Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2018
Η απολαυστική ηθογραφική κωμωδία, κόσμημα της νεοελληνικής δραματουργίας ανεβαίνει το προσεχές Σάββατο 14 του Ιούλη και ώρα 21.00, για μία μόνο παράσταση, στο ανακαινισμένο θερινό κινηματοθέατρο Αττικόν (πρώην Οθέλλος) στην πόλη του Αγαπήνορα. Το ξακουστό έργο «Το φιόρο του Λεβάντε» του πατριάρχη της νεοελληνικής δραματουργίας Γρ. Ξενόπουλου, συγγραφέα των έργων «Στέλλα Βιολάντη», «Πειρασμός», «Φοιτητές» κ.α, καταφθάνει στο κέντρο της πόλεως, μετά από μία σειρά πέντε επιτυχημένων παραστάσεων σε γειτονικές κοινότητες της Πάφου. Δηλαδή, στις κοινότητες της Χλώρακας, Ίνειας, Τάλας, Μαντριών και Αναρίτας.

Η περιοδεία αναμένεται να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο σε άλλες επαρχίες εκτός περιφέρειας Πάφου, με πρώτο σταθμό την Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό, τη Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία Κουκλιών.

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου ο ζακυνθινός Νιόνιος Νιονιάκης που τον υποδύεται ο ηθοποιός Γιάννος Αντωνίου, φοβούμενος τους τότε σεισμούς της σεισμογενούς περιοχής της Ζακύνθου και «κουβαλώντας» μαζί του τα σύμβολα της ιδιαίτερης πατρίδας του - μια κιθάρα και μια γλάστρα μπουγαρίνι - έρχεται στην Αθήνα, με σκοπό να ζήσει μόνιμα εκεί, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, στον παιδικό του φίλο, δικηγόρο και μόνιμο κάτοικο Αθηνών, Αριστοτέλη Βάλδη που τον υποδύεται ο Λουκάς Ζήκος. Αφού αναγνωρίσει την γιαγιά Βάλδη που τον καταχαίριζε όταν ήταν μικρός στην Ζάκυνθο την οποία υποδύεται η ηθοποιός Φιλονίλα Χριστοφόρου, γνωρίζεται και με την υπόλοιπη οικογένεια Βάλδη, την γυναίκα του Ροζαλία που την υποδύεται η ηθοποιός Ιωάννα Σιαφκάλη αλλά και τις κόρες Βιργινία και Πηνελόπη που τις υποδύονται αντίστοιχα οι Παυλίνα Φλεβοτομά και Άντρεα Αγαθοκλέους, και τέλος την υπηρέτρια του σπιτιού Κατερίνα που την υποδύεται η ηθοποιός Αντωνία Φιλίππου. Έτσι, ο Νιόνιος καταφέρνει μένοντας στο αρχοντικό του Βάλδη να γίνει επιστάτης (και όχι υπηρέτης – λέξη που ο ίδιος απεχθάνεται) στο σπίτι του Βάλδη και με την εύθυμη και ευεργετική παρουσία του να γίνει πρόξενος χαράς και ευθυμίας στο σπίτι του δικηγόρου. Φροντίζει έτσι ώστε να φτάσουν σε αίσιο τέλος οι έρωτες των δυο νεαρών θυγατέρων του Βάλδη με τους δυο νεαρούς Χαρίλαος Βαγενίδης και Τάκης Μαρουλίδη τους οποίους υποδύονται αντίστοιχα στην παράσταση οι Μάνος Κωστής και Ζαχαρίας Ιορδανίδης, αλλά και καταφέρνει και να διαλύσει την εξωσυζυγική σχέση του δικηγόρου με την αρτίστα Λιλή που υποδύεται η ηθοποιός Στέφανη Μαυροκορδάτου. Ο Νιόνιος όμως, θα πάθει σύντομα νοσταλγία για την πατρίδα του Ζάκυνθο, που αν και φοβάται πολύ τους σεισμούς της, θα αποφασίσει στο τέλος παρά τις προτροπές του Βάλδη και της υπόλοιπης οικογένειας, αλλά και το κλάμα της υπηρέτριας, να γυρίσει πίσω στην όμορφη «Ζακυθούλα του» που πάντα τον μάγευε.
Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει επωμιστεί ο Μηνάς Τίγκιλης, τα κοστούμια η Χριστίνα Ιακώβου, το σκηνικό οι Γιώργος Παπαδόπουλος και Κυριάκος Γεωργίου και τους φωτισμούς, ο Παναγιώτης Μανούσης.
Η αειθαλής κωμωδία του Γρ. Ξενόπουλου, ανεβαίνει στη Κύπρο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Κύπρο και με την χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Επιπλέον χορηγοί τα εστιατόρια McDonald’s, η εταιρία A.N.C.Waterproofing Industries, το Vasilikon Winery, το μπαρ Noir, οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί International School of Paphos και Neapolis University, η αεροπορική Cobalt, η εταιρία Terpsoula Vasou, Αudit services και το Φώτο ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον, στηρίζουν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και άλλοι φορείς και οργανωμένα σύνολα.
Η προπώληση εισιτηρίων για την επίσημη πρεμιέρα στην Πάφο, στο θερινό Αττικό συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στο περίπτερο Check In, και την καφετέρια Let Them Eat Cake που έχουν οριστεί ως σημεία προπώλησης καθώς επίσης και στα τηλέφωνα 99.120263, 99044684.
-
Αττικόν Πάφος
14 Ιουλίου 2018
Σχετικά
Τιμοκύπρο: Μια παράσταση γεμάτη από Κύπρο ζωντανεύει επί σκηνής
Η εμβληματική παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές, έρχεται επιτέλους στη Λάρνακα
«Κόντρα στον Άνεμο: η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα» των Hippo Theatre Group έρχεται Κύπρο
Η επιτυχημένη παιδική παράσταση αποτελεί μια σουρεαλιστική περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, με κωμικά αλλά και λυρικά στοιχεία
"Μια Νύκτα στον παράδεισο": Η νέα θεατρική παραγωγή του Λώρη Λοϊζίδη
Μια σύγχρονη, ανατρεπτική και βαθιά ανθρώπινη κωμωδία, με τους Λώρη Λοϊζίδη, Σοφοκλή Κασκαούνια, Μιχάλη Σοφοκλέους, Μαρία Παπακώστα, Λουκία Πρωτόπαπα, Ελένη Αναστασίου και την Pan Dragomir
Ο ΘΟΚ τιμά τον αγώνα της ΕΟΚΑ με την παράσταση αναλογίου "Τόπος Μνήμης"
Μια παράσταση αναλογίου βασισμένη στα εμβληματικά κείμενα «Κλειστές πόρτες» του Κώστα Μόντη και «Κυπριακή συμφωνία» του Θοδόση Πιερίδη
“Κατάδικος μου” με τους Χαλκιά, Κοντογεώργη, Αγαθοκλέους, Ζαμπετάκη, Ιατρόπουλο στην Κύπρο
H σπαρταριστή κωμωδία της Ελένης Ράντου, της Σάρας Γανωτή και του Νίκου Σταυρακούδη “Κατάδικος μου” αυτό το καλοκαίρι στην Κύπρο
«Μα πού πάνε τα μπαλόνια;»: Μια διαδραστική οικολογική παράσταση για παιδιά στο Flea Theatre
Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι της Κατρίνας Τσάνταλη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, καθώς και σε όλη την οικογένεια.
5 μεγάλες θεατρικές παραστάσεις από την Ελλάδα που έρχονται στην Κύπρο
Δυνατές ιστορίες, σπουδαίοι ηθοποιοί και παραστάσεις που υπόσχονται να καθηλώσουν το κοινό
Νέος κύκλος παραστάσεων για το έργο Easterman από τη θεατρική ομάδα (w)in the margins
Ένα ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο ανατροπές που θα σας αφήσει σίγουρα… με περισσότερα ερωτήματα
Το Τρίμηνο Θεατρικών Παραστάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Η επιστροφή των παραμυθιών»
Η παράσταση συνδυάζει θέατρο, μουσική, χορό και χιούμορ, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία
Η Open Arts παρουσιάζει το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Glass. Kill. Bluebeard. Imp.»
Σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου
To έργο «Απόψε δεν είμαι για κανέναν» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο σε Λάρνακα και Πάφο
Τι συμβαίνει όταν μια μητέρα και μια κόρη αποφασίζουν πως… δεν είναι για κανέναν;
Ο αγαπημένος μας ήρωας Σρεκ ταξιδεύει από το Broadway στην Κύπρο
Η ομάδα Imperial Russian Academy έρχεται στην Κύπρο για δυο μόνο παραστάσεις