Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2019
Όσκαρ ήταν και πέρασαν...
Η 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Dolby Theater του Λος Άντζελες, χωρίς κεντρικό παρουσιαστή, χωρίς ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στιγμές και φυσικά χωρίς καμία ταινία να "σαρώνει" τα χρυσά αγαλματάκια.
He is the champion, my friends...
4 βραβεία (τα περισσότερα) πήρε το "Bohemian Rhapsody", με σημαντικότερο αυτό του Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Rami Malek ο οποίος για τις ανάγκες της ταινίας, μεταμορφώθηκε στον απόλυτο rock star, gay icon και frontman των Queen, Freddie Mercury. Κακά τα ψέματα. Ο Malek σήκωσε όλο το βάρος του φιλμ στους ώμους του (να σας θυμήσουμε ότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο, αλλά ο Sacha Baron Cohen) μετά την απομάκρυνση του Bryan Singer από την καρέκλα του σκηνοθέτη στη μέση των γυρισμάτων και με τα πολλά σεναριακά θεματάκια, αλλά και τα προβλήματα σε επίπεδο παραγωγής, κατάφερε με την αψεγάδιαστη ερμηνεία του να εκτοξεύσει τη δημοτικότητα της ταινίας. Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ευχαρίστησε τους πάντες, εκτός από τον Singer, τον οποίο -εσκεμμένα φυσικά- και επέλεξε να αγνοήσει.
Back to black
"And the Oscar goes to... Green Book" είπε η Julia Roberts όταν άνοιξε το φάκελο για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και εμείς (και πολλοί, πολλοί άλλοι ακόμη) έμειναν άφωνοι! Η ταινία του Peter Farrelly (δημιουργού του "Κάτι Τρέχει με την Μαίρη" και "Ο Ηλίθιος και Πανηλίθιος") κέρδισε συνολικά 3 βραβεία, ανάμεσά τους και αυτό του Πρωτότυπου Σεναρίου, το οποίο όλοι θεωρούσαμε ότι θα έπαιρνε το "The Favourite" του Γιώργου Λάνθιμου. Λίγα βραβεία σχετικά για μια ταινία που αναδείχτηκε η καλύτερη της χρονιάς. Το έργο φυσικά το έχουμε ξαναδεί. Το "Green Book" αφηγείται την (αληθινή) φιλία ενός λευκού Ιταλοαμερικάνου και ενός μαύρου μουσικού πίσω στα 60s σε μια περιοδεία στον Αμερικάνικο Νότο. Είναι από αυτές τις Χολιγουντιανές παραγωγές που λατρεύουν τα μέλη της Ακαδημίας, "εύκολη" σχετικά, καλογυρισμένη φυσικά, που μιλά απλοϊκά, για τον ρατσισμό και τα δικαιώματα των μαύρων με πρωταγωνιστή έναν καλό λευκό άντρα. Θα θυμόμαστε το "Green Book" και του χρόνου; Μπα...
Μια πιο τολμηρή επιλογή από τα μέλη της Ακαδημίας, θα ήταν να δώσουν το μεγάλο βραβείο στο εναλλακτικό και πιο to the point "BlacKkKlansman" του Spike Lee, ο οποίος κέρδισε μετά από (30 χρόνια!) το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, αλλά προτίμησαν να περπατήσουν και πάλι σε πιο ασφαλή μονοπάτια.
Τόσο το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, όσο και το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, κέρδισαν επίσης δύο έγχρωμοι ηθοποιοί. Ο Mahershala Ali για το ρόλο του στο "Green Book" και το άξιζε βεβαίως-βεβαίως (έγινε ο δεύτερος έγχρωμος ηθοποιός με 2 Όσκαρ μετά τον Denzel Washington) και η Regina King για το " If Beale Street Could Talk". Περιμέναμε ότι το δεύτερο βραβείο θα πήγαινε στην Rachel Weisz για το "The Favourite", αλλά η αγαπημένη ηθοποιός έχει ήδη ένα χρυσό αγαλματάκι στην κατοχή της. Καταλαβαίνετε...
3 χρυσά αγαλματάκια πήρε και το "Black Panther". Η ταινία φαντασίας της Marvel σε σκηνοθεσία Ryan Coogler έγινε η πρώτη ταινία με υπερήρωα, αλλά και η πρώτη ταινία βασισμένη σε κόμικ, που διεκδίκησε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ευτυχώς δεν το πήρε, αν και αδιαμφισβήτα ήταν ένα από τα πιο καλογυρισμένα blockbuster φιλμ της χρονιάς. Ίσως με αυτή την κίνηση τα μέλη της Ακαδημίας θέλησαν να προσεγγίσουν περισσότεροι το νεανικό κοινό, το οποίο και -δικαίως- χάνουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αλλά και αποδείξουν για ακόμα μια φορά ότι δεν γυρίζουν την πλάτη στους Αφροαμερικανούς ηθοποιούς/δημιουργούς.
Arrivederci, Roma
Όλοι περίμεναν ότι το "Roma" του Alfonso Cuaron θα ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς. Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε και κέρδισε μεταξύ άλλων το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, το BAFTA Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Όχι, η Ακαδημία δεν έδωσε ποτέ μέχρι τώρα το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας σε ένα ξενόγλωσσο φιλμ, πόσω μάλλον σε μία παραγωγή του Netflix (βασικού αντιπάλου των μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ), ένα ασπρόμαυρο νεορελαστικό φιλμ με υπέροχα μονοπλάνα, που κυκλοφόρησε πρώτα στην streaming υπηρεσία και μετά σε ελάχιστες κινηματογραφικές αίθουσες. Εντούτοις, ο σπουδαίος Cuaron, ο οποίος γύρισε την πιο προσωπική ταινία της καριέρας του, κέρδισε το δεύτερό του Όσκαρ Σκηνοθεσίας (ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικάνος που τα κατάφερε το 2013 με το "Gravity"), Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (πρώτο για το Μεξικό) και Φωτογραφίας, αφού και αυτό έφερε την προσωπική του σφραγίδα. Δεν πειράζει. Και αυτά που κέρδισε είναι εξίσου πολύ σημαντικά.
Το κουνέλι... πνίγηκε!
Ο μεγάλος "χαμένος" της βραδιάς, ήταν χωρίς αμφιβολία το "The Favourite" του Γιώργου Λάνθιμου. Χαμένος, γιατί από τα 10 Όσκαρ που διεκδίκησε (τα περισσότερα μαζί με το "Roma"), πήρε μόλις...1! Εντάξει, το ξέραμε ότι δεν θα έπαιρνε ούτε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ούτε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, αλλά το Όσκαρ Σεναρίου; Το Όσκαρ Β' Γυναικείου; Το Όσκαρ Ενδυματολογίας; Το Όσκαρ Μακιγιάζ και Κομμώσεων; Μεγάλη αδικία για τον Έλληνα σκηνοθέτη. Ευτυχώς, λίγο πριν το τέλος σώθηκε η κατάσταση, αφού η σπουδαία Olivia Colman που έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας ως Βασίλισσα Άννα, πήρε τελικά το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. "Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης, με την καλύτερη ταινία" είπε η Βρετανίδα ηθοποιός στον ευχαριστήριο λόγο της. Ο Λάνθιμος δάκρυσε, μαζί του και εμείς. Είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα δούμε πολλά από τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό, αφού αυτή είναι μόλις η τρίτη του ξενόγλωσση ταινία!
Γυρίζω τις πλάτες μου στην... Glenn Close!
Ήταν σίγουρη ότι αυτή τη φορά θα κέρδισε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Το είπε και στις κάμερες πριν μπει στην αίθουσα. Φόρεσε και το πιο λαμπερό χρυσό φόρεμα της αγοράς! Τελικά, η Ακαδημία γύρισε για 7η φορά τις πλάτες της στην σπουδαία Glenn Close. Αυτή τη φορά δεν έχασε από τη μεγάλη της "αντίπαλο" Meryl Streep, αλλά από την Olivia Colman, η οποία ως άλλη... Σταχτοπούτα, από καθαρίστρια έγινε ηθοποιός και πλέον είναι βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός. Μεγάλη απογοήτευση για την 71χρονη σταρ, που πλέον έχει γίνει η γυναίκα ηθοποιός εν ζωή με τις περισσότερες χαμένες υποψηφιότητες για Όσκαρ...
Από τα ρηχά στα... βαθιά
Για το τέλος αφήσαμε τη μοναδική, ίσως, ωραία στιγμή των βραβείων. Ο Bradley Cooper και η Lady Gaga ανέβηκαν στη σκηνή και ερμήνευσαν ζωντανά το οσκαρικό "Shallow" από το -επίσης αδικημένο- "A Star is Born". Η χημεία τους στο stage... εκρηκτική!
Σχετικά
Οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κινηματογράφους
Τι νέο παίζει στις αίθουσες
Φεστιβάλ κυπριακών ταινιών στην Αγία Νάπα με ελέυθερη είσοδο
Τέσσερις αξιόλογες ταινίες κυπριακής παραγωγής
Netflix: 5 καινούργιες απολαυστικές χριστουγεννιάτικες ταινίες
Οι νέες προσθήκες που μας βάζουν στο κλίμα των γιορτών
Lady Gaga: Θα παίξει στη 2η σεζόν του Wednesday
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα γυρίσματα στην Ευρώπη
Επιστρέφει η Bridget Jones για τέταρτη και τελευταία φορά
Όλα είναι διαφορετικά στην ταινία με τίτλο «Mad About the Boy»
"The Room Next Door": Η νέα ταινία που θα προβάλεται στο Πάνθεον
Με τις Tilda Swinton και Julianne Moore
Οι νέες ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα
Τι νέο παίζει στους κινηματογράφους
The Trust Fall: Το ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Ασάνζ προβάλλεται στη Λευκωσία
Για τον άνθρωπο που ρίσκαρε τα πάντα για να αποκαλύψει την αλήθεια
Game of Thrones: Η σειρά-φαινόμενο γίνεται ταινία
Η Warner ετοιμάζει «αθόρυβα» τουλάχιστον μία ταινία που διαδραματίζεται στο επικό σύμπαν του George R.R. Martin.
Οι νέες ταινίες που θα δούμε αυτή τη βδομάδα στις αίθουσες
Τι νέο παίζει στους κινηματογράφους