Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

15 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις το Φεβρουάριο

Ένας μήνας γεμάτος θέατρο.

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020

Τον δεύτερο μήνα του χρόνου ανεβαίνουν στο σανίδι παραστάσεις που αξίζει να βάλεις στην ατζέντα σου. 

Οι επιλογές πολλές, αφού ο Φεβρουάριος περιλαμβάνει παραστάσεις για μεγάλους αλλά και για μικρούς θεατές. 

Το παράδειγμα του Δόκτορα Κόρτσακ
ΘΟΚ
Είναι οι τελευταίες μέρες του Γιάνους Κόρτσακ στο ορφανοτροφείο στο γκέτο της Βαρσοβίας, το 1942. Ένα καινούριο μέλος, ο Άτζιο, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους, θα κάνει τον Κόρτσακ να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα ‘παιδιά του’. Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ εξετάζει την αξία τού να κάνει κανείς μια υψηλή ηθική επιλογή σε έναν κόσμο, όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται. Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε.
>> Κάθε Κ Θέατρο Αποθήκες, Λατσιά, Λευκωσία, 18.00. 
Πληρ. 77772727.

Το έργο που πάει λάθος
Την ξεκαρδιστική βρετανική κωμωδία ‘Το έργο που πάει λάθος’ των Χένρι Λιούις, Τζόναθαν Σάιερ και Χένρι Σιλντς ανεβάζει το Θέατρο Ένα. Πρόκειται για ένα έργο μέσα σε ένα έργο, που προσπαθούν να ανεβάσουν ερασιτέχνες ηθοποιοί/φοιτητές, οι οποίοι όμως τα κάνουν κυριολεκτικά θάλασσα. Ξεχνούν τα λόγια τους, επαναλαμβάνουν ατάκες, προκαλούν μια πληθώρα καταστροφών στο σκηνικό: ράφια πέφτουν, πόμολα βγαίνουν, παράθυρα σπάνε. Κάθε φοιτητής/ηθοποιός ερμηνεύει περισσότερους από έναν ρόλους με αποτέλεσμα τα πράγματα να περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ και να καταλήγουν σε μια πραγματική καταστροφή χαρίζοντας άπειρες στιγμές γέλιου.
>> Κάθε Παρ, Σ & Κ, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22348203.
*Μέχρι Κ 9 Φεβ

Βάφ’ τα μαύρα
Θέατρο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ
Η κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα διασκευασμένη στα κυπριακά από τη Μαρίνα Φραγκεσκίδου σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκα. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ντίνος Χαραλάμπους πεθαίνει αφήνοντας πίσω του δυο γυναίκες -πρώην και νυν- αλλά και δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη. Μια αναποδιά τη μέρα της κηδείας στέκεται αρκετή για να καταλήξουν όλοι οι συγγενείς στο σπίτι του εκλιπόντος για μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, ανατροπές, επιπλοκές και ένα σωρό παρεξηγήσεις. Παίζουν: Κώστας Καζάκας, Έλενα Ευσταθίου, Έλενα Χριστοφή, Μιχάλης Μουστάκας, Ζωή Κυπριανού, Μαρία Παπακώστα, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ειρήνη Σαλάτα, Εύρος Βασιλείου.
>> Σ 1η & Κ 2 Φεβ, Θέατρο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ, Λευκωσία, 20.30. 
>> Κ 9 Φεβ, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 18.00 & 20.30. 
>> Κ 16 Φεβ, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 18.00 & 20.30. 
Πληρ. 70009093.

Πράγματα δικά μου, αληθινά
ΘΟΚ
Γεμάτο ευαισθησία, τρυφερότητα και αλήθεια, το έργο αποτυπώνει στιγμές κρίσης μεταξύ γονιών και παιδιών, προσωπικές ανησυχίες και αδυναμίες και θέτει τα πρόσωπα μπροστά στις προκλήσεις των αλλαγών της καθημερινότητάς τους. O Αυστραλός συγγραφέας Άντριου Μπόβελ συνθέτει ένα οικείο σύμπαν, φέρνοντας στο προσκήνιο τους οικογενειακούς δεσμούς και την ανθεκτικότητά τους.Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους.
>> Κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.00) ,Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ. 77772717. 

Ο Γυάλινος Κόσμος
Ανεμώνα
Το θέατρο Ανεμώνα παρουσιάζει το κλασικό αριστούργημα του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς. Μέσα από τις αναμνήσεις του Τομ εξιστορείται η ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, η οποία ζει στον δικό της ‘γυάλινο κόσμο’. Είναι ένα έργο για τα διαψευσμένα όνειρα, τη μοναξιά και τις απατηλές ελπίδες των ανθρώπων, που συγκινεί πάντα τους θεατρόφιλους και αγαπιέται το ίδιο δεκαετίες μετά. Παίζουν: Ιωάννα Σιαφκάλη, Άγγελος Αγαθάγγελος, Βάρσια Αδάμου, Νικόλας Πέτρου.
>>Κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (19.00) ,Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία. Πληρ. 70007721.


Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά
Σατιρικό Θέατρο
Την πασίγνωστη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι, ‘Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά’ ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Ο πολύ άτυχος και μονίμως πεινασμένος Τρουφαλντίνο, για να επιβιώσει αναγκάζεται να δουλέψει κρυφά, ως μπράβος και υπηρέτης, για δύο αφεντικά: τον Σικελιανό μαφιόζο Φεντερίκο Ρασπόνι και τον ερωτομανή στρατιωτικό Φλορίντο Αρετούτσι. Στην προσπάθειά του να μην συναντηθούν ποτέ τα δύο του αφεντικά, ώστε να μην αποκαλυφθεί το ψέμα του, ο Τρουφαλντίνο προκαλεί σωρεία μπερδεμάτων, ευτράπελων καταστάσεων και ξεκαρδιστικών παρεξηγήσεων. Παίζουν: Παναγιώτης Κυριάκου, Μαρία Φιακά, Ανδρέας Ρόζου, Βασίλης Μιχαήλ, Μάριος Δημητρίου, Σπύρος Γεωργίου, Αντρέι Κρουπά, Ζήνα Καυκαρίδου, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Μαρία Ανδρέου, Νικόλας Κουρουζίδης, Μιχάλης Αναγιωτός.
>>Κάθε Σ (20.30) & Κ (18.30), Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία.  Πληρ. 22312940, 22421609.

 

Το περίσσιο παιδί
‘Το περίσσιο παιδί’ του Θανάση Τριαρίδη ταξιδεύει και στην Κύπρο από την Αθήνα για τρεις παραστάσεις που θα συγκινήσουν. Η νεοσύστατη ομάδα Ich Bebe μεταφέρει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή το ‘παραμύθι’ του Τριαρίδη. Πρόκειται για μια θεατρική αφήγηση για την ιστορία ενός υπολογιστικού προγράμματος, που διεκδικεί τους ανθρώπινους σπασμούς και τα ανθρώπινα δάκρυα, και για την ιστορία ενός περίσσιου παιδιού που προορίζεται για τον κλίβανο αποτέφρωσης άλλα ίσως να κουβαλάει τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Παίζουν: Γιάννης Βερβενιώτης, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Αντιγόνη Σταυροπούλου. Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Κιμούλη.
>>Σ 1η Φεβ & Κ 2 Φεβ , Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου, Λευκωσία,20.30, €13 & €10. Πληρ. 22312940, 22421609

Μανώλη…! 
Θέατρο Χώρα
Μια γυναίκα, η Μαρία, που σκότωσαν τον γιο της μπροστά στα μάτια της, μιλά στο μοναδικό πλάσμα που της έχει απομείνει, τον γάτο της, τον Μανώλη. Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή της δεν μοιρολατρεί ούτε εκλιπαρεί. Παλεύει για το δίκιο της. Απαιτεί δικαιοσύνη για τον γιο της. Η Μήδεια Χάννα παρουσιάζει το εμβληματικό μονόπρακτο του Γιώργου Νεοφύτου ‘Μανώλη..!’ σε μια νέα, διαφορετική προσέγγιση. Το έργο παρουσιάστηκε σε 15 συνολικά παραγωγές στο θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και σε δυο παραγωγές με τη μορφή όπερας δωματίου. Μεταφράστηκε σε εφτά γλώσσες και παίχτηκε σε εφτά χώρες πέραν της Κύπρου. Σκηνοθεσία & ερμηνεία: Μήδεια Χάννα.
>>Τετ 5 & Πεμ 6 Φεβ, Θέατρο Χώρα, Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Κοραή 1, Λευκωσία. 
Πληρ. 99361887

Η Γυναίκα με τα Mαύρα
Θέατρο Διόνυσος
Τα παιδιά του Άρθουρ Κιπς μοιράζονται ιστορίες φαντασμάτων και τον καλούν να διηγηθεί και αυτός μια δική του ιστορία. Ο ίδιος αρνείται, αφού έχει ζήσει μια πραγματική ιστορία φαντασμάτων. Ο Άρθουρ Κιπς αποφασίζει πως ο καλύτερος τρόπος να μοιραστεί την εμπειρία του στο Ιλ Μαρς είναι να ανεβάσει μια μικρή θεατρική παράσταση με τη βοήθεια ενός νεαρού ηθοποιού. ‘Η Γυναίκα με τα Mαύρα’ του Stephen Mallatratt, σε μετάφραση Φρίξου Μασούρα και σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου, αποτελεί μία σκοτεινή ιστορία τρόμου, στην οποία το ανεξήγητο σμίγει με το απρόσιτο σε ένα μοιραίο χορό συναισθημάτων επί σκηνής. Παίζουν: Χριστόδουλος Μαρτάς, Ανδρέας Κουτσόφτας, Άντρη Σεργίου.
>>Κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.30) ,Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία. 
Πληρ. 22818999, 99621845.

Η Δράκαινα 
ΘΟΚ
Η Λυδία Κονιόρδου, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο της σκηνοθέτιδας και της πρωταγωνίστριας στη νέα παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ, ‘Η Δράκαινα’ του Δημήτρη Μπόγρη. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ελληνικό δράμα, το οποίο έχει στο επίκεντρό του μια αλύγιστη γυναίκα, μια σκληρή μητέρα που δεν διστάζει να συγκρουστεί με όλους για να πετύχει τον σκοπό της. Παίζουν: Χάρης Αττώνης, Πηνελόπη Βασιλείου, Φαίδων Καστρής, Βαλεντίνος Κόκκινος, Λυδία Κονιόρδου, Ντίνος Λύρας, Μαριλύ Μήλια. Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Καλογήρου, Χαράλαμπος Παντελή.
>> Πρεμιέρα Παρ 14 Φεβ. Παραστάσεις: Κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.00),  Κεντρική Σκηνή Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία. 
Πληρ. 77772717.

Αβελάρδος και Ελοΐζα
Θέατρο Δέντρο
Με μια από τις μεγαλύτερες και τραγικότερες ιστορίες αγάπης ξεκινά τη θεατρική περίοδο για το 2020 η ΕΘΑΛ. Στο έργο ‘Αβελάρδος και Ελοΐζα’ του Γιάννη Καλαβριανού σε σκηνοθεσία Κώστα Συλβέστρου, ο 40χρονος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η 16χρονη μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν για όλη τους τη ζωή το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του. Η ιστορία τους έγινε μύθος και αφού δεν μπορούσαν να είναι μαζί εξέφραζαν την αγάπη τους μέσα από επιστολές που έχουν διασωθεί και έγιναν η βάση για το αριστουργηματικό κείμενο. Παίζουν: Βασιλική Κυπραίου, Αντωνία Χαραλάμπους, Θανάσης Γεωργίου.
>>Πρεμιέρα Παρ 14 Φεβ. Παραστάσεις: Σ 15, Τρ 18 (20.30) & Κ 16 Φεβ (18.30), Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία. Πληρ. 25877827. 

Πιτζιαμοήρωες Νο3 (Περιπέτεια στην πόλη)
Παιδική σκηνή Δώρου Κυριακίδη
Η παιδική σκηνή Δώρου Κυριακίδη γιορτάζει 35 χρόνια στον χώρο του παιδικού θεάματος με τη φαντασμαγορική παράσταση ‘Πιτζιαμοήρωες Νο.3 (Περιπέτεια στη Πόλη)’ σε κείμενο Κώστα Σχοινιού και σκηνοθεσία Δώρου Κυριακίδη. Τρεις φίλοι, ο Νικολάκης η Μαρία και ο Βαγγέλης ζητούν από τον μεγαλοεπιχειρηματία Δώρο Φιλανθρωπίδη να μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σε πάρκο για να παίζουν τα παιδιά. Τα σχέδια όμως αλλάζουν, όταν ξαφνικά καταφθάνει στη Κύπρο ο Νάιτ Νίτζια, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τον κ. Φιλανθρωπίδη ο χώρος να γίνει σκουπιδότοπος. Τότε οι τρείς φίλοι μεταμφιέζονται σε Πιτζιαμοήρωες και η δράση αρχίζει. Παίζουν: Δώρος Κυριακίδης, Κώστας Σχοινιού, Μαρία Σάββα, Βαγγέλης Ιωάννου, Στέλιος Στυλιανού, Ερμιόνη Κωμοδρόμου.
>>Σ 1η Φεβ, Θέατρο ΕΝΑΦ, Αγία Φύλα, Λεμεσός, 15.00 & 16.30. 
>>Κ 2, Κ 9, Κ 16 & Κ 23 Φεβ, Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία, 10.45. 
>>Σ 8 Φεβ, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος, 15.00 & 16.30. 
>>Σ 15 Φεβ, Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης Λυκείου Ιδαλίου, Λευκωσία, 15.30. 
>>Κ 16 Φεβ | Κοινοτικό Θέατρο Περβολιών, Λάρνακα, 15.30. €8. 
Πληρ. 99055537.

Κραυγή
Teatro Angelico
Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στην σύγχρονη ποίηση που αγγίζει το θέμα της αγάπης. Πως μπορεί να αρχίσει μια αγάπη και πως μπορεί να καταλήξει; Ποια τα όρια της; Και τι μπορεί να συμβεί όταν πλησιάσει και αγγίξει τα όρια του «συνδρόμου της Στοκχόλμης*»; Τι είναι η αγάπη; Αν είχε μορφή πως ακριβώς θα έμοιαζε; Σαν άγγελο ή σαν δαίμονα; Ή και τα δύο; Στο όνομα της αγάπης πολλά μπορούν να συμβούν… Στο όνομα της «ιδανικής αγάπης» τι μπορεί να συμβεί; Παίζουν: Άντζελα Ριζάκη, Θεοδώρα Βήχα
>> Παρ 21 Φεβ, Σ 22 Φεβ & Κ 23, Teatro Angelic, 20.30. €12/€10 (μειωμένο). 
Πληροφορίες. 99753388

H τριλογία του παραθερισμού
ΘΟΚ
Μοντενέρο. Στο σπίτι του Λεονάρντο και της αδερφής του, της Βιττόρια, το βάρος των ετοιμασιών πέφτει στις πλάτες του υπηρέτη Πάολο, αφού τα δύο αδέρφια ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δεινή οικονομική τους κατάσταση. Επιπλέον, ο Λεονάρντο περισσότερο από κάθε άλλο, φοβάται, καθώς ο Φιλίππο έχει καλέσει τον Γκουλιέλμο, τον ερωτικό αντίζηλό του, να παραθερίσει μαζί με εκείνον και την κόρη του την Τζακίντα. Μέσα από ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, πρόσκαιρων ακυρώσεων, πεισμάτων και εκατέρωθεν υποχωρήσεων, θα καταφέρουν τελικά να ταξιδέψουν όλοι μαζί προς τον πολυπόθητο προορισμό τους. Ωστόσο, οι προσδοκίες τους θα ναυαγήσουν και όλοι θα κληθούν να καταβάλουν ακριβό τίμημα με την επιστροφή τους από τον παραθερισμό, αφού δεν θα δουν τις επιθυμίες τους να γίνονται πραγματικότητα. Παίζουν:Προκόπης Αγαθοκλέους, Γιώργος Αναγιωτός, Νίκη Δραγούμη, Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη, Καίτη Κωνσταντίνου, Μάριος Κωνσταντίνου, Αντωνία Χαραλάμπους
>>Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος. 20.30.
Πληροφορίες 77772717

Ο Μικρός Πρίγκιπας 
Θέατρο Ένα

«Με την καρδιά βλέπεις πάντα καλύτερα. Την ουσία δεν την βλέπουνε τα μάτια», γράφει ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Το έργο που ανεβάζει το «θέατρο ένα» αποτελεί μια ευρηματική παράσταση που μεταφέρει στα παιδιά σημαντικά μηνύματα σε σχέση με την φιλία, την αγάπη και τη δύναμη της φαντασίας. Ταυτόχρονα καυτηριάζει τις συμπεριφορές του κόσμου των μεγάλων που σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από ματαιοδοξία, εγωισμό, δίψα για εξουσία και λεφτά, απληστία, συμπεριφορές που οδηγούν τους ανθρώπους στη μοναξιά. Παίζουν: Μάριος Στυλιανού, Θέμις Ππόλου, Βασιλική Ανδρέου
>> Κάθε Σ, 15.00 & Κ, 11.00, Θέατρο Ένα, Λευκωσία. Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203. Γενική είσοδος: 8 ευρώ.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close