Eating News , Εστιατόρια

Μία, αλλά ΛΕΩΝ

Όταν είσαι η πρώτη κυπριακή μπίρα, με ιστορία που ξεκινά από το 1937 και έχεις κατακτήσει το βραβείο 'Superior Taste Award', τότε ναι, οι ΛΕΩΝταρισμοί στην περίπτωσή σου επιτρέπονται

Δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 2013

Μια δική μας μπίρα, η κυπριακή ΛΕΩΝ, βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες ανάμεσα στα υψηλής ποιότητας προϊόντα ανά το παγκόσμιο για το 2013, χάρη στην κατάκτηση του Διεθνούς Βραβείου Ανώτερης Γεύσης (Superior Taste Award) στον ετήσιο διαγωνισμό του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού International Taste & Quality Institute (iTQi), που γίνεται στις Βρυξέλλες. Μετά από τυφλή δοκιμή ανάμεσα σε 1329 προϊόντα διαφόρων κατηγοριών, η κριτική επιτροπή των 120 φημισμένων σεφ, ειδικών οινολόγων και γευσιγνωστών του iTQi, αποφάσισε να επιβραβεύσει τη ΛΕΩΝ για τη γεύση, τη φρεσκάδα και το φρουτώδες άρωμά της, αλλά και το λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα και την αξιοθαύμαστη καθαρότητά της. Ξέροντας ότι για την παραγωγή της ΛΕΩΝ χρησιμοποιούνται μόνο φυσικές πρώτες ύλες, από τη βύνη και το νερό, μέχρι τη μαγιά που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη ΛΕΩΝ σε συνεργασία με διεθνή οργανισμό, αλλά και το λυκίσκο της ποικιλίας Tettnanger, ο οποίος καλλιεργείται και ωριμάζει στην περιοχή Tettnang της Γερμανίας και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες και πιο ακριβές ποικιλίες στον κόσμο, δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η μπίρα μας κατάφερε να διακριθεί για την ποιότητά της. Πρόκειται για μια all malt, lager μπίρα, μια μπίρα 100%, στα πρότυπα του γερμανικού νόμου για την καθαρότητα της μπίρας (Reinheitsgebot), σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να προστίθεται ή να χρησιμοποιείται τίποτε άλλο στην μπίρα πέραν των βύνης, λυκίσκου και νερού, η οποία φτιάχνεται από την Photos Photiades Breweries στο μοντέρνο και πλήρως αυτοματοποιημένο ζυθοποιείο της εταιρείας στα Λατσιά! Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τεχνογνωσία και η πείρα της μεγάλης αυτής εταιρείας, αλλά και οι συχνοί-αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι που γίνονται, μπορούν αναμφισβήτητα να θεωρηθούν ως επιπλέον πλεονέκτημα στην περίπτωση της παραγωγής της ΛΕΩΝ. Μετά και τη βράβευση, λοιπόν, όλοι οι λάτρεις της μπίρας έχουμε έναν επιπλέον λόγο για να βάλουμε τη ΛΕΩΝ στα σπίτια μας, ενώ για τους παραγωγούς, το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουν να την καθιερώσουν στη συνείδησή μας ως μια ποιοτική εγχώρια μπίρα, όπως επίσης και στη συνείδηση των ξένων τουριστών.

 

Ήξερες ότι...

  • Χρειάζονται δύο βδομάδες για την παραγωγή της.
  • Πρέπει να καταναλώνεται όσο το δυνατό πιο φρέσκια.
  • Είναι ευαίσθητο προϊόν και θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
  • Δεν πρέπει να την αφήνεις εκτεθειμένη στον ήλιο.
  • Δεν είναι σωστό να την παγώνεις και να την ξεπαγώνεις.
  • Δεν πρέπει να τοποθετείς τα ποτήρια της μπίρας στον καταψύκτη, αλλά ούτε και τα μπουκάλια ή τα κουτάκια, έστω και για λίγο, γιατί η απότομη ψύξη μπορεί να προκαλέσει κρυστάλλωση, ανεπιθύμητο θόλωμα και αστάθεια στον αφρό της.
  • Η σωστή θερμοκρασία είναι καθοριστική για την ανάδειξη του αρώματος και της γεύσης κάθε μπίρας. Για την μπίρα ΛΕΩΝ συστήνεται θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 4-6®C.
  • Ο αφρός είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε μπίρας. Το ύψος του αφρού, δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο αλλά όχι και πολύ μικρό, 15 έως 20 χιλιοστά είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
  • Παρόλο που 'τα ράσα δεν κάνουν τον παπά', μίας καλής ποιότητας μπίρα χρειάζεται και το ποτήρι που της ταιριάζει. Ένα καλό ποτήρι είναι ένα μέρος της απόλαυσης που σου προσφέρει μία μπίρα καλής ποιότητας.
  • Τα ποτήρια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ίχνη από άλατα και λίπη και συστήνεται όπως δεν πλένονται σε πλυντήρια πιάτων, αλλά στο χέρι.

 

Μεγάλη ιστορία

Η ΛΕΩΝ σήμερα είναι η 3η σε πωλήσεις μπίρα στην Κύπρο, αλλά και η μπίρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφού έχει ραγδαία αύξηση πωλήσεων. Ειδικά μετά τον Ιούνιο του 2003 που επανακυκλοφόρησε, κατέλαβε ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, το οποίο σήμερα αγγίζει το 4%, με παραγωγή 3 εκατομμυρίων λίτρων ετησίως. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ΛΕΩΝ (ή ΛΕΩΝΤΟΣ όπως ονομαζόταν αρχικά) ήταν η πρώτη κυπριακή μπίρα στην αγορά του νησιού. Ξεκίνησε το '37 από τον Χριστόδουλο Πλατάνη, ενώ το '62 ο Φώτος Φωτιάδης εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας μετονομάζοντάς την σε Φώτος Φωτιάδης Ζυθοβιομηχανία ΛΤΔ. Όταν, όμως, το '68 η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τη δανέζικη Carlsberg, η παραγωγή της ΛΕΩΝ σταμάτησε, για να επανακυκλοφορήσει τελικά το 2003. Αυτό είχε να κάνει, πρώτο με τη μεγάλη επιθυμία του κυρίου Φωτιάδη να επαναφέρει στην αγορά την πιο ιστορική μπίρα της Κύπρου και δεύτερο, με την ανάγκη της κυπριακής αγοράς για μια ντόπια ποιοτική μπίρα, όπως μας δήλωσε ο Brewing Manager της εταιρείας, κύριος Ανδρέας Παντελή. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως η κίνηση ήταν καθόλα σωστή. Απόδειξη το βραβείο αλλά και η ανοδική πορεία που διαγράφει στην αγορά τα τελευταία χρόνια!

 

Οικολογικά σκεπτόμενη... μπίρα

Η διαδικασία παραγωγής της ΛΕΩΝ (αλλά και της Carslberg, αφού φτιάχνονται στο ίδιο ακριβώς εργοστάσιο), είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και εμπίπτει στο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001 που έχει αναπτύξει η Φώτος Φωτιάδης Ζυθοβιομηχανία.

 

  • Όλα τα υποπροϊόντα που παράγονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής μπίρας, όπως τα υπολείμματα βύνης (στέμφυλα ζυθοποιίας), σκόνη από τον καθαρισμό της βύνης και μαγιά, πωλούνται σε κτηνοτρόφους σαν ζωοτροφή.
  • Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης, επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιείται.
  • Η εταιρεία δημιούργησε δικό της σταθμό επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων από το 1991. Βάσει αυτού του σταθμού τα υγρά απόβλητα που πηγάζουν από τις διάφορες ενέργειες της εταιρείας επεξεργάζονται ώστε το νερό να πληροί τις νομικές απαιτήσεις και να χρησιμοποιείται για άρδευση χωραφιών καλλιέργειας σιτηρών για ζωοτροφές.
  • Η εταιρεία συνεργάζεται με διάφορες άλλες εταιρείες για ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας που διαχωρίζονται κατά τη διάρκεια παραγωγής.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close