Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τα 5 νέα έργα που θα αλλάξουν τη Λευκωσία

Όλα τα μεγάλα έργα που φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη του παλιού πυρήνα της πρωτεύουσας

Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2019

Η Λευκωσία αλλάζει και το Check In Cyprus το επιβεβαιώνει μέσα από τα πέντε μεγάλα έργα της πρωτεύουσας τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Η Λευκωσία μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταμορφωθεί σε μία μοντέρνα ευρωπαϊκή πόλη, φιλική προς τους πολίτες της με σεβασμός προς το περιβάλλον. Τα νέα έργα θα συμβάλουν αισθητά στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και θα βάλουν την Λευκωσία στη νέα εποχή. Η κυπριακή πρωτεύουσα αναμένεται να γίνει πόλος έλξης μέσα στα επόμενα χρόνια και σπουδαίων πολιτιστικών δράσεων με επίκεντρο τόσο το νέο ανακαινισμένο θέατρο της πόλης όσο και άλλα νευραλγικά σημεία που θα αναδιαμορφωθούν. 

1. Σημείο αναφοράς η Πλατεία Ελευθερίας
Ήδη ένα μεγάλο μέρος της έχει παραδοθεί με το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα να δημιουργεί προσδοκίες. Η φουτουριστική πλατεία της Zaha Hadid, φιλοδοξεί να γίνει ένας πόλος έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες ενός σημείου, όπου η ιστορία συναντά το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης. Η επιβλητική Πλατεία Ελευθερίας ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ της περιτειχισμένης πόλης και του αστικού κέντρου συνδέοντας τον χώρο με την προγραμματισμένη δια- μόρφωση της περιοχής του παλιού ΓΣΠ. Μέσα από το έργο, επανασχεδιάζεται ο δημόσιος χώρος της Πλατείας, ενώ ο χώρος της Τάφρου ενοποιείται και διαμορφώνεται ως ένας συνεχής τοπιοτεχνημένος χώρος, ώστε να εντάσσεται λειτουργικά στην περιοχή και να τον απολαμβάνουν οι πολίτες.


Περιμετρικό τόξο 

2. Υπόγειος χώρος στάθμευσης Λεωφ. Ομήρου
Το φιλόδοξο αυτό έργο, του οποίου ήδη οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018, υπολογίζεται να διαθέτει χώρο στάθμευσης για 147 οχήματα (εκ των οποίων οκτώ θέσεις για οχήματα ΑμεΑ), δημόσια αποχωρητήρια στο επίπεδο της τάφρου Νταβίλα (Δυτικά), καθώς και κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες που θα συνδέουν τον χώρο στάθμευσης με την τάφρο και τη Λεωφόρο. Το έργο, περιλαμβάνει επίσης διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ομήρου και κατασκευή νέων πεζοδρομίων, νέου οδοστρώματος, οδικού εξοπλισμού, φωτισμού και σήμανσης.

3. Αναδιαμόρφωση εξωτερικού περιμετρικού τόξου
Αποτελεί τμήμα του συνολικού έργου του Σχεδίου Περιοχής με τίτλο ‘Ανάπλαση και Ανάδειξη της Ζώνης που πλαισιώνει τα Ενε- τικά Τείχη’.

Το έργο περιλαμβάνει:
> Την λεωφόρο Στασίνου από τον κόμβο της με την πλατεία Ελευθερίας δυτικά, έως και τον κόμβο της με την Λεωφόρο Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου ανατολικά. Επίσης τους δύο υφιστάμενους κήπους προς βορρά στο όριο των Ταφρών Νταβίλα και Κωστάντζα (πάρκο Αγίου Αντωνίου).
> Ανάπλαση των περιμετρικών δρόμων, πεζοδρομίων και χώρων πρασίνου, που πλαισιώνουν τα Ενετικά Τείχη.
> Ανάδειξη του Μνημείου ως του σημαντικότερου αξιοθέατου της πόλης και του χώρου συνολικά ως κέντρου της κοινωνικής και ψυχαγωγικής ζωής της πόλης, σε ρόλο ‘Μόλου-seafront’ για την πόλη της Λευκωσίας.
> Στη βόρεια πλευρά προς την Τάφρο διαμορφώνεται ποδηλατολωρίδα διπλής κατεύθυνσης, η οποία συνδέεται με το έργο ‘Ποδηλατικής σύνδεσης των Πανεπιστημίων με το Κέντρο της Λευκωσίας’ και με τον ποδηλατόδρομο που κινείται στο επίπεδο της Τάφρου και των Κήπων ως εναλλακτική, ευχάριστη διαδρομή.
 

4. Αναγέννηση του παλιού ΓΣΠ
Αρχιτέκτονες του έργου είναι οι Ιωάννης Κίζης, Γρηγόριος Πατσαλοσαββής, Κωνσταντίνος Κίζης & Ευθύμιος Δούγκας. Εκτός απροόπτου το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τέλη του 2019 ή αρχές του 2020.



Ποιες θα είναι οι χρήσεις του:
> Πλατεία, πεζόδρομοι και χώροι πρασί-
νου για περιπάτους και δραστηριότητες.
> Φιλοξενία εκδηλώσεων (κονσέρτα, παραστάσεις).
> Παιδότοπος.
> Εμπορικά καταστήματα.



Το έργο περιλαμβάνει:
> Μεγάλο αστικό πάρκο με εκτενή χώρο πρασίνου και υπαίθριο αμφιθέατρο, πλατεία και χώρους αναψυχής στο επίπεδο του δρόμου.
> Δύο υπόγεια επίπεδα με χώρους
στάθμευσης.
> Στον χώρο του σταδίου θα χρησιμοποι ηθεί έκταση 2.000 τ.μ. για να κατασκευαστούν χώροι ξεκούρασης, καφετερίες, εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια, χώρος πρασίνου και πάρκο.
> Στο υπόγειο, σε έκταση 1.000 τ.μ., θα διαμορφωθούν βοηθητικοί χώροι, όπως αποχωρητήρια κ.ά., ώστε να εξυπηρετείται και ο χώρος στάθμευσης.
> Προβλέπεται η δημιουργία δύο εστιατο ρίων, δύο καφενείων και δύο καταστημάτων ή περιπτέρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα είδη των δέντρων και των φυτών, που θα χρησιμοποιηθούν, θα προέρχονται από το κυπριακό τοπίο και θα ‘αντιπροσωπεύουν’ τις εποχικές διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα θα φυτευτούν κυπαρίσσια, ελιές, μεγάλες χαρουπιές, συκιές, ζιζιφκιές, μοσφιλιές, εσπεριδοειδή κ.ά.

5. Ανάπλαση εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Στασικράτους, Ευαγόρου
Η ανάπλαση του σημαντικού αυτού έργου για τη Λευκωσία περιλαμβάνει τις οδούς Στασικράτους, Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας, Θεοφάνη Θεοδότου και τμήμα της Μνασιάδου.
Διάρκεια: 16 μήνες
Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Το επενδυτικό αυτό Έργο, το οποίο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας και υιοθετήθηκαν ψηλά κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού, μεταξύ άλλων προβλέπει:
> Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας
και της αισθητικής του αστικού περιβάλλο-
ντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση
και φωτισμό.
> Τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων, για να διευκολύνει την προσβασιμότητα πεζών και ΑμεΑ.
> Τη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων. Με την προσθήκη μεγάλου αριθμού δέντρων (πέραν των 330) και την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού θα ενισχυθεί η σκίαση.
> Την υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
> Αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό ‘εμπορικό κέντρο’.
Η πρόοδος του έργου μέχρι τώρα:
Όπως είχε προγραμματιστεί, έχουν υπογειοποιηθεί οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και κατασκευάστηκε το υπόστρωμα δαπέδων από μπετόν στο τμήμα της οδού Μνασιάδου (από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Μακαρίου Γ΄ μέχρι και τη συμβολή της με την Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας), στο τμήμα της οδού Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας (από τη συμβολή της με την οδό Μνασιάδου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Θεοφάνους Θεοδότου) και στο τμήμα της οδού Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας από τη συμβολή της με την οδό Θεοφάνους Θεοδότου μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου, ενώ συνεχίζεται η υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Το Έργο συμπληρώνει και επιταχύνει την επίτευξη του οφέλους των προνοιών του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας και του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας, θέτοντας την περιοχή σε τροχιά ενισχυμένης ανάπτυξης.

Το APP της πρωτεύουσας!
Τώρα μπορείς να έχεις όλες τις απαραίτητεςπληροφορίες σχετικά με τη Λευκωσία στο κινητό σου όλο τον χρόνο, μέσω του app City of Nicosia, του επίσημου οδηγού σου για τη Λευκωσία. Περιλαμβάνει ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, αξιο- θέατα, αναπτυξιακά έργα και χάρτες, με όλα τα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης! Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για συσκευές iOS, Android και Windows.

Hop-on a (Small) bus
Τα μικρά λεωφορεία Λευκωσίας κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης καθημερινά από τις 07.30 έως τα μεσάνυχτα, φεύγουν από την αφετηρία τους (παλιό ΓΣΠ) κάθε 20 λεπτά και σε πάνε βόλτα σε όλες τις εμπορικές οδούς και αξιοθέατα της πόλης. Μπορείς να σκεφτείς καλύτερο τρόπο να βρεθείς στο κέντρο, ειδικά σε ώρες αιχμής;
Μπες στην ιστοσελίδα www. nicosiaminibuses.eu ή κατέβασε το app Nicosia’s mini buses.

Πληροφορίες για το Δήμο Λευκωσίας
www.nicosia.org.cy και στο facebook

Εντυπη έκδοση Check In Cyprus, Μάρτιος 2019 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close