Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018
Στις τέσσερις σκηνές που αποτελούν αυτό το μεγάλο μονόπρακτο τα γεγονότα που προσδιορίζουν την πλοκή έχουν ήδη συμβεί ενώ ο κεντρικός ήρωας, ο Σεμπάστιαν, είναι απών. Ο εφιαλτικός θάνατός του –μια ομάδα αγριεμένων, πεινασμένων νεαρών τού επιτέθηκε και τον κατασπάραξε– συνέβη απροσδόκητα το περσινό καλοκαίρι. Ήταν ένας μπον-βιβέρ, που συνοδευόταν πάντα από τη Βάιολετ, την εξαιρετικά κομψή μητέρα του και ήταν πάντα περιτριγυρισμένος από νέους και ωραίους άντρες, ενδεχομένως εραστές του. Εννέα μήνες του χρόνου ζούσε την ανέμελη, κοσμική ζωή του τζετ σετ της εποχής ενώ τους τρεις μήνες του καλοκαιριού έγραφε ένα ποίημα. Το μοιραίο καλοκαίρι ο Σεμπάστιαν δεν έκανε διακοπές με τη μητέρα του, Βάιολετ, η οποία παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά με την ξαδέλφη του, Κάθριν.
Η Βάιολετ, η οποία συντηρεί οικονομικά την οικογένεια της Κάθριν, επιθυμεί διακαώς να εξουθενώσει οριστικά τη μαρτυρία της Κάθριν (ήδη έγκλειστης σε νευρολογική κλινική) που αφορά τον αποτρόπαιο θάνατο του γιου της. Πρωτίστως γιατί είναι εντελώς αταίριαστος με τον τρόπο που έζησαν (υπό την έννοια ότι ζούσαν –σύμφωνα πάντα με τη Βάιολετ-με άξονα την ομορφιά και την υψηλή αισθητική) αλλά κυρίως γιατί η μαρτυρία της Κάθριν, αποκαλύπτει την ομοφυλοφιλία του γιου της στην πλέον αντιαισθητική εκδοχή της: ο Σεμπάστιαν «νοίκιαζε τις υπηρεσίες» φτωχών αγοριών στη Καμπέθα ντε Λόμπο (Κεφάλι του Λύκου), την φαινομενικά ειδυλλιακή τοποθεσία όπου περνούσε τις διακοπές του.
Καθώς η περίεργη και σκοτεινή ιστορία εκτυλίσσεται γίνεται πια ξεκάθαρο ότι στόχος της Βάιολετ είναι να δώσει μια γενναιόδωρη χορηγία στον Δρ Τσουκρόβιτς, τον ειδικό γιατρό που έχει προσκαλέσει για να αναλάβει την υπόθεση λοβοτομής της Κάθριν, για να αναστείλει τις όποιες αμφιβολίες του και να προχωρήσει με την επέμβαση.
Παρόλο που ο Δρ Τσουκρόβιτς προειδοποιεί την Βάιολετ ότι μια λοβοτομή δεν θα κάνει κατ’ ανάγκην την Κάθριν να σταματήσει να μιλά για τα γεγονότα στην Καμπέθα Ντε Λόπο, εκείνη απαντά «Ίσως, αλλά μετά τη λοβοτομή ποιος θα την πιστεύει πια, γιατρέ».
Σκηνοθετικό σημείωμα
Το έργο επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, ανάλογα με το πρίσμα μέσα από το οποίο θα επιλέξει να το δει ο εκάστοτε σκηνοθέτης: θα μπορούσε όντως να είναι ένα έργο με θέμα την αναλγησία του μακαρθισμού και των κοινωνικών συμβάσεων στην Αμερική του ΄50 ή ένα έργο για την ομοφοβία, μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, ή ένα έργο για τον καλλιτέχνη που μπορεί να γίνει βορά στα χέρια του κοινού και/ή των κριτικών ή ένα έργο για την παιδική πορνεία και τον σεξοτουρισμό, κυρίως σε φτωχές χώρες της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής ή, ακόμα, ένα έργο για όλα αυτά τα θέματα μαζί.
Η δική μου ανάγνωση καταλήγει να αφορά περισσότερο ένα οικογενειακό δράμα, ένα δράμα εμπνευσμένο από την ίδια την οικογένεια του Ουίλλιαμς. Το έργο, πιστεύω, είναι μια κατά πολύ σκοτεινότερη απεικόνιση της οικογένειας του συγγραφέα, κυρίως της σχέσης της μητέρας του Εντουίνα με την αδελφή του Ρόουζ (η οποία είχε υποστεί λοβοτομή το 1943). Το «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι» αποτελεί ένα είδος αρνητικού (φωτογραφικού φιλμ) του άλλου περίφημου αυτοβιογραφικού του έργου, «Ο γυάλινος κόσμος».
Είναι γνωστό ότι ο συγγραφέας είχε περάσει από τη διαδικασία της ψυχανάλυσης. Μέσα από ένα ψυχαναλυτικό πρίσμα, ένα Φρουδικό φακό, μπορούμε να διακρίνουμε ότι οι βασικοί χαρακτήρες από το ένα αυτοβιογραφικό έργο μοιάζουν αντανακλάσεις άλλων βασικών χαρακτήρων του άλλου αυτοβιογραφικού έργου μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέφτη: η Βάιολετ από το «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι» είναι μια εφιαλτική παραλλαγή της Αμάντα από τον «Γυάλινο κόσμο» και η Κάθριν μια ακόμα πιο θυματοποιημένη Λώρα. Ο περίεργα απών Σεμπάστιαν παρουσιάζει ουσιαστικές αντιστοιχίες με τον Τομ, δηλαδή τον ίδιο τον Ουίλλιαμς.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018.
Παραστάσεις: Παρασκευή στις 20.30, Κυριακή στις 19.00.
Με τους: Μήδεια Χάννα (Κυρία Βέναμπλ, Ελεωνόρα Σερένα (Κάθριν), Γιώργος Χατζηκυριάκος (Δρ Τσουκρόβιτς), Ζήνα Καυκαρίδου (Κυρία Χόλλυ),Χρήστος Χρυσάνθου (Τζωρτζ), Μαρία Ζίττη (Αδελφή Ευτυχία), Σταματία Γκρέκο (Δεσποινίς Φόξχιλ).
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 99588330
-
Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ
02 Νοεμβρίου 2018
Σχετικά
Είναι (άραγε) η ζωή πιο ωραία σε Φλατ Παπούτσια;
Μια σύγχρονή εξομολόγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που απευθύνεται σε όσους παλεύουν να βρουν χιούμορ μέσα στην αγωνία της καθημερινότητας και όχι μόνο
Μια φορά και… μια χώρα: H νέα οικογενειακή παράσταση του θέατρο Piccolo με 3d ολόγραμμα στη σκηνή!
Μια μοναδική θεατρική εμπειρία που ενώνει τρεις πολιτισμούς - Μόνο για λίγες παραστάσεις!
Αναβάλλονται οι παραστάσεις του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Η παρουσίαση του θεατρικού έργου που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, θα επαναπρογραμματιστεί
«Ο δολοφόνος είναι… ανάμεσα μας»: Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας έρχεται Κύπρο
Μετά από πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα η …κωμωδία της χρονιάς με τον Παύλο Κοντογιαννίδη ανεβαίνει στο νησί μας
«Η γιαγιά μας… η καλή;» από τη θεατρική ομάδα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου
Παράσταση εμπνευσμένη από το κυπρώτικο σκετς «Άγια Στολίστε τη Γιαγιά», της Μάρως Κουσιάππα
Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος ηθοποιός, Αντώνης Φαρής
Ήταν γνωστός για τους ρόλους του σε τηλεοπτικές σειρές, όπως οι Πρώτη σταγόνα (2014) και Μελίαρτος (2021), ενώ το 2020 διαγωνίστηκε και στο μουσικό τηλεοπτικό σόου The Voice of Greece
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος": Ο Γρηγόρης Γεωργίου σε έναν δυνατό μονόλογο
Ο καθηλωτικός θεατρικός μονόλογος του βραβευμένου με Βραβείο ΒΟRN-2020 και Εθνικό Βραβείο Δραματουργείας-2022, Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό, για πρώτη φορά στην Κύπρο
«Μαργαρίτα forever»: Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή
Σε διασκευή-σκηνοθεσία Νικολέττας Βερύκιου και Έλενας Παυλίδου
4 παιδικές παραστάσεις για να δεις με το παιδί το επόμενο διάστημα στην Κύπρο
Παραμύθια, ήρωες και φαντασία ζωντανεύουν στις σκηνές της Κύπρου
Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι ανεβαίνει στην σκηνή του ΘΟΚ
Σε θεατρική διασκευή του Κεν Λούντβιχ και σκηνοθεσία από τον Τάκη Τζαμαργιά
«Το Νησί»: η καινούργια, 182η παραγωγή της ΕΘΑΛ σε συνεργασία με την Point To Contemporary Theater
Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, προϊόν έρευνας και μυθοπλασίας, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και καταγεγραμμένες αφηγήσεις.
H Θεατρική Ομάδα Garage ανεβάζει το ψυχολογικό θρίλερ «Ένας άλλος Βίνσεντ»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου