Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018
Στις τέσσερις σκηνές που αποτελούν αυτό το μεγάλο μονόπρακτο τα γεγονότα που προσδιορίζουν την πλοκή έχουν ήδη συμβεί ενώ ο κεντρικός ήρωας, ο Σεμπάστιαν, είναι απών. Ο εφιαλτικός θάνατός του –μια ομάδα αγριεμένων, πεινασμένων νεαρών τού επιτέθηκε και τον κατασπάραξε– συνέβη απροσδόκητα το περσινό καλοκαίρι. Ήταν ένας μπον-βιβέρ, που συνοδευόταν πάντα από τη Βάιολετ, την εξαιρετικά κομψή μητέρα του και ήταν πάντα περιτριγυρισμένος από νέους και ωραίους άντρες, ενδεχομένως εραστές του. Εννέα μήνες του χρόνου ζούσε την ανέμελη, κοσμική ζωή του τζετ σετ της εποχής ενώ τους τρεις μήνες του καλοκαιριού έγραφε ένα ποίημα. Το μοιραίο καλοκαίρι ο Σεμπάστιαν δεν έκανε διακοπές με τη μητέρα του, Βάιολετ, η οποία παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά με την ξαδέλφη του, Κάθριν.
Η Βάιολετ, η οποία συντηρεί οικονομικά την οικογένεια της Κάθριν, επιθυμεί διακαώς να εξουθενώσει οριστικά τη μαρτυρία της Κάθριν (ήδη έγκλειστης σε νευρολογική κλινική) που αφορά τον αποτρόπαιο θάνατο του γιου της. Πρωτίστως γιατί είναι εντελώς αταίριαστος με τον τρόπο που έζησαν (υπό την έννοια ότι ζούσαν –σύμφωνα πάντα με τη Βάιολετ-με άξονα την ομορφιά και την υψηλή αισθητική) αλλά κυρίως γιατί η μαρτυρία της Κάθριν, αποκαλύπτει την ομοφυλοφιλία του γιου της στην πλέον αντιαισθητική εκδοχή της: ο Σεμπάστιαν «νοίκιαζε τις υπηρεσίες» φτωχών αγοριών στη Καμπέθα ντε Λόμπο (Κεφάλι του Λύκου), την φαινομενικά ειδυλλιακή τοποθεσία όπου περνούσε τις διακοπές του.
Καθώς η περίεργη και σκοτεινή ιστορία εκτυλίσσεται γίνεται πια ξεκάθαρο ότι στόχος της Βάιολετ είναι να δώσει μια γενναιόδωρη χορηγία στον Δρ Τσουκρόβιτς, τον ειδικό γιατρό που έχει προσκαλέσει για να αναλάβει την υπόθεση λοβοτομής της Κάθριν, για να αναστείλει τις όποιες αμφιβολίες του και να προχωρήσει με την επέμβαση.
Παρόλο που ο Δρ Τσουκρόβιτς προειδοποιεί την Βάιολετ ότι μια λοβοτομή δεν θα κάνει κατ’ ανάγκην την Κάθριν να σταματήσει να μιλά για τα γεγονότα στην Καμπέθα Ντε Λόπο, εκείνη απαντά «Ίσως, αλλά μετά τη λοβοτομή ποιος θα την πιστεύει πια, γιατρέ».
Σκηνοθετικό σημείωμα
Το έργο επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, ανάλογα με το πρίσμα μέσα από το οποίο θα επιλέξει να το δει ο εκάστοτε σκηνοθέτης: θα μπορούσε όντως να είναι ένα έργο με θέμα την αναλγησία του μακαρθισμού και των κοινωνικών συμβάσεων στην Αμερική του ΄50 ή ένα έργο για την ομοφοβία, μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, ή ένα έργο για τον καλλιτέχνη που μπορεί να γίνει βορά στα χέρια του κοινού και/ή των κριτικών ή ένα έργο για την παιδική πορνεία και τον σεξοτουρισμό, κυρίως σε φτωχές χώρες της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής ή, ακόμα, ένα έργο για όλα αυτά τα θέματα μαζί.
Η δική μου ανάγνωση καταλήγει να αφορά περισσότερο ένα οικογενειακό δράμα, ένα δράμα εμπνευσμένο από την ίδια την οικογένεια του Ουίλλιαμς. Το έργο, πιστεύω, είναι μια κατά πολύ σκοτεινότερη απεικόνιση της οικογένειας του συγγραφέα, κυρίως της σχέσης της μητέρας του Εντουίνα με την αδελφή του Ρόουζ (η οποία είχε υποστεί λοβοτομή το 1943). Το «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι» αποτελεί ένα είδος αρνητικού (φωτογραφικού φιλμ) του άλλου περίφημου αυτοβιογραφικού του έργου, «Ο γυάλινος κόσμος».
Είναι γνωστό ότι ο συγγραφέας είχε περάσει από τη διαδικασία της ψυχανάλυσης. Μέσα από ένα ψυχαναλυτικό πρίσμα, ένα Φρουδικό φακό, μπορούμε να διακρίνουμε ότι οι βασικοί χαρακτήρες από το ένα αυτοβιογραφικό έργο μοιάζουν αντανακλάσεις άλλων βασικών χαρακτήρων του άλλου αυτοβιογραφικού έργου μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέφτη: η Βάιολετ από το «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι» είναι μια εφιαλτική παραλλαγή της Αμάντα από τον «Γυάλινο κόσμο» και η Κάθριν μια ακόμα πιο θυματοποιημένη Λώρα. Ο περίεργα απών Σεμπάστιαν παρουσιάζει ουσιαστικές αντιστοιχίες με τον Τομ, δηλαδή τον ίδιο τον Ουίλλιαμς.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018.
Παραστάσεις: Παρασκευή στις 20.30, Κυριακή στις 19.00.
Με τους: Μήδεια Χάννα (Κυρία Βέναμπλ, Ελεωνόρα Σερένα (Κάθριν), Γιώργος Χατζηκυριάκος (Δρ Τσουκρόβιτς), Ζήνα Καυκαρίδου (Κυρία Χόλλυ),Χρήστος Χρυσάνθου (Τζωρτζ), Μαρία Ζίττη (Αδελφή Ευτυχία), Σταματία Γκρέκο (Δεσποινίς Φόξχιλ).
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 99588330
-
Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ
02 Νοεμβρίου 2018
Σχετικά
Η Χριστιάνα Αρτεμίου θα γίνει "Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ΄ τη γη"
Μια γνήσια κωμωδία υψηλής αισθητικής σε σκηνοθεσία Ναστάζιας Χριστοδούλου
Τα αποτελέσματα του 37oυ Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Διακρίσεις για τις Καλύτερες Παραστάσεις
"Το Τικ και το Τακ": Μια παράσταση με πρωταγωνιστές δύο γαϊδαράκους που θα λατρέψουν τα παιδιά
Η Animagnet παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας θεατρική παράσταση
«Μιαβ βολάν τζ’ έναν τζαιρόν» για δύο ακόμα παραστάσεις την παραμονή Χριστουγέννων
Μετά την επιτυχία των τριών πρώτων παραστάσεων το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας προσθέτει δύο ακόμα παραστάσεις
Παράταση παραστάσεων για το έργο Διδώ/Ελίσσα ή μια περιπλανώμενη ιστορία
Στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Συνεχίζει το ταξίδι της, στην Λάρνακα, η παραγωγή της Σκηνής 018 «Ομήρου Οδύσσεια»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
5 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις πριν το τέλος του 2024
Τα έργα που ξεχωρίσαμε και θέλουμε να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα
Η αίθουσα της Νέα Σκηνής του ΘΟΚ μετονομάζεται σε "Νέα Σκηνή Νίκος Χαραλάμπους"
Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ονοματοδοσίας τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου
«Η Κίτρινη Ταπετσαρία» επιστρέφει στο Κτήριον 53
Ένα σημαντικό πρώιμο έργο της αμερικανικής φεμινιστικής λογοτεχνίας
«Elf - Το Ξωτικό των Χριστουγέννων»: Μία παραμυθένια χριστουγεννιάτικη παράσταση έρχεται τον Δεκέμβρη
Με ζωντανή μουσική, 120μελή χορωδία, χορευτές και ηθοποιούς
Αιμίλιος Χαραλαμπίδης: "Έχω ακόμη την πρόθεση να συγκινήσω το κοινό"
Λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα του έργου "Άγγελοι στην Αμερική" στο θέατρο Διόνυσος μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης που το χαρακτηρίζει "ένα θεατρικό γεμάτο εκπλήξεις"
«The unfriend»: Ξεκινά τo έργο που χαρακτηρίστηκε ως «η πιο αστεία κωμωδία όλων των εποχών»
Ένα έργο που σημείωσε τεράστια επιτυχία σε άλλες χώρες