Shopping , News

Πού πάνε τα έξι σεντ από τις πλαστικές σακούλες;

Εσύ ξέρεις πού πάνε αυτά τα 6 σεντ από τις πλαστικές σακούλες

Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2018

"Η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου καταγράφηκε τόσο μεγάλη μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε πρόσφατα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, και τα στοιχεία της ΟΕΒ φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν καθώς η μείωση στις σακούλες από την ημέρα εφαρμογής του νόμου χρέωσής τους είναι της τάξης του 75% με 80%, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα η αντίστοιχη μείωση είχε σημειωθεί μετά από τέσσερις με πέντε μήνες εφαρμογής του μέτρου.

Ένα μεγάλο ποσοστό των Κύπριων καταναλωτών φαίνεται πως ήταν έτοιμο γι’ αυτό το μέτρο, αντιλαμβανόμενο τη σημασία της μείωσης στη χρήση πλαστικής σακούλας για το περιβάλλον, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό φαίνεται πως ενισχύει την προσπάθεια λόγω αντίδρασης στην τιμολόγηση, κυρίως λόγω του ότι δεν του είναι ξεκάθαρο ως προς το ποιος επωφελείται των χρημάτων που πληρώνει.

Όπως είναι γνωστό, η τιμή της πλαστικής σακούλας ανέρχεται στα έξι σεντ και, εφόσον αγοραστεί, θα πρέπει να αναγράφεται στην απόδειξη πληρωμής.

Σύμφωνα με άρθρο του Πολίτη, ο διευθυντής του Τμ. Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, δήλωσε ότι από αυτά το ένα σεντ αποτελεί ΦΠΑ, 1,5 με δύο σεντ είναι το κόστος της σακούλας και τα υπόλοιπα οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να τα διοχετεύσουν σε δράσεις οι οποίες να αποσκοπούν στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Στη νομοθεσία αναφέρεται η Green Dot ως ο φορέας ο οποίος θα συντονίσει τις περιβαλλοντικές δράσεις των επιχειρηματιών, ωστόσο μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας οι επιχειρηματίες δύναται να δράσουν αυτόβουλα.

Επόπτης της όλης προσπάθειας είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο σε έξι μήνες από την εφαρμογή του μέτρου θα δώσει ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν από την αγορά πλαστικής σακούλας, πού και πώς διοχετεύθηκαν και πώς επιτεύχθηκε ο στόχος της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης και της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου μάς ανέφερε ότι αρχές Σεπτεμβρίου το Τμήμα Περιβάλλοντος θα εποπτεύσει τους μεγάλους πωλητές και θα τους ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία με αποδείξεις για τις δράσεις τους.

Όπως παραδέχθηκε, η εποπτεία και στους μικρούς πωλητές θα είναι δύσκολη και κάλεσε τους καταναλωτές να βεβαιώνονται κάθε φορά που αγοράζουν πλαστική σακούλα ότι αναγράφεται στην απόδειξη πληρωμής. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται, τότε οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το Τμ. Περιβάλλοντος για να προβούν σε σχετική καταγγελία.

Ενδιαφέρον και από Τ/Κ
Μεγάλο ενδιαφέρον για μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σημειώνεται και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεο Παπαδόπουλο, γι’ αυτό, όπως είπε, και η αντιπροσωπεία θα επεκτείνει την ενημερωτική της εκστρατεία και στα κατεχόμενα με μια μεγάλη καμπάνια μέσω του γραφείου πληροφόρησης που λειτουργεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος στο ΚΥΠΕ, «η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει όρια». Δεν μπορεί, ανέφερε, να υπάρχει ανισορροπία στα ζητήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων, καθώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επηρεάζεται ολόκληρο το νησί. 

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close