Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2020
Το κινούμενο σχέδιο «Σε μια άλλη γη», συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες, μικρούς και μεγάλους, με τις λιτές, ελκυστικές του εικόνες και την τρυφερή αφήγησή του, αγγίζοντας τα θέματα της προσφυγοποίησης και του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας.
Το έργο (διάρκειας περίπου 2’) δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση του animator-γραφίστα Μάριου Ματθαίου, στο πλαίσιο σειράς εργαστηρίων για 16 παιδιά και νέους, του Προγράμματος «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» της Ομάδας ANTAMOSIS στη Χλώρακα (Πάφος), με τη στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου-Σχέδιο ReCOVer20.
Στο κινούμενο σχέδιο παρουσιάζεται το ταξίδι ενός παιδιού-πρόσφυγα, του μικρού Τζαμάλ, ο οποίος εγκαταλείπει βιαστικά τη χώρα του, εξαιτίας του πολέμου, για να φθάσει τελικά με μια βάρκα, σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό, σε μια άλλη χώρα, όπου βιώνει τον περιορισμό και την απομόνωση, λόγω του κορωνοϊού. Ο ιδιαίτερα εκφραστικός Τζαμάλ, αισθάνεται ασφαλής να μοιραστεί την ιστορία του, μόνο όταν πια φτάνει στον καταυλισμό με την οικογένειά του.
Η αφήγηση, από τη μαθήτρια Ελένη Χαραλάμπους, ξεδιπλώνεται με ιδιαίτερη ευαισθησία: «Εγώ κι οι γονείς μου, μένουμε μαζί σ’ ένα αντίσκηνο. Δεν έχουμε τίποτα μαζί μας. Μονάχα αναμνήσεις απ’ το παλιό μας σπίτι και τους αγαπημένους μας», για να καταλήξει στην πρωτόγνωρη, εκκωφαντική σιωπή του εγκλεισμού: «Η νέα πόλη, γύρω μας, στέκει ακίνητη και σιωπηλή. Κάτι παράξενο συμβαίνει. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους. Ούτε σ’ εμάς επιτρέπεται να βγαίνουμε απ’ το αντίσκηνό μας. […] Οι άνθρωποι σ’ όλο τον πλανήτη ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους για εβδομάδες, καθώς εμείς ταξιδεύαμε…».
Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια (συνολικής διάρκειας 6 ωρών), γνώρισαν την ιστορία και διάφορες τεχνικές σχεδιοκίνησης, και μυήθηκαν στις διαδικασίες δημιουργίας κινουμένων σχεδίων. Έφτιαξαν «θαυματοτρόπια» και μικρά «Flip Books» (παιχνίδια που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της κίνησης με τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων). Παραπέρα, ανέπτυξαν τη φαντασία, την αποκλίνουσα και κριτική τους σκέψη, καλλιέργησαν την έκφραση και την ενσυναίσθησή τους, όπως και τον σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός.
Ο συντονιστής των εργαστηρίων, Μάριος Ματθαίου, πραγματοποίησε σπουδές Γραφιστικής με κατεύθυνση Κινούμενο Σχέδιο και Πολυμέσα (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών) και μεταπτυχιακές σπουδές στα Διαδραστικά Πολυμέσα (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Εργάζεται ως γραφίστας στο Τμήμα Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων σε ιδιωτική εταιρεία. Ασχολείται με τα Κινούμενα Σχέδια στην Εκπαίδευση από το 2008, συντονίζοντας εργαστήρια για παιδιά και νέους (γνωριμία με τεχνικές και δημιουργία κινουμένων σχεδίων), σε συνεργασία με σχολεία όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικά κέντρα και άλλους φορείς, σε Κύπρο και Ελλάδα. Συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων και ταινιών μικρού μήκους, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας ANTAMOSIS, με σκοπό την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση και τη δυναμική διαχείριση των αρνητικών συνεπειών και προκλήσεων της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν επίσης: (α) θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια «Φύγαμε-ήρθαμε: αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» για παιδιά-εφήβους-νέους από την εμψυχώτρια Δήμητρα Σωκράτους (β) δημιουργία βοτανόκηπου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου Χλώρακας και (γ) τοιχογραφία «ELEMENTS: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή», από τον Ανατόλιο Σπυρλίδη (Royal Venom) σε κτίριο, με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας.
Κινούμενο σχέδιο «Σε μια άλλη γη»
Για ενημέρωση γύρω από τις δράσεις της ομάδας ANTAMOSIS μπορείτε να επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα στο Facebook:
https://www.facebook.com/antamosis/
Σχετικά
Emotions: Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Γεωργιάδου στην Έγκωμη
Την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Emotions» παρουσιάζει από τις 23 Νοεμβρίου η Ελευθερία Γεωργιάδου, σε γνωστό ιατρείο στην Έγκωμη
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
Η Λευκωσία 2030 τιμά τη Δημοκρατία
Την έκθεση «Η Τέχνη στη Δημοκρατία» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Hasta: Η νέα ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Κώστα Λάβδα
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει ατομική έκθεση έργων του Έλληνα σύγχρονου εικαστικού Κώστα Λάβδα, με τίτλο “Hasta”
Διάλεξη από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στην Κύπρο
«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030