News , Guide

Οι σπουδαίοι που έφυγαν από την ζωή το 2018

Θυμόμαστε όλους εκείνους τους σπουδαίους ανθρώπους που "έφυγαν" από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε

Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιανουαρίου 2019

Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή τη χρονιά που φεύγει. Ας τους θυμηθούμε.

Στίβεν Χόκινγκ
Ένα ελεύθερο πνεύμα «φυλακισμένο» σε ένα καθηλωμένο σώμα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 χρόνων – πενήντα χρόνια αργότερα απ’ό,τι είχαν προβλέψει οι γιατροί. Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας ήταν ο άνθρωπος που εκλογίκευσε το Σύμπαν και εκλαϊκευσε την επιστήμη της κοσμολογίας. Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τρία παιδιά.Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» είχε μείνει στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Πένι Μάρσαλ
Η ηθοποιός που έγινε σκηνοθέτρια πέθανε στα 75 της, τον Δεκέμβριο. Είχε σκηνοθετήσει τις ταινίες Big (με τον Τομ Χανκς) και το -φεμινιστικό- A League of their own (με τον Τομ Χανκς πάλι, και την Μαντόνα).

Τζορτζ Μπους
Στα 94 χρόνια του, ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ έφυγε το 2018. Υπήρξε πιλότος του Ναυτικού, στέλεχος πετρελαϊκής εταιρίας, ενώ είχε θητεύσει και ως αντιπρόεδρος πριν εκλεγεί πρόεδρος.

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Ο θρυλικός σκηνοθέτης του «Τελευταίου Αυτοκράτορα» (που κέρδισε 9 Όσκαρ) και του -αμφιλεγόμενου- «Τελευταίου Τανγκό στο Παρίσι», άφησε την τελευταία του πνοή στη Ρώμη, στα 77 του. Υπήρξε άθεος και Μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο εντάχτηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

Σταν Λι
Ο «πατέρας» του Spider Man, των X-Men, των Avengers και άλλων κορυφαίων σούπερ ηρώων έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Συγγραφέας, παραγωγός και εκδότης, ο Σταν Λι υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα που από τη δεκαετία του 1960 και μετά καθόρισε την ποπ κουλτούρα, δημιουργώντας σούπερ ήρωες προσαρμοσμένους στα δεδομένα της νέας εποχής.

Μπαρτ Ρέινολντς 
Πέθανε στα 82 του ο γνωστός ηθοποιός, έχοντας στο ενεργητικό του 6 δεκαετίες καριέρας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πέρα από τους ρόλους του, έχει μείνει στην ποπ κουλτούρα το αφιέρωμα που του είχε κάνει το Cosmopolitan, το οποίο συνοδευόταν από μια γυμνή φωτογράφησή του.

Τζον Μακέιν
Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο αμερικανός γερουσιαστής, μετά από μία μεγάλη σταδιοδρομία στην πολιτική. Ο Μακέιν βρισκόταν για 35 χρόνια στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, έπειτα από τη σταδιοδρομία του στον στρατό, η οποία τερματίστηκε με την αιχμαλωσία του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Είχε τις χειότερες σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως επιβεβαιώθηκε και σε μια από τις τελευταίες επιθυμίες του, όπου ζήτησε να μην παρευρεθεί στην κηδεία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αρίθα Φράνκλιν
Η κηδεία της θύμιζε γιορτή, όπως άρμοζε σε μια βασίλισσα της σόουλ. Είχε προταθεί για 44 Grammy και της απονεμήθηκαν τα 18. Είχε, δικαίως, τέτοια αυτοπεποίθηση για τη φωνή της -που άλλωστε άγγιζε τις τέσσερις οκτάβες- που αντικατέστησε τον Λουτσιάνο Παβαρόττι στα Βραβεία Grammy το 1998, ερμηνεύοντας το “Nessun Dorma”, χωρίς να έχει κάνει πρόβα.

Άντονι Μπουρντέν
Συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας, σεφ και παρουσιαστής πολύ επιτυχημένων εκπομπών έφυγε στα 61 του, ενώ ήταν γνωστός για τη λαχτάρα του να γυρίσει όλο τον κόσμο και να ζήσει νέες εμπειρίες. Η αυτοκτονία του αντισυμβατικού, πολυταξιδεμένου σεφ σε ξενοδοχείου του Στρασβούργου στις 8 Ιουνίου του 2018 συγκλόνισε τον πλανήτη. Ο Μπουρντέν τα τελευταία χρόνια της ζωής του διατηρούσε σχέση με την ιταλίδα τραγουδίστρια, ακτιβίστρια και σκηνοθέτη Άζια Αρτζέντο.

Μίλος Φόρμαν
Ο Τσέχος σκηνοθέτης των ταινιών «Αμαντέους», «Υπόθεση Λάρι Φλιντ» και «Στη φωλιά του κούκου», που έχουν βραβευτεί και με Όσκαρ, πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Είχε προταθεί τρεις φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και το κέρδισε δύο φορές. Ο Φόρμαν έδωσε στον Τζιμ Κάρεϊ την ευκαιρία να κάνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του στο «Man on the Moon» (1999), υποδυόμενος τον αντισυμβατικό κωμικό Άντι Κάουφμαν. Είναι ενδεικτικό ότι ο αστεροειδής 11333 Φόρμαν πήρε την ονομασία του από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

Ιμπέρ ντε Ζιβανσί
Ο αριστοκρατικός Γάλλος σχεδιαστής μόδας που έγινε διάσημος για το «μικρό μαύρο φόρεμα» πέθανε στις 12 Μαρτίου. Η σχέση ζωής που είχε με την Όντρεϊ Χέπμπορν έγινε αφορμή να γραφτούν μέχρι και βιβλία.  Λέγεται ότι όταν εκείνη ήταν πολύ άρρωστη, ο Ζιβανσί κανόνισε να τη μεταφέρει με ιδιωτικό τζετ στην Ελβετία. Ο Ζιβανζί αποσύρθηκε από το σχέδιο μόδας το 1995. Διάδοχός του ήταν ο πιστός βοηθός του, Τζον Γκαλιάνο, ο οποίος έμεινε όμως για σύντομο χρονικό διάστημα στα ηνία του οίκου του.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close