News , Guide

Πάμε εκδρομή σε ένα υπέροχο χωριό της Κύπρου που... τα έχει όλα!

Μήπως ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις την Καλαβασό;

Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019

Μια εκδρομή, που συνδυάζει τα πάντα, σ’ ένα σύγχρονο χωριό, το οποίο κουβαλά όμως μεγάλη ιστορία. Η Καλαβασός βρίσκεται ανάμεσα σε Λάρνακα και Λεμεσό, αποτελώντας έτσι ιδανικό προορισμό για μια εναλλακτική, χειμερινή εξόρμηση.

Το χωριό βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρνακας, είναι κτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Βασιλικού και διαθέτει μια μοναδική φυσική ομορφιά με πλούσια άγρια βλάστηση. Ανάμεσα στα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια, βρίσκεται κτισμένη η κεντρική εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία Τητιότησσα. Επισκέψου τη για να προσκυνήσεις την προστατευόμενη εικόνα της Παναγίας που θηλάζει.

Η πολυσύχναστη και γεμάτη ζωή πλατεία της Καλαβασού σε υποδέχεται στους πιο ζεστούς της χώρους, προσφέροντάς σου καλό, ποιοτικό και σπιτικό φαγητό. Στο George Coffee Shop (99806398), το παραδοσιακό καφενείο του χωριού, θα ξεκινήσεις τη μέρα σου με κυπριακό καφεδάκι και πρόγευμα. Λειτουργεί και το βράδυ ως ταβέρνα και μάλιστα κάθε Πέμπτη σερβίρει απίθανο οφτό κλέφτικο. Στο ταβερνάκι Retro (99649476) θα φας μεταξύ άλλων τον πιο... ‘μπελαλίδικο’ μουσακά.

Πιο κάτω, στην ταβέρνα Πλατεία (99579770) θα απολαύσεις καλοψημένα σουβλάκια, μα μην ξεχάσεις να παραγγείλεις και τους ξακουστούς κεφτέδες της κυρίας Μάρως με κολοκάσι. Μετά το φαγητό επιβάλλεται να κάνεις στάση για τους πιο λαχταριστούς και τραγανούς σιροπιαστούς λουκουμάδες, που θα βρεις στην πλατεία, εκεί στην εκκλησία. Στον τεχνοχώροτου καλλιτέχνη Μιχάλη Μόζορα, που θα βρεις πίσω από τα μαγαζάκια της πλατείας, θα εντυπωσιαστείς από τις κατασκευές που φτιάχνει κυρίως από θαλασσινές πέτρες αλλά και πέτρες της υπαίθρου.

Ακόμη, στην Καλαβασό θα απολαύσεις μια ξεχωριστή εμπειρία στο στολίδι του χωριού που δεν είναι άλλο από το The Library Hotel and Wellness Resort (24817071), αφού εκτός από ευχάριστη διαμονή, προσφέρει και υπηρεσίες spa. Το χωριό διαθέτει, επίσης, όμορφα και καλόγουστα αγροτουριστικά καταλύματα, όπως το Charalambos Holiday Cottage (99619396) και το Andri Traditional House (99550803), που θα κάνουν τη διανυκτέρευσή σου αξέχαστη.

Δεν γίνεται να φύγεις από το χωριό χωρίς να επισκεφθείς τον Συνοικισμό της Τέντας, έναν από τους πιο σημαντικούς νεολιθικούς οικισμούς του νησιού, που χρονολογείται στο 7000 π.Χ. Επίσης, έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού βρίσκονται τα πέντε μεταλλεία της Καλαβασού για την ανόρυξη χαλκούχου μεταλλεύματος. Αξίζει να τα επισκεφθείς για να δεις τον σιδηρόδρομο και τη στοά απ’ όπου περνούσε το τρένο, το οποίο μετέφερε το μετάλλευμα.

Μην το χάσεις
Επισκέψου το Katana Wood Art (99953684), για να δεις από κοντά εξαιρετική τέχνη με χειροποίητες δημιουργίες από ξύλο αλλά και το Gaia Olea (99675618), ένα εργαστήρι με βιολογικά καλλυντικά. Αξίζει να δοκιμάσεις Από την ταβέρνα Πλατεία μπορείς να αγοράσεις και το μέλι Βασιλικός που φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι από μια τοπική οικογενειακή επιχείρηση. Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση, μπορείς να προμηθευτείς μέλι και άλλα προϊόντα, όπως γύρη και βασιλικό πολτό και από το εργαστήρι τους (96379493).

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Δεκέμβριος 2019

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close