News , Guide

Ίσως ανοίξουν και τις οργανωμένες παραλίες (νωρίτερα)

Στο τραπέζι το άνοιγμα των παραλιών νωρίτερα

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2020

​Νωρίτερα από ό,τι έχει προγραμματιστεί θα επαναλειτουργήσουν κανονικά οι παραλίες, αφού όπως αποκάλυψαν χθες μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, το ενδεχόμενο αυτό είχε συζητηθεί και την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Οι ψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, είπαν χθες οι επιστήμονες, «ενδεχομένως να οδηγούν στην ανάγκη για άνοιγμα των παραλιών νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί». Βάσει του σχεδιασμού το άνοιγμα των παραλιών περιλαμβάνεται στην τρίτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, η οποία αρχίζει στις 9 Ιουνίου. 

«Όταν ήμασταν στο Προεδρικό συζητήθηκε και το άνοιγμα των παραλιών νωρίτερα και νομίζω ότι γίνονται συζητήσεις επ’ αυτού. Ίσως για την 1η Ιουνίου», ανέφερε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, επισημαίνοντας: «Όταν έχουμε θερμοκρασίες 40-42 βαθμούς, εγώ δεν βλέπω λόγο γιατί να μην σκεφτούμε να επισπεύσουμε το άνοιγμα των παραλιών». 

Τις πληροφορίες, που ήταν χθες πολύ έντονες για επίσπευση του ανοίγματος των παραλιών, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού, αναφέροντας ότι «από επιστημονικής πλευράς μπορεί να γίνει. Τώρα το πότε θα γίνει, δεν είναι δικό μας θέμα. Αυτό είναι θέμα της Εκτελεστικής Εξουσίας. Είναι πιθανό να αρκεί να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Φ", οι επιστήμονες αναφέρθηκαν χθες και στα θέματα των αεροδρομίων και την άρση των περιορισμών στις πτήσεις και σε αντίθεση με τη θετική τους στάση στο ενδεχόμενο να λειτουργήσουν νωρίτερα οι παραλίες, για την επανέναρξη των πτήσεων παρουσιάστηκαν κάπως διστακτικοί. «Πιστεύω ότι δεν θα ανοίξουν άμεσα τα αεροδρόμια για το επιβατικό κοινό, διότι εκεί χρειάζονται διάφορες διεργασίες να γίνουν», ανέφερε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι «αν αποφασιστεί να ανοίξουν, δεν βλέπω να έρχονται μαζικά τουρίστες από το εξωτερικό τον Ιούνιο».

Από πλευράς του, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης ανέφερε ότι «τα αεροδρόμια είναι μια δύσκολη περίπτωση, μια περίπτωση που χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και νομίζω ότι τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα γίνει σωστή κατηγοριοποίηση των χωρών σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη που παρουσιάζουν και να γίνουν όλες οι διαβουλεύσεις με αυτές τις χώρες για να υπάρχει συνεννόηση. Πρέπει να γίνουν αυτά τα βήματα πριν προχωρήσουμε».

Παρακολουθούν τα τεστ σε σχολεία 
Με διαφορετικό τρόπο τοποθετήθηκαν χθες οι επιστήμονες σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κρουσμάτων στα σχολεία. Όλοι βεβαίως δήλωσαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική ανησυχία, παρά το γεγονός ότι ο καθένας φαίνεται να αντιμετωπίζει τη διαδικασία των δειγματοληψιών στην εκπαίδευση διαφορετικά. 

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε, και για να είμαστε ειλικρινείς μόνο τα δύο κρούσματα στην Αραδίππου χρήζουν μελέτης και ιχνηλάτησης. Ήδη, γίνονται οι έλεγχοι και στα υπόλοιπα παιδιά για να ξέρουμε εάν και άλλα παιδιά είναι θετικά. Θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει στην Αραδίππου. Φαντάζομαι ότι και οι επαφές τους θα είναι ασυμπτωματικοί, επομένως εκεί χρειάζεται λίγη δουλειά να δούμε πώς προήλθαν τα συγκεκριμένα κρούσματα», ανέφερε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης.

Από την πλευρά του, ο Λεόντιος Κωστρίκκης τόνισε ότι «δεν με ανησυχούν ιδιαίτερα, διότι όπως γίνεται σε κάθε κρούσμα, γίνεται εξονυχιστική ιχνηλάτηση». «Όλους πρέπει να τους ψάξουμε καλύτερα και είναι εξαιρετικής σημασίας να συνεργαστούν οι γονείς, διότι θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δειγματοληψίες από τα παιδιά». Το πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων στα σχολεία βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε «και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα». 

Ιδιαίτερα καθησυχαστική παρουσιάστηκε η Μαρία Κολιού, η οποία εξήγησε μάλιστα ότι «εγώ νομίζω ότι η ιστορία με την Αραδίππου έχει τελειώσει εδώ και μερικές εβδομάδες. Μάλιστα, για το ένα από τα δύο περιστατικά έχουμε μαρτυρία ότι νόσησε όταν ήταν η μεγάλη επιδημία. Επομένως είναι υπολείμματα του ιού. Είναι δηλαδή μικρά-μικρά κομματάκια του ιού που έχουν μείνει στον οργανισμό. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο ταιριάζει πολύ στα περιστατικά αυτά». 

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close