19-23 September 2018
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο η παράσταση "Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος"

Ηπαραγωγή της θεατρικής ομάδας "Σόλο για τρεις" μετάαπό δυο επιτυχημένες περιοδείες σε Αθήνα και Λονδίνο επανέρχεται το φθινόπωρο

Δημοσιεύτηκε στις 08 Αυγούστου 2018

Η θεατρική Ομάδα "Σόλο για Τρεις" επαναφέρει για λίγες μόνο παραστάσης την επιτυχημένη της παραγωγή "Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος" στο Θέατρο Χώρα στη Λευκωσία. Πρόκειται για το κυπριακό έργο της Ευρυδίκης Περικλέους- Παπαδοπούλου «Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά.

Η συγγραφέας Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων αλλά και με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας μας μεταφέρει στο μοναχικό και ιδιαίτερο κόσμο του κύπριου ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987) ενός εξαιρετικά ταλαντούχου ζωγράφου που δυστυχώς και αδίκως πέθανε στην αφάνεια.

Στις δύσκολες δεκαετίες του '30 και του '40 στην Κύπρο το να είναι κανείς καλλιτέχνης και δη ζωγράφος δεν ήταν ούτε ευυπόληπτο ούτε και ελπιδοφόρο. Ο νεαρός ζωγράφος εκτός από την άγρια φτώχια ήταν διαρκώς αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον που περιφρονούσε την ανάγκη του να υπάρξει μέσα από τη ζωγραφική.

Ο Τεύκρος Ανθίας σε άρθρο του (9.7.1936) αναφέρει για τον ζωγράφο Κώστα Στάθη:

"…η καλλιτεχνική ορμή που κλείνει μέσα του κάθε αληθινό ταλέντο, τον έσπρωχνε προς τη δημιουργία, προς την εξέλιξη. Δεν του ψαλίδισε τα όνειρα η ζωή. Δεν τον απέλπισε η αστοργία του περιβάλλοντός του».
Και όμως, το 1948 όταν ο Κώστας Στάθης ήταν μόλις 35 χρονών, άρχισε να μελαγχολεί, να κλείνεται στον εαυτό του, να χάνεται στην κατάθλιψη και την απομόνωση. Αποσύρθηκε το 1950 στο χωριό του, τον Ασκά, εγκαταλειμμένος και απομονωμένος, συνεχίζοντας όμως να δημιουργεί αδιάκοπα σε μια μοναχική πορεία μέχρι τον θάνατο του, το 1987. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η ιστορικός τέχνης Δρ. Νίκη Λοϊζίδη «ο Κώστας Στάθης είναι ο αφανής πρωτοπόρος της σύγχρονης κυπριακής τέχνης".

Το έργο "Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος" εμμέσως διαπραγματεύεται το κάθε αδικοχαμένο ταλέντο ή την ευφυΐα που χαραμίζεται σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει. Η ιστορικός τέχνης Δρ. Ελένη Νικήτα στον επίλογο του κειμένου της με τίτλο «Κώστας Στάθης Ο λάθε βιώσας» που συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση «Ο Ζωγράφος Κώστας Στάθης» (των Νικηφόρου Ορφανού, Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου και Στάθη Ορφανίδη) αναφέρει σχετικά:

"Η ζωγραφική του Κώστα Στάθη είναι μια έκφραση υπαρξιακή, μια προβολή των δονήσεων της ψυχής, μια ταύτιση του εγώ με τον κόσμο. Σ' αυτό, και έχοντας βέβαια υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη των καλλιτεχνών, η περίπτωση του Κώστα Στάθη θα μπορούσε να συγκριθεί με την περίπτωση του Γιανούλη Χαλεπά και του Βίνσεντ Βαν Γκοχ. Και στις τρεις περιπτώσεις μιλάμε για τη γλώσσα της ψυχής".

Παραστάσεις: 19/22/23 Σεπτεμβρίου 2018, 20.30

Θέατρο Χώρα (Πλατεία Αρχιεπισκοπής)

Για προκρατήσεις: 99711261

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής
Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαϊδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Τον ζωγράφο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close