύτηκε στις 06 Δεκεμβρίου 2017

Μία πρωτοφανής για την Κύπρο απόφαση πάρθηκε σήμερα από τον Δήμο Σωτήρας. Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση της παράστασης Cock της Νέας Σκηνής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου η οποία ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.

Η σχετική απόφαση του Δήμου Σωτήρας είναι το αποτέλεσμα έντονων πιέσεων αλλά και απειλών μερίδας πολιτών οι οποίοι δεν επιθυμούσαν το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης στη Σωτήρα θεωρώντας ότι το περιεχόμενο του έργου δεν ταιριάζει στα ήθη και τα ιδεώδη των κατοίκων της Σωτήρας. Μάλιστα, η μερίδα αυτή των πολιτών απευθύνθηκε στην εκκλησία της κοινότητας απειλώντας με διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Σωτήρας κατέληξε σε αυτή την απόφαση για να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις από μέρους των διαμαρτυρούμενων. Οι πιέσεις μερίδας των κατοίκων αλλά και της εκκλησιαστικής επιτροπής της κοινότητας έφεραν αυτό το πρωτοφανές απότέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας είχε στείλει επιστολή με την οποία ζητούσε την ακύρωση της παράστασης από τον ΘΟΚ από την περασμένη Πέμπτη χωρίς να ενημερώσει απλά τον ΘΟΚ για τις αντιδράσεις στον Δήμο.

Το Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας αποτελεί από το 2013 την επίσημη έδρα του κρατικού θεάτρου στην επαρχία Αμμοχώστου την οποία χρηδσιμοποιεί για όλε ανεξαιρέτως τις παραστάσεις του, στο πλαίσιο της διαχρονικής πολιτικής του για πολιτιστική αποκέντρωση.

Το βραβευμένο έργο του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Μάικ Μπάρτλετ το οποίο έχει ανέβει σε αρκετές χώρες παγκοσμίως ξεκίνησε παραστάσεις από τη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ εδώ και περίπου δύο μήνες χωρίς καμία αντίδραση. Αντιθέτως η συγκεκριμένη παραγωγή έχει τύχει ένθερμης υποδοχής από το κοινό αφού πρόκειται για ένα έργο που αναφέρεται ουσιαστικά στις ανθρώπινες σχέσεις, σε ζητήματα ταυτότητας και την αγάπη.

"Το μόνο που θελήσαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε είναι να μιλήσουμε για την αγάπη"

Η τοποθέτηση του σκηνοθέτη της παράστασης Κώστα Σιλβέστρου για την απόφαση του Δήμου Σωτήρας

"Είχα αποφασίσει ότι δεν θέλω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το θέμα του cock, έως ότου παρθεί μια τελική απόφαση. Θεώρησα μάλιστα ότι ίσως το θέμα να πήρε μεγαλύτερη διάσταση από το τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Τώρα όμως που η απόφαση πάρθηκε και το θέμα πήρε την πραγματική του διάσταση θα ήθελα ως σκηνοθέτης της παράστασης, αλλά και ως δημιουργός γενικότερα να μοιραστώ δυο σκέψεις. Το cock παίζεται εδώ και δυο μήνες στο κρατικό θέατρο της χώρας, φαίνεται να αγαπήθηκε και να αγκαλιάστηκε από το κοινό με τα όποια αρνητικά ή θετικά σχόλια όσον αφορά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Το να μην επιτρέπεις όμως -και με ομόφωνη όπως διαβάζω απόφαση- την παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού έργου σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαϊκής κοινότητας είναι κάτι που δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μου... Ένα θεατρικο έργο που παρουσιάστηκε με επιτυχία σε Αγγλια , Ελλάδα, Αυστραλία, Ισπανία, Φιλιππίνες, βρήκε ερμητικά κλειστές τις πόρτες του Δημοτικού Θεάτρου Σωτήρας... Τι πόρτες να βρίσκει άραγε ο κάθε δημότης της συγκεκριμένης περιοχής που επιλέγει να ζει τη ζωή του όπως τη θέλει;;; Αυτό δεν θα ήθελα να το ξέρω και μάλλον αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει πραγματικά. Τέτοιες συμπεριφορές μπολιάζουν ανθρώπους με μίσος , φόβο και σίγουρα δεν πάνε καμία κοινωνία μπροστά. Λυπάμαι που ένα μέρος του τόπου μου δεν δέχτηκε καν να δει το έργο μας, πριν το κρίνει... Συνεχίζω να είμαι το ίδιο περήφανος για τον κάθε συντελεστή και για το κάθε λεπτό αυτής της παράστασης και σας διαβεβαιώ ότι στόχος μας δεν ήταν ούτε για μια στιγμή να προκαλέσουμε την παραμικρή αναστάτωση , ούτε να παρουσιάσουμε οτιδήποτε προκλητικό ή χυδαίο. Το μόνο που θελήσαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε είναι να μιλήσουμε για την αγάπη. Λυπάμαι που δεν μας το επιτρέψατε".

Ο ΘΟΚ θα τοποθετηθεί αύριο για το θέμα με σχετική ανακοίνωση.

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close