News , Guide

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο θα σημειωθεί στις 21 Ιουνίου

Πλήρως ορατή στην Κύπρο η Δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου στις 21 Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2020

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο θα σημειωθεί στις 21 Ιουνίου του 2020, το οποίο θα είναι πλήρως ορατό σε όλη την Κύπρο.
 
Πρόκειται για το φαινόμενο της Δακτυλιοειδούς Έκλειψης του Ηλίου, το οποίο θα σημειωθεί το πρωινό της Κυριακής, 21 Ιουνίου 2020.
 
Ωστόσο, συστήνεται η προσοχή του κοινού, αφού η παρατήρηση του φαινομένου απαγορεύεται δια γυμνού οφθαλμού.
 
Ως Μερική Έκλειψη του Ηλίου θα φανεί από την Κύπρο
 
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, ανέφερε ότι από την Κύπρο το φαινόμενο θα φανεί ως Μερική Έκλειψη του Ηλίου.
 
«Στην Κύπρο δεν θα έχουμε τη χαρά να δούμε την Δακτυλιοειδή Έκλειψη Ηλίου, εντούτοις είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθήσουμε μέρος της ηλιακής αυτή έκλειψης ηλίου», είπε.
 
Σε κάποια μέρη του πλανήτη θα δουν ένα πύρινο δακτυλίδι
 
Επεξηγώντας περαιτέρω το εντυπωσιακό φαινόμενο, ο κ. Φάκας είπε ότι «σε κάποια μέρη του πλανήτη θα δουν ένα πύρινο δακτυλίδι να εμφανίζεται στον ουρανό και αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη τη στιγμή ο δίσκος της σελήνης θα επικαλύψει τον ηλιακό δίσκο», για να σημειώσει ότι «εκείνη την ημέρα οι συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ ήλιου σελήνης και γης είναι τέτοιες, που ο φαινόμενος δίσκος της σελήνης είναι λίγο μικρότερος από του ηλίου και τον επικαλύπτει, αφήνοντας στο πίσω μέρος ένα δακτυλίδι να εμφανίζεται».
 
Όπως πρόσθεσε «εάν η απόσταση μεταξύ γης και σελήνης ήταν λίγο μικρότερη, τότε ο φαινόμενος δίσκος της σελήνης για ένα γήινο παρατηρητή, θα ήταν λίγο μεγαλύτερος και θα επικάλυπτε πλήρως τον ηλιακό δίσκο και θα είχαμε τότε το φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου», εξηγώντας ότι «εκείνη η απόσταση γης σελήνης αυξομειώνεται και κάποιες φορές είναι πιο κοντά ή πιο μακριά και αναλόγως έχουμε ολική ή δακτυλιοειδή έκλειψη».
 
Μόνο ένα μικρό κομμάτι του πλανήτη θα δει τη Δακτυλιοειδή Έκλειψη του Ηλίου
 
Σύμφωνα με τον κ. Φάκα «μόνο ένα μικρό κομμάτι του πλανήτη θα δει τη Δακτυλιοειδή έκλειψη του Ηλίου», για να συμπληρώσει ότι «όσο απομακρύνεται από εκείνο το κέντρο θα το βλέπουν μερικώς, δηλαδή μερική έκλειψη ηλίου».
 
Εξάλλου, ο κ. Φάκας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η έκλειψη για την Κύπρο είναι μερική και θα ξεκινήσει  στις 07:34, με τη λήξη του να καταγράφεται στις 09:27.
 
Επίσης, είπε ότι το μέσον της έκλειψη στην Κύπρο θα καταγραφεί στις 08:28, ενώ το φαινόμενο θα έχει διάρκεια στην Κύπρο 1 ώρα και 53 λεπτά.
Σημειώνεται, ότι το μέγεθος της έκλειψης για τους Κυπρίους είναι 0,37%.
 
Ο πρώτος άνθρωπος στη γη που θα δει το φαινόμενο
 
Ο κ. Φάκας ανέφερε ακόμα ότι ο πρώτος άνθρωπος στη γη που θα δει το φαινόμενο είναι στις 06:46, ενώ ο τελευταίος στις 12:34, για να σημειώσει ότι την ημέρα εκείνη ο ήλιος θα ανατείλει 05:31 και θα δύσει στις 20:03.
 
Η έκλειψη θα είναι ορατή από μια περιοχή που περιλαμβάνει ολόκληρη σχεδόν την Αφρικανική Ήπειρο, την Ευρώπη , την Ασία και τη Βόρειο Αυστραλία.
 
Μόνο με τη χρήση μόνο κατάλληλων ειδικών γυαλιών και φίλτρων
 
Ο Πρόεδρος της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου προειδοποιεί ότι η παρατήρηση του φαινομένου απαγορεύεται δια γυμνού οφθαλμού, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση  κατάλληλων ειδικών γυαλιών και φίλτρων.
 
Αντίθετα, σημείωσε υπάρχει κίνδυνος βλάβης στην όραση.
 
Ειδικά, ανέφερε, όσοι θα κάνουν χρήση τηλεσκοπίων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί τα  τηλεσκόπια πρέπει να διαθέτουν ειδικά φίλτρα.
 
Τι είναι η δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου
 
Οι εκλείψεις Ηλίου συμβαίνουν όταν η Σελήνη, ενώ εκτελεί την περιφορά της γύρω από την Γη, ευθυγραμμίζεται και περνά μπροστά από τον Ήλιο, ρίχνοντας έτσι την σκιά της στην επιφάνεια της Γης και αποκρύπτοντας είτε μέρος είτε ολόκληρο τον Ήλιο.
 
Όταν αποκρύπτεται μέρος του Ηλίου η έκλειψη ονομάζεται μερική, ενώ όταν αποκρύπτεται ολόκληρος ο Ήλιος, η έκλειψη ονομάζεται Ολική.
 
Όταν η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο της – όταν δηλαδή βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της- και ταυτόχρονα συμβεί ηλιακή έκλειψη, τότε από την επιφάνεια της Γης η Σελήνη φαίνεται να έχει μικρότερη διάμετρο από τον Ήλιο και έτσι η έκλειψη δεν μπορεί να είναι ολική, αλλά δακτυλιοειδής.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close