Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Την Κυριακή πάμε στο Κοιλάνι για δωρεάν γλυτζιστά

Η Γιορτή του Γλυτζιστού επιστρέφει και φέτος στο όμορφο Κοιλάνι με πολλές εκδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2019

Η πιο γλυκιά γιορτή του καλοκαιριού έρχεται και φέτος σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Λεμεσού, το Κοιλάνι. Η Γιορτή του Γλυτζιστού πραγματοποιείται για άλλη μία χρονιά στο Κοιλάνι προβάλλοντας την παρασκευή ενός σπάνιου παραδοσιακού εδέσματος της κυπριακής γαστρονομίας που είναι το γλυτζιστό. 

Kαι σε περίπτωση που δεν ξέρεις, μάθε ότι τα Γλυτζιστά ονομάζονταν τα γλυκίσματα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους και είχαν το σχήμα του ρόμβου και παρασκευάζονταν με λεπτό μακρόστενο φύλλο που παραγεμιζόταν με αμύγδαλα κοπανισμένα, κανέλα και ζάχαρη. Μετά το τηγάνισμα τα έριχναν σε σιρόπι (Κυπρή και Πρωτόπαπα 2003, 254-255).

Η φετινή Γιορτή του Γλυτζιστού θα ξεκινήσει από τις 11.00 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής 30 Ιούνιου όπου οι νοικοκυρές του χωριού θα φτιάχνουν και θα ψήνουν επί τόπου άφθονα γλυτζιστά που θα μπορείς να δοκιμάσεις δωρεάν. Παράλληλα θα διασκεδάσεις με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα Αράδιππος Καροτσέρης. Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα πραγματοποιηθεί και αδελφοποίηση της κοινότητας Κοιλανίου με το ελληνικό χωριό Ρουπάκι του νομού Ηλείας. 

Επίσης στην εκδήλωση θα υπάρχουν: Παραδοσιακό Καφενείο, Έκθεση Φωτογραφίας, Φουσκωτό για τους μικρούς, Περιπτερά με όμορφες χειροποίητες δημιουργίες, περίπτερα με νόστιμα εδέσματα, τα μουσεία και τα οινοποιεία του χωριού θα είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες.

Οι Τζοιλανιώτισσες φημίζονται για τα κεντήματα και την φιλοξενία όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις για πρώτη χρονιά στο σπίτι της Τζοιλανιώτισσας Αντρούλλας (Φαραώ) η οποία με χαρά θα μας ανοίξει το σπίτι της για κάθε επισκέπτη για να γνωρίσει από κοντά την μερακλίνα τζοιλανιώτισσα.

Κυριακή 30 Ιουνίου, αυλή Περιβαλλοντικού Κέντρου Κοιλανίου, Λεμεσός, 11.00-18.00. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close