Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018
Στις τέσσερις σκηνές που αποτελούν αυτό το μεγάλο μονόπρακτο τα γεγονότα που προσδιορίζουν την πλοκή έχουν ήδη συμβεί ενώ ο κεντρικός ήρωας, ο Σεμπάστιαν, είναι απών. Ο εφιαλτικός θάνατός του –μια ομάδα αγριεμένων, πεινασμένων νεαρών τού επιτέθηκε και τον κατασπάραξε– συνέβη απροσδόκητα το περσινό καλοκαίρι. Ήταν ένας μπον-βιβέρ, που συνοδευόταν πάντα από τη Βάιολετ, την εξαιρετικά κομψή μητέρα του και ήταν πάντα περιτριγυρισμένος από νέους και ωραίους άντρες, ενδεχομένως εραστές του. Εννέα μήνες του χρόνου ζούσε την ανέμελη, κοσμική ζωή του τζετ σετ της εποχής ενώ τους τρεις μήνες του καλοκαιριού έγραφε ένα ποίημα. Το μοιραίο καλοκαίρι ο Σεμπάστιαν δεν έκανε διακοπές με τη μητέρα του, Βάιολετ, η οποία παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά με την ξαδέλφη του, Κάθριν.
Η Βάιολετ, η οποία συντηρεί οικονομικά την οικογένεια της Κάθριν, επιθυμεί διακαώς να εξουθενώσει οριστικά τη μαρτυρία της Κάθριν (ήδη έγκλειστης σε νευρολογική κλινική) που αφορά τον αποτρόπαιο θάνατο του γιου της. Πρωτίστως γιατί είναι εντελώς αταίριαστος με τον τρόπο που έζησαν (υπό την έννοια ότι ζούσαν –σύμφωνα πάντα με τη Βάιολετ-με άξονα την ομορφιά και την υψηλή αισθητική) αλλά κυρίως γιατί η μαρτυρία της Κάθριν, αποκαλύπτει την ομοφυλοφιλία του γιου της στην πλέον αντιαισθητική εκδοχή της: ο Σεμπάστιαν «νοίκιαζε τις υπηρεσίες» φτωχών αγοριών στη Καμπέθα ντε Λόμπο (Κεφάλι του Λύκου), την φαινομενικά ειδυλλιακή τοποθεσία όπου περνούσε τις διακοπές του.
Καθώς η περίεργη και σκοτεινή ιστορία εκτυλίσσεται γίνεται πια ξεκάθαρο ότι στόχος της Βάιολετ είναι να δώσει μια γενναιόδωρη χορηγία στον Δρ Τσουκρόβιτς, τον ειδικό γιατρό που έχει προσκαλέσει για να αναλάβει την υπόθεση λοβοτομής της Κάθριν, για να αναστείλει τις όποιες αμφιβολίες του και να προχωρήσει με την επέμβαση.
Παρόλο που ο Δρ Τσουκρόβιτς προειδοποιεί την Βάιολετ ότι μια λοβοτομή δεν θα κάνει κατ’ ανάγκην την Κάθριν να σταματήσει να μιλά για τα γεγονότα στην Καμπέθα Ντε Λόπο, εκείνη απαντά «Ίσως, αλλά μετά τη λοβοτομή ποιος θα την πιστεύει πια, γιατρέ».
Σκηνοθετικό σημείωμα
Το έργο επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, ανάλογα με το πρίσμα μέσα από το οποίο θα επιλέξει να το δει ο εκάστοτε σκηνοθέτης: θα μπορούσε όντως να είναι ένα έργο με θέμα την αναλγησία του μακαρθισμού και των κοινωνικών συμβάσεων στην Αμερική του ΄50 ή ένα έργο για την ομοφοβία, μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, ή ένα έργο για τον καλλιτέχνη που μπορεί να γίνει βορά στα χέρια του κοινού και/ή των κριτικών ή ένα έργο για την παιδική πορνεία και τον σεξοτουρισμό, κυρίως σε φτωχές χώρες της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής ή, ακόμα, ένα έργο για όλα αυτά τα θέματα μαζί.
Η δική μου ανάγνωση καταλήγει να αφορά περισσότερο ένα οικογενειακό δράμα, ένα δράμα εμπνευσμένο από την ίδια την οικογένεια του Ουίλλιαμς. Το έργο, πιστεύω, είναι μια κατά πολύ σκοτεινότερη απεικόνιση της οικογένειας του συγγραφέα, κυρίως της σχέσης της μητέρας του Εντουίνα με την αδελφή του Ρόουζ (η οποία είχε υποστεί λοβοτομή το 1943). Το «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι» αποτελεί ένα είδος αρνητικού (φωτογραφικού φιλμ) του άλλου περίφημου αυτοβιογραφικού του έργου, «Ο γυάλινος κόσμος».
Είναι γνωστό ότι ο συγγραφέας είχε περάσει από τη διαδικασία της ψυχανάλυσης. Μέσα από ένα ψυχαναλυτικό πρίσμα, ένα Φρουδικό φακό, μπορούμε να διακρίνουμε ότι οι βασικοί χαρακτήρες από το ένα αυτοβιογραφικό έργο μοιάζουν αντανακλάσεις άλλων βασικών χαρακτήρων του άλλου αυτοβιογραφικού έργου μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέφτη: η Βάιολετ από το «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι» είναι μια εφιαλτική παραλλαγή της Αμάντα από τον «Γυάλινο κόσμο» και η Κάθριν μια ακόμα πιο θυματοποιημένη Λώρα. Ο περίεργα απών Σεμπάστιαν παρουσιάζει ουσιαστικές αντιστοιχίες με τον Τομ, δηλαδή τον ίδιο τον Ουίλλιαμς.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018.
Παραστάσεις: Παρασκευή στις 20.30, Κυριακή στις 19.00.
Με τους: Μήδεια Χάννα (Κυρία Βέναμπλ, Ελεωνόρα Σερένα (Κάθριν), Γιώργος Χατζηκυριάκος (Δρ Τσουκρόβιτς), Ζήνα Καυκαρίδου (Κυρία Χόλλυ),Χρήστος Χρυσάνθου (Τζωρτζ), Μαρία Ζίττη (Αδελφή Ευτυχία), Σταματία Γκρέκο (Δεσποινίς Φόξχιλ).
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 99588330
-
Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ
02 Νοεμβρίου 2018
Σχετικά

Αυτοσχεδιάζουμε επί σκηνής μαζί με "Τα Κόζια" χωρίς σενάριο και όρια
Μια μοναδική εμπειρία, όπου οι ιδέες μεταμορφώνονται σε κωμωδία

«Στο Μπούστο Μας»: Μια stand up comedy παράσταση με τρεις αταίριαστες προσωπικότητες
Δύο παραστάσεις χωρίς ηθοποιούς

"40+Βγαίνω": Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση του Θανάση Αλευρά στην Κύπρο
Ο Θανάσης Αλευράς επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο πιο… ανώριμος αλλά και πιο σέξι από ποτέ!

Ματζιελλεμένες: Μία θεατρική παράσταση από την ομάδα ΜΠΟΕΜ σε καφενεία και πλατείες
Η παράσταση εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλες χρονικές διαστάσεις, όπου ο πραγματικός και ο φανταστικός χρόνος εναλλάσσονται

Επιπλέον παραστάσεις για το θεατρικό έργο "Φάουστ" του Γκαίτε
Μετά τη συγκινητική υποδοχή του κοινού η παράσταση συνεχίζεται

Όλα όσα θα γίνουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου
Με πλούσιο πρόγραμμα και καλεσμένους διεθνούς εμβέλειας το φεστιβάλ επέστρεψε με στόχο να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός

«Κορίτσια Ημερολογίου»: Η τρυφερή κωμωδία επιστρέφει μετά την μεγάλη επιτυχία
Ξεκίνησε ήδη η προπώληση εισιτηρίων

Δωρεάν παράσταση για το έργο "Εγώ κι εσύ" της Λώρεν Γκάντερσον
Στο πλαίσιο των δράσεων του ΘΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

"Η Ελεγκού η Σιεροκουτάλα", από το Θεατρικό Εργαστήρι Γεροσκήπου
Το έργο της Ρεβέκκας Αποστολουπούλου, σε σκηνοθεσία Ευθυμίας Λεμονιάτη

“Το Αμπελοπούλι βγήκε απ’ τον παράδεισο": Η νέα κωμωδία του Θεατρικού Όμιλου Παραλιμνίου
Σε σενάριο και σκηνοθεσία Νικόλα Τζιοβάνη

Θέατρο στην Κύπρο: 16 παραστάσεις που θα ζωντανέψουν στη Σκηνή τον Απρίλιο
Μοναδικές θεατρικές εμπειρίες, από κλασικά έργα μέχρι σύγχρονες παραγωγές, που θα συναρπάσουν το κυπριακό κοινό

Η «Κούκλα του Φραντς Κάφκα» για μία τελευταία παράσταση στην Λεμεσό
Ένα έργο γεμάτο εικόνες, μουσική και φυσικά χιούμορ