Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τα 6 πέτρινα γεφύρια της Κύπρου που εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους

Αξίζει να τα ανακαλύψεις!

Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2020

Κτισμένα από εξαιρετικούς μαστόρους και τεχνίτες πριν πολλά χρόνια, τα γεφύρια της Κύπρου θεωρούνται κομψοτεχνήματα της λαϊκής τέχνης και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες που πολλές φορές έρχονται ακόμη και από μακρινές χώρες του εξωτερικού για να τα δουν και να περπατήσουν στις πέτρινες ράχες τους! 

Η ομορφιά του τοπίου σε κάθε γεφύρι καθώς και η "ενέργεια" που αποπνέει η παλαιότητά τους και η αρτιότητα της κατασκευής τους, είναι κάτι που μόνο από κοντά μπορεί να αντιληφθεί κάποιος!

 Φωτο: https://www.bigcyprus.com.cy/

Γεφύρι του Τζιελεφού
Το γεφύρι του Τζιελεφού είναι κτισμένο πάνω από τον ποταμό Διάριζο και αποτελεί το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά γεφύρια του νησιού. Το γεφύρι του «Τζιελεφού», βρίσκεται στο δάσος Πάφου, κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στην Κύπρο (μεταξύ 1489 – 1571), και ανήκει μαζί με άλλα δύο γεφύρια, (αυτό της Ελιάς και αυτό του Ρουθκιά) σε ένα σύμπλεγμα ενετικών γεφυριών που κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετούν την πρόσβαση των τότε κατοίκων της περιοχής.

Το γεφύρι του Τζιελεφού είναι κτισμένο πάνω από τον ποταμό Διάριζο και αποτελεί το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά γεφύρια του νησιού. Έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες για την προέλευση του ονόματος του γεφυριού χωρίς όμως καμιά να έχει κατοχυρωθεί. Ίσως να προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «Κέλεφος» που σημαίνει αδύνατος, άρρωστος και να συνδέεται με κάποιο περιστατικό ή πρόσωπο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Φωτο: Φωτο: /www.bigcyprus.com.cy/

Γεφύρι του Ρουθκιά
Το Γεφύρι του Ρουθκιά βρίσκεται στο δάσος Πάφου, 3 περίπου χλμ. από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βρέτσια. Ένα από τα πιο όμορφα και όχι τόσο γνωστά αξιοθέατα φύσης στο νησί της Αφροδίτης, το Γεφύρι του Ρουθκιά χτίστηκε επί Ενετοκρατίας (1489-1571), σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε μια καταπράσινη περιοχή με πλατάνια, σκλήδρους και πεύκα. Κάτω από την καμάρα του με άνοιγμα 9,5 μέτρων και ύψος 5,6 μέτρων, περνά ο Ξερός ποταμός. Αν και σχεδόν καταστράφηκε στο σεισμό του 1953, τελικά αναστηλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Το γεφύρι ανήκει μαζί με άλλα δύο, το Γεφύρι της Ελιάς και το Γεφύρι Τζελεφού, σε ένα σύμπλεγμα γεφυριών που κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετούν την πρόσβαση και τις εμπορικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Ακολουθώντας το Μονοπάτι της Φύσης Ενετικά Γεφύρια, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια υπέροχη διαδρομή, περνώντας και από τα τρία αυτά περίφημα αξιοθέατα φύσης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το Γεφύρι του Ρουθκιά μαζί με τα προηγούμενα δύο, αποτέλεσε κομμάτι της λεγόμενης «καμηλόστρατας», της κύριας εμπορικής οδού μεταφοράς χαλκού από το ορυχείο του Πέρα Πεδιού προς το λιμάνι της Πάφου. Η μεταφορά γινόταν με καμήλες μέχρι την Πέρα Βάσα, όπου γινόταν επεξεργασία του μεταλλεύματος και από εκεί, με άλογα έπαιρνε το δρόμο προς το λιμάνι.

Η ονομασία του Γεφυριού του Ρουθκιά προέρχεται από την ελληνική λέξη ρούδι που αναφέρεται στον εν λόγω φυτό (Ρους ο Βυρσοδεψικός), το οποίο αφθονούσε στην περιοχή. Κατά τον μεσαίωνα στην Κύπρο, το φυτό αποτελούσε σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους και σήμερα είναι γνωστό ως «σουμάτζιη». Επειδή η διαδρομή για το γεφύρι δεν έχει σήμανση, ο επισκέπτης καλό θα είναι να ρωτήσει τους ντόπιους για το πώς θα καταφέρει να το προσεγγίσει.

Φωτο: https://www.bigcyprus.com.cy/

Γεφύρι Μηλιάς
Το πανέμορφο γεφύρι της Μηλιάς, βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Πλάτες και Πέρα Πεδί στην επαρχία Λεμεσού. Το γεφύρι κατά τον μεσαίωνα ένωνε τον δρόμο για τα δύο χωριά και γεφύρωνε τον ποταμό Κρυό όπως και σήμερα. Είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος και το μόνο που θα ηχεί στα αυτιά σας είναι το κελάηδημα των πουλιών και το νερό να κυλάει από το ποτάμι. 

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να φτάσετε στο γεφύρι, οδηγώντας, πεζοί ή με την ποδηλασία. Μπορείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας από το αθλητικό κέντρο των Πατρών, σε μια δύσκολη γραμμική πορεία 1 - 1,5 χιλιομέτρων. Το σκηνικό που δημιουργείται όταν ο ποταμός μαζεύει νερό το Φθινόπωρο είναι μαγευτικό.

Ενετικό Γεφύρι Ελιάς
Σε παραπόταμο του Διαρίζου που έχει τις πηγές του κοντά στο χωριό Φοινί και ονομάζεται «Φοινιώτης», βρίσκεται το Ενετικό γεφύρι «της Ελιάς». Βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα από το σημείο ένωσης του ποταμού των Καμιναριών με τον Φοινιώτη, που στην συνέχεια σχηματίζουν μαζί με άλλους παραποτάμους τον Διάριζο. Πήρε το όνομα του από την μοναδικό δέντρο Ελιάς που υπήρχε στην τοποθεσία όπου το έκτισαν. Όπως επίσης και το χωρίο «Τρεις Ελιές» που υπάρχει λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από αυτό. Σπάνιο για την εποχή του τότες και για το υψόμετρο το δέντρο της Ελιάς και όπου υπήρχε, αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες.

Πρόκειται για οξυκόρυφο γεφύρι ενός τόξου. Είναι κτισμένο με πέτρα και αποτελεί μέρος του μονοπατιού «Ενετικά Γεφύρια». Τα παλιά χρόνια αποτελούσε την μοναδική δίοδο για προσπέλαση του Φοινιώτη από τους ταξιδιώτες  που όδευαν από και προς την Πάφο. Από εκεί προχωρούσαν προς το γεφύρι του Τζιελεφού το οποίο ένωνε τις όχθες του Διάριζου και ακολούθως σε απόσταση επτά χιλιομέτρων συναντούσαν το Γεφύρι του Ρουδιά.


Φώτο: Pafos Life

Γεφύρι του Σκάρφου
Το Γεφύρι του Σκάρφου βρίσκεται κοντά στο χωριό Σίμου της Επαρχίας Πάφου και κάτω από αυτό διαρρέει ο ομώνυμος ποταμός από τον οποίο πήρε και την ονομασία. Είναι από τα αρχαιότερα που διασώζονται στη Κύπρο και σύμφωνα με επιγραφή σε πλάκα που είναι τοποθετημένη σε αυτό κτίστηκε το 1618 μ. Χ.. Πρόκειται για μονόκλιτο γεφύρι με άνοιγμα του τόξου του 8,50 μέτρα και πλάτους του οδοστρώματος του 2,75 μέτρα.

Το γεφύρι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, ενώ θεωρείται ως ένα από τα σημαντικά Αρχαία Μνημεία της Επαρχίας Πάφου, με μεγάλη αρχιτεκτονική, αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το γεφύρι του Σκάρφου ανάγεται στην πρώιμη Τουρκοκρατία όπως μαρτυρείται από την εγχάρακτη χρονολογία 1618 στο τόξο. Βάσει της αρχιτεκτονικής ανάλυσης το γεφύρι αποτελείται από μόνο ένα ημικυκλικό τόξο. Παλαιότερα, αποτελούσε βασικό σημείο του οδικού δικτύου.

Μεσαιωνικό Γεφύρι Καλοπαναγιώτη
Το ενετικό γεφύρι, ένωνε παλαιότερα το χωριό με το Μοναστήρι το πρώτο Δημοτικό Σχολείο και την αγροτική περιοχή που βρίσκεται πέρα από αυτό.

Βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Μοναστήρι ανάμεσα σε πανύψηλα πλατάνια, σε μικρή απόσταση από το σημείο που οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας βάπτισαν Χριστιανό τον Άγιο Ηρακλείδιο.

Εδώ κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, γίνεται η βάπτιση του Σταυρού σε μια κατανυκτική τελετή.

*Kεντρική φωτογραφία: @cyprusnaturalwonders

Σχετικά

Ατζέντα
December 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close