News , Guide

Φέτος, το φαινόμενο των Περσείδων θα είναι πιο ορατό

Με το φεγγάρι να βρίσκεται χαμηλά χωρίς να φέγγει έντονα στον ουρανό, το φετινό φαινόμενο των Περσείδων θα είναι πιο ορατό.

Δημοσιεύτηκε στις 07 Αυγούστου 2020

Οι πιο γνωστοί διάττοντες αστέρες της χρονιάς, οι λεγόμενες Περσείδες, θα σημειώσουν την μεγαλύτερη πυκνότητα την Τετάρτη 12 Αυγούστου με περίπου 100 μετέωρα να πέφτουν την ώρα.

Ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου και Αστροφυσικός, Χρύσανθος Φάκας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το φαινόμενο των Περσίδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2020. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ η καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Τετάρτη 12 Αυγούστου, κατά την οποία και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ. το δευτερόλεπτο.

Το ακτινοβόλο σημείο θα ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση βορειοανατολική, όπου ευρίσκεται και ο αστερισμός του Περσέα, γι΄ αυτό ονομάζονται και Περσείδες.                                    

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Καθώς φέτος η αυγουστιάτικη πανσέληνος ήταν στις 3 Αυγούστου και η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 2 Σεπτεμβρίου, την  ημέρα της κορύφωσης του φαινομένου η  Σελήνη σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα δεν θα λάμπει στον ουρανό, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην παρατήρηση των πεφταστεριών, είπε ο κ. Φάκας.

Σημείωσε ότι η φετινή χρονιά ήταν πλούσια από αστρονομικά φαινόμενα με εκλείψεις σελήνης, ηλίου καθώς και την ευχάριστη απρόσμενη εμφάνιση του κομήτη Νeowise  2020 που ομορφαίνει τον κυπριακό ουρανό έως και σήμερα.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων αστέρων οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο Αντάρη καθώς επίσης και τον πανέμορφο κομήτη Νeowise,  ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται πλησίον του Αστερισμού του Βοώτη.

Δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην Κυπερούντα
Ο κ. Φάκας είπε ότι λόγω της πανδημίας  η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου και το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκα λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τις προτροπές των επιδημιολόγων αποφάσισαν από κοινού να μην διοργανώσουν την καθιερωμένη εκδήλωση στην Κυπερούντα, μια συγκέντρωση στην οποία ήταν μαζική και αθρόα η προσέλευση του κοινού.

"Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους φίλους του ουρανού να απολαύσουν τον πανέμορφο καλοκαιρινό ουρανό και το φαινόμενο των πεφταστεριών μακριά από φώτα και πάνω απ΄όλα με υγειονομική ασφάλεια" κατέληξε ο κ. Φάκας.

Τι είναι οι Περσείδες
Οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και 2.000 χρόνια και σχετίζονται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στο πέρασμά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Ο κομήτης εγκαταλείπει τα υπολείμματα αυτά κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

Το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

Ετσι, κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη. Αυτά τα σωματίδια που συνήθως έχουν μέγεθος ίσο με τον κόκκο ενός ρυζιού και βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, “καίγονται” στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων.

Ο κομήτης Swift-Tuttle ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Lewis Swift και Horace Tuttle. Πρόκειται για έναν μεγάλο κομήτη με πυρήνα 26 χιλιομέτρων, σχεδόν δηλαδή διπλάσιο του μεγέθους του ουράνιου σώματος που εικάζεται ότι προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων.
 

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close