24 October-16 November 2013
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

Πέρα από τα όρια

Η Αργεντινο-γερμανίδα καλλιτέχνις Deepti Barth μια παράλληλη έκθεση με φωτογραφίες και βίντεο από τον κλειστό Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2013

Η έκθεση

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, μια και πραγματοποιείται σε μια περίοδο με ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, λόγω της οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας στην Κύπρο. Η ιστορία εκτυλίσσεται το Νοέμβριο του 2012, οπότε μετά από ένα σκηνοθετημένο σκηνικό, ο πρωταγωνιστής, ως Ελληνοκύπριος και παραπληγικός, ντυμένος με ενδύματα του Carol Christian Poell, εισβάλλει στο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα χώρο που είναι ευρέως γνωστό πως παραμένει κλειστός από την εισβολή του 1974, ενώ πριν ενάμιση χρόνο, έχει απαγορευτεί, για λόγους ασφαλείας, η διέλευση σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Ο φακός λοιπόν της Barth καταγράφει και απαθανατίζει αποσπασματικά όλες τις κινήσεις του πρωταγωνιστή στην ελεγχόμενη αυτή νεκρή ζώνη, ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο αφηγούνται την πορεία του από το δίαυλο του αεροδρομίου μέχρι την αριστερή ράμπα του τερματικού σταθμού. Η κλειδωμένη και φραγμένη με συρματοπλέγματα πόρτα παραβιάζεται από τον ίδιο για να χωθεί στη συνέχεια στους διαδρόμους του κεντρικού κτιρίου, φτάνοντας μέχρι την αίθουσα αναμονής των αναχωρήσεων. Όπως αναφέρει και ο ιδιοκτήτης του “The Office”, Τάσος Γκέκας, η Deepti Βarth επιστρατεύει στοιχεία που αλληλεπιδρούν στενά το ένα με το άλλο. Μια σειρά από φυσικά γεγονότα μαζί με συνειδητές επιλογές ενισχύουν την παρουσία του περιορισμού. Για παράδειγμα, ο περιορισμός ελεύθερης διέλευσης που υπόκειται ο αερολιμένας και ο ρεαλισμός της κάμεράς της, που καταγράφει την κίνηση δίχως επιπρόσθετη επεξεργασία ή η παρέμβαση στα χρώματα, φωτίζουν με ωμότητα το γεγονός. Ο περιορισμός αυτός φτάνει επίσης στα άκρα, καθώς ο πρωταγωνιστής φορά ρούχα που εμποδίζουν την κίνηση και υποδήματα, τα οποία είναι βουτηγμένα σε ελαστικό υλικό, με σχήμα ένα κουτί-μπλοκ, που δεν επιτρέπουν καθόλου την κίνηση ενός ατόμου -παραδόξως- όμως, όχι και πάνω στην αναπηρική καρέκλα. Μέσα από αυτήν την αλλοπρόσαλλη κατάσταση ο πρωταγωνιστής εντέλει φτάνει στο κεντρικό σημείο του τότε συμβόλου ελεύθερης διακίνησης της χώρας και της μεταφορικής αυτής γέφυρας που ένωνε κουλτούρες και πολιτισμούς. Σήμερα, οι κατεστραμμένες καρέκλες και τα συσσωρευμένα κόπρανα των περιστεριών κάνουν κάθε θεατή να πιστεύει πως δεν έχει πλέον τίποτα να περιμένει. “Εναπόκειται στον ίδιο τον επισκέπτη”, επισημαίνει ο Τάσος, “στο πώς θα αντιδράσει σε αυτήν τη συνθήκη, μια και κανείς δεν μπορεί να του υποσχεθεί ότι και η δική του η είσοδος παραμένει εγγυημένα ανεμπόδιστη”.

Η Deepti Barth

Γεννήθηκε στη Γερμανία από Αργεντινή μητέρα και Γερμανό Πατέρα. Σπούδασε Fashion Design στο Middlesex University και Fashion Menswear στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου. Δούλεψε σε καταξιωμένα εργαστήρια μόδας όπως αυτό της Vivienne Westwood και του Carol Christian Poell. Φωτογραφική και βίντεο δουλειά της έχει δημοσιευτεί στα “Visionaire”, “Domus Art Magazine” και σε πολλά άλλα. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close