Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2019
Το κύμα της ιδιαίτερα έντονης και πρώιμης ζέστης, σύμπτωμα αναμφίβολα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενέσκηψε σήμερα στην Ευρώπη, όπου αναμένονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ορισμένες χώρες έως το τέλος της εβδομάδας.
Στη Γαλλία, ο υδράργυρος ανέβηκε έως τους 31,3 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι χθες το απόγευμα. Τα θερμόμετρα έδειξαν 37 βαθμούς στο Καρπεντράς (νότια) και η θερμοκρασία αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω άνοδο σήμερα, καθώς 35-40 βαθμοί Κελσίου αναμένονται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Αύριο Τετάρτη, τοπικά, ο υδράργυρος θα αγγίξει, για παράδειγμα, τους 41-42 βαθμούς Κελσίου στο Κλερμόν Φεράν (κεντρικά), προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας.
«Είμαι ηλικιωμένη, επομένως θα μείνω στο σπίτι» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μιρέιγ Σολέρ, μια 80χρονη από τη Μασσαλία. «Πίνω πολλά υγρά, ενυδατώνομαι. Όμως, είναι ανησυχητικές αυτές οι θερμοκρασίες, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».
«Τα κύματα ζέστης είναι σήμα κατατεθέν της υπερθέρμανσης του πλανήτη» επισημαίνει ο Ζαν Ζουζέλ, πρώην πρόεδρος του Giec (ειδικοί επί του κλίματος στον ΟΗΕ) και «ξεκάθαρα η διάγνωση είναι ότι θα γίνουν πιο πρώιμα, πιο έντονα, πιο συχνά».
Εξάλλου, το ειδικό ινστιτούτο κλιματολογίας του Πότσνταμ υπογραμμίζει ότι τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη από το 1500 καταγράφηκαν όλα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα: το 2018, το 2010, το 2003, το 2016 και το 2002.
Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, τα τελευταία 30 χρόνια καταγράφηκαν διπλάσια σε αριθμό κύματα ζέστης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και η συχνότητά τους αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, τονίζει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
«Νησίδες ζέστης»
Οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε «νησίδες ζέστης» εξαιτίας του μπετόν, της έλλειψης δέντρων και της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Από χθες, η Αν Σοφιέ Βιζέ, μια 30χρονη Παριζιάνα, προσπαθεί να βρει και να αγοράσει έναν ανεμιστήρα.
«Όμως δεν υπάρχουν πλέον!» είπε η νεαρή Γαλλίδα.
Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά έχουν γίνει ανάρπαστα και στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών «εξαφανίζονται» σε λίγα λεπτά. Την ίδια ώρα, σχηματίζονται ουρές μπροστά από τα καταστήματα με παγωτό.
Την ίδια ώρα, στο Τροκαντερό, οι τουρίστες προστατεύονται από τον δυνατό ήλιο με ομπρέλες και με καπέλα προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν και να θαυμάσουν τον Πύργο του Άιφελ.
Στο Βέλγιο, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για «υψηλές θερμοκρασίες» με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι τα θερμότερα θα δείξουν έως 34-35 βαθμούς Κελσίου από σήμερα, σύμφωνα με το βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.
Η Γερμανία ενδέχεται να γνωρίσει επίσης, στα μέσα της εβδομάδας, θερμοκρασίες από τις υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια, με το ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο να έχει σημειωθεί το 1947, με 38,2 βαθμούς κελσίου στη Φρανκφούρτη.
Στην Αυστρία, οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με τη χρήση των κλιματιστικών στα σπίτια.
Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet κήρυξε συναγερμό για «κύμα ζέστης» από αύριο Τετάρτη, προβλέποντας θερμοκρασίες έως τους 42 βαθμούς Κελσίου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σχετικά

Ημερήσια εξόρμηση στον καταρράκτη του Μιλλομέρη και σε οινογνωσία στις Πλάτρες
Μονοήμερη εκδρομή στα βουνά

Η ιδανική επιλογή για ένα γάμο γεμάτο ρομαντισμό, πολυτέλεια και προσοχή στη λεπτομέρεια
Ένας από τους πιο πολυτελείς και εμβληματικούς προορισμούς στην Κύπρο, που προσφέρει ένα μαγευτικό περιβάλλον για αξέχαστες εκδηλώσεις.

Οι παραλίες της Λάρνακας γέμισαν φοινικόδεντρα (εικόνες)
Πράσινες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου Λάρνακας


Αυτός είναι ο πρώτος προορισμός της Wizz Air από την Πάφο
Η Wizz Air επεκτείνει το δίκτυό της στην Κύπρο με τη νέα σύνδεση Πάφος–Γερεβάν, που ξεκινά τον Οκτώβριο με ναύλους από 29,99 ευρώ.

Το μαγευτικό χωριό που έγινε πηγή έμπνευσης για τα διάσημα «Νούφαρα» του Μονέ
Η ήρεμη γωνιά της Γαλλίας που έγινε καμβάς

Τα ινσταγκραμικά νησιά αυτού του καλοκαιριού και οι κρυφοί θησαυροί
Τα πιο πολυσύχναστα και τα πιο ήσυχα νησιά της Ευρώπης


Τρεις πόλεις που αξίζει να επισκεφθείς στην Ευρώπη
Δες ποιες είναι και γιατί αξίζει να ταξιδέψεις σε αυτές

Οι πιο μαγευτικές πόλεις για τις τελευταίες ανοιξιάτικες αποδράσεις
Κορυφαίες επιλογές για ταξίδι την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

Τι αλλάζει σε 4 ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας
4 τουριστικά καταλύματα μας περιμένουν για χαλάρωση και διακοπές

Στους 35 βαθμούς και με σκόνη σήμερα η Κύπρος–Πότε αναμένεται πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας