14-17 September 2018
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Με καινοτομίες το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στη Λάρνακα

Πάνω από 50.000 θεατές, ντόπιοι και ξένοι, παρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τις εκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινικούδων

Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2018

Με καινοτομίες διεξάγεται και φέτος, από τις 14 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα, το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που θα πραγματοποιηθεί στην εξέδρα της παραλίας των Φοινικούδων, στη Λεωφόρο Αθηνών.
 
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός, περιλαμβάνεται φέτος έκθεση με τίτλο «Όμοια και ανόμοια της παραδοσιακής φορεσιάς Κύπρου και Ρουμανίας», που είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησαν νεαροί ερευνητές του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Turku Mures και του συγκροτήματος Muresul».
 
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας και τον Δήμο Λάρνακας αποτελεί πλέον πετυχημένο θεσμό. Το Φεστιβάλ, σημειώνεται, θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στον χώρο αυτό, αφού 800 χορευτές θα δώσουν το παρών τους κατά τη διάρκεια του».
 
Πάνω από 50.000 θεατές, ντόπιοι και ξένοι, παρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τις εκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινικούδων, ενώ χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα άλλων γειτονικών λαών μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης.
 
Προστίθεται ότι φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί συγκροτήματα από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Πολωνία, την Ελλάδα, τη Τσεχία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ισραήλ και τον Πόντο. Επίσης, φιλοξενούνται συγκροτήματα από την Κύπρο, μεταξύ των οποίων, από τα Λιβάδια και την Ορόκλινη, ενώ στην τελετή λήξης θα εμφανιστεί ο Ντίνος Κκάντης, ο χορευτής των ποτηριών που κέρδισε φέτος τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό «Ελλάδα έχεις Ταλέντο» σε μια χορευτική επίδειξη με 207 ποτήρια στο κεφάλι.
 
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «καινοτομία στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελεί η φετινή έκθεση με τίτλο «Όμοια και ανόμοια της παραδοσιακής φορεσιάς Κύπρου και Ρουμανίας». Είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από νεαρούς ερευνητές του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Turku Mures και  του συγκροτήματος Muresul».
 
Μια μεγάλη γκάμα από «70 παραδοσιακά κοστούμια από Ρουμανία και Κύπρο καθώς και παραδοσιακά αντικείμενα  που προσφέρθηκαν από το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας και ιδιωτικά μουσεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Άλωνας Στέλιου Χατζηγεωργίου, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Νέα Γενιά» Βορόκλινης και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κύπρου θα εκτεθούν στον χώρο».
 
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στον πολυχώρο  Αποθήκες 79 στη Λάρνακα, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου στις έντεκα το πρωί στις Πλατείες Αγίου Λάζαρου και Ερμού θα γίνουν υπαίθριες παραστάσεις και παρελάσεις από τις φολκλορικές ομάδες.
 
Επίσης, στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα γίνουν παρελάσεις των συγκροτημάτων κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών με αφετηρία τον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και τερματισμό την εξέδρα των Φοινικούδων όπου θα παρουσιάσουν κάθε βράδυ διαφορετικό τρίωρο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close