Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου 2020
Το βιβλίο της Άννας Μαραγκού «Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού» δραματοποιείται και μεταφέρεται στην σκηνή, για οκτώ μόνο παραστάσεις, στον εξωτερικό χώρο του Καφενείου Χαράτσι, καλώντας τον θεατή να απολαύσει τις πανέμορφες νύχτες της Λευκωσίας, τέλη καλοκαιριού.
Δυο γυναίκες ηθοποιοί, μέσα από μια αδελφική σχέση, μπλέκονται και ξεμπλέκονται, συνομιλούν και παίζουν με την πόλη αφηγούμενες ιστορίες της πόλης της Λευκωσίας στην ολότητάς της μέσα από την πορεία του ποταμού της Πεδιαίου. Ξανά ανακαλύπτουν την πόλη, τα κτίρια, τους ανθρώπους της και την ιστορία της, φέρνοντάς στο φως τις κρυμμένες ομορφιές, αλήθειες, μυστικά και τραύματά της.
Μαζί με ένα μουσικό επί σκηνής, αφηγούνται ιστορίες που αψηφούν οδοφράγματα και διαδραματίζονται τόσο στις βόρειες συνοικίες της πόλης (ποτζεί) όσο και στις νότιες (ποδά) επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους και ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους, ως καθρέφτισμα μιας πόλης που κυλά μέσα στον χρόνο και ενός ποταμού που ρέει μέσα στην ζωή.
Ένα ταξίδι ανοιχτής διάθεσης, γεμάτο αντιθέσεις, συναισθήματα, εικόνες και χρώματα.
«Καλοκαιριάτικο βραδάκι στον Ταχτακαλά. Στην Λευκωσία φυσά ένα δυτικό αεράκι βάλσαμο για όλους. Βολτάρει ο κόσμος στα καντούνια, τα μπαράκια, τα θέατρα, φώτα, μουσικές, μουσεία, πόρτες μισάνοιχτες, καμάρες, γελαστοί άνθρωποι στο πλατύσκαλο των σπιτιών τους, η μυρωδιά των γιασεμιών και των νυχτολούλουδων παντού. Η άλλη όψη της πόλης μας. Η ζωντανή, η ερωτική, η αυθεντική, η ανθρώπινη, η δική μας, αυτή που κατάφερε να κρατηθεί αυτούσια και επιβιώνει αλώβητη του ολέθριου μιμητισμού και ης αππωμάρας που δέρνει τον τόπο μας μετά το 1974. Τυχαία νομίζετε;»
Παίζουν (αλφαβητικά): Ειρήνη Ανδρονίκου, Αντωνία Χαραλάμπους
Μουσικός Επί Σκηνής: Ανδρέας Οικονομίδης
Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Κόκκινος
Σχεδιασμός Ηχητικού Τοπίου/ Αυτοσχεδιασμοί: Ανδρέας Οικονομίδης
Διασκευές Τραγουδιών/ Μουσική Διδασκαλία Τραγουδιών: Γιώργος Καλογήρου
Κοστούμια: Χρύσανθος Κάρα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Χρίστος Γωγάκης
Φωτογραφία: Δημήτρης Λούτσιος
Οπτική Επικοινωνία: Μάριος Χριστοφορίδης
Παραστάσεις: 15, 16, 17,18, 21, 23, 24, 25 Σεπτεμβρίου στις 20:30 (προσέλευση στο χώρο 20 λεπτά πριν)
Χώρος: Καφενείο Χαράτσι (οδός Λιδίνης 31 και Επτανήσου, Λευκωσία 1016, πλησίον Παλιάς Ηλεκτρικής)
*Η θεατρική διασκευή έγινε από το βιβλίο της Άννας Μαραγκού «Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού» από τις εκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα 2018.
ΧΟΡΗΓΟΣ: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υ.Π.Π.Α.Ν.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Δήμος Λευκωσίας, Space
Είσοδος: €10
Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 99 88 75 69
-
Καφενείον "Το Χαράτσι"
15 Σεπτεμβρίου - 18 Σεπτεμβρίου 2020
21 Σεπτεμβρίου 2020
23 Σεπτεμβρίου - 25 Σεπτεμβρίου 2020
Σχετικά
«Οι Περιπέτειες του Μίκυ Μάους» έρχονται Κύπρο για να ξετρελάνουν τα παιδιά
Μια νέα παιδική θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τον θρυλικό ποντικό του κινηματογράφου
H νέα κωμωδία του Γιώργου Τσιάκκα «εδώ Λέμε SOS» θα είναι άκρως απολαυστική
Το έργο που σκηνοθετεί η Μαρίνα Βρόντη θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου
6 θεατρικές παραστάσεις του 2025 που ξεχωρίσαμε στην Κύπρο
Τι μας άφησαν πραγματικά, πού μας κέρδισαν και πού μας προβλημάτισαν οι παραστάσεις που συζητήθηκαν περισσότερο τη φετινή χρονιά
Χριστούγεννα με την ΕΘΑΛ: Θεατρικές Παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους σε Λεμεσό και Λευκωσία
Τι καλύτερο από μια έξοδο στο θέατρο για μικρούς και μεγάλους το τριήμερο των γιορτών
«Η Δούκισσα της Πλακεντίας» με την Μαρία Κίτσου στην Κύπρο
Πρόκειται για τη μυθιστορηματική ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά, που έμεινε γνωστή ως η Δούκισσα της Πλακεντίας.
H Δωδέκατη νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου
"Σ’ εσάς που με ακούτε" της Λούλας Αναγνωστάκη: Ανοίγει η προπώληση σήμερα
Tο έργο που σκηνοθετεί ο Θανάσης Γεωργίου ξεκινά παραστάσεις στις 23 Ιανουαρίου 2026
«Furry Tails: Ταξιδεύοντας με τα Ζώα του Κόσμου»: Μια πρωτότυπη μουσικο-αφηγηματική παράσταση από τον οργανισμό «Αθέρας»
Αυτές τις γιορτές, ετοιμαστείτε για το πιο τρελό, μουσικό ταξίδι!
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί