Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020
Σε πέντε ερωτήματα που δέχεται συχνά σχετικά με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ, απαντά το Υπουργείο Υγείας.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
1. Σε ποιο σκεπτικό στηρίχθηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα και ποιος είναι ο στόχος τους;
Λαμβάνοντα υπόψη ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες και με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργία της κοινωνίας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, αποφασίστηκε η δέσμη μέτρων με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για να έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα και να υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.
Τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό των στενών επαφών ενός ατόμου, αλλά και στη μείωση των μετακινήσεων και της κινητικότητας των πολιτών. Παράλληλα, με τα μέτρα περιορίζονται οι χώροι και οι δραστηριότητες όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός και άρα ευκολότερη μετάδοση του ιού.
2. Γιατί επιτρέπεται η παρουσία 75 ατόμων στις εκκλησίες;
Η παρουσία 75 ατόμων είναι το ανώτατο όριο, το όποιο ισχύει και σε άλλους κλειστούς χώρους (π.χ. χώροι εστίασης, χώροι διεξαγωγής συνεδρίων και συνελεύσεων), όπου συναθροίζεται κόσμος. Το μέγιστο όριο των 75 ατόμων στις εκκλησίες/χώρους θρησκευτικής λατρείας εφαρμόζεται παράλληλα με τις άλλες προϋποθέσεις και οδηγίες του σχετικού πρωτοκόλλου όπως, μεταξύ άλλων:
- Οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να είναι καθήμενοι, χωρίς έντονη μετακίνηση.
- Οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην εκκλησία.
- Πέραν του ανώτατου ορίου των 75 ατόμων, ισχύει η ρύθμιση για παρουσία ενός ατόμου ανά 3 τ.μ.. Για παράδειγμα, εάν ένας ιερός ναός διαθέτει 300 τ.μ. εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσαν να βρίσκονται μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Αντίστοιχα εάν ένας ιερός ναός διαθέτει 150 τ.μ. εσωτερικό χώρο ο αριθμός των ατόμων που θα παρευρεθούν θα είναι 50.
3. Γιατί ενώ επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 75 ατόμων κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού/άλλων μορφών θρησκευτικής λατρείας, ενώ η τέλεση γάμων, βαφτίσεων και κηδειών επιτρέπεται με την παρουσία μόνο 10 άτομα;
Το όριο των 10 ατόμων ισχύει σε όλες τις κοινωνικές συνάθροισες, καθώς και στις συγκεντρώσεις ατόμων σε οικίες. Οι γάμοι, οι βαφτίσεις και οι κηδείες θεωρούνται κοινωνικές συναθροίσεις, εφόσον τα άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους και αναπόφευκτα λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης και της κοινωνικής δραστηριοποίησης, είναι εκδηλώσεις αυξημένου κινδύνου και υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας.
Κατά την ιχνηλάτηση το προηγούμενο διάστημα διαφάνηκε ότι μεγάλες συρροές κρουσμάτων είχαν προκύψει μετά από κηδείες ή γάμους και βαφτίσεις, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη και τη διερεύνησή τους, αλλά και τον περιορισμό της διασποράς.
4. Γιατί αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων όπως τα γυμναστήρια και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης;
Τα γυμναστήρια λόγω της φύσης της δραστηριότητας κατατάσσονται στους χώρους όπου ο δείκτης επικινδυνότητας και μετάδοσης είναι πολύ ψηλός (κατηγορία επικινδυνότητας «κόκκινη») σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον, λόγω του ότι πρακτικά οι αθλούμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν μάσκες, και να τηρούν απόλυτα τα μέτρα προστασίας, θεωρούνται χώροι με αυξημένο βαθμό μετάδοσης του ιού.
Σε σχέση με τους χώρους εστίασης, σε πολλές χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, τα υποστατικά εστίασης ήταν από τους πρώτους κλάδους που είτε ανεστάλη η λειτουργία του ή λειτουργούν με περιορισμούς από τον Σεπτέμβρη λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας ως προς τον βαθμό μετάδοσης του ιού. Στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα, έχουν καταγραφεί αλυσίδες κρουσμάτων, που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την ιχνηλάτηση, αλλά και την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Παράλληλα, το μέτρο για τη λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 7 το βράδυ εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της κινητικότητας και του συγχρωτισμού.
5. Γιατί ενώ παραμένουν ανοικτά τα σχολεία, απαγορεύονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών;
Η λειτουργία των σχολείων διέπεται από πρωτόκολλο και κατευθυντήριες οδηγίες, και η εφαρμογή τους τηρείται με μεγάλη προσοχή. Συνεπώς, η κατάσταση εντός των σχολικών μονάδων είναι ελεγχόμενη και υπάρχει διαδικασία που εφαρμόζεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Παράλληλα, τα παιδιά στις τάξεις είναι σταθερά (bubbles), υποβοηθώντας τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και μείωσης του αριθμού των στενών επαφών.
Αντίθετα, στις εξωσχολικές αθλητικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες συγκεντρώνονται παιδιά από διαφορετικά σχολεία και η εμφάνιση κρούσματος από αυτούς τους χώρους μπορεί να διασπείρει τον ιό στους μαθητές άλλων σχολείων και κατ’ επέκταση σε περισσότερες σχολικές μονάδες, με κίνδυνο η μετάδοση να μην μπορεί να ελεγχθεί.
Σχετικά

Δωρεάν είσοδος για μία ολόκληρη μέρα στο Fasouri Watermania Waterpark
Στο διάσημο υδροπάρκο της Λεμεσού οι μαμάδες μπαίνουν δωρεάν!

Morea Coastal Villas: Ένα πολυτελές παραθαλάσσιο έργο σε μια από τις δημοφιλέστερες ακτές
Επιτάχυνση της ατασκευής καθώς οι πωλήσεις απογειώνονται


Ανοιξιάτικος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας, σκόνη αλλά και βροχές
«Αγγίζει» τους 27 βαθμούς ο υδράργυρος

Κυπριακή πόλη, η πιο ηλιόλουστη της Ευρώπης
Η Λευκωσία είναι η πιο ηλιόλουστη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η Αθήνα βρίσκεται στην 4η θέση, σύμφωνα με την ταξιδιωτική πλατφόρμα Omio

Οι νέες κυκλοφορίες που θα δούμε στο Netflix τον Μάιο 2025
Ανακαλύψτε τις ταινίες, τις σειρές και τα ντοκιμαντέρ που έρχονται στο Netflix τον Μάιο του 2025. Κυκλοφορίες, ημερομηνίες, τρέιλερ: ο πλήρης οδηγός

Τα 18 κορυφαία ελληνικά νησιά για διακοπές το καλοκαίρι του 2025
Ονειρευόμαστε ήδη τις φετινές μας καλοκαιρινές διακοπές

Συννεφιασμένος ο καιρός τις επόμενες μέρες - Πότε επιστρέφει η σκόνη
Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Πάπας Φραγκίσκος: 250.000 αποχαιρέτησαν τον «πάπα των φτωχών»
Στην τελευταία του κατοικία οδηγήγηθηκε ο πάπας Φραγκίσκος - Όλα όσα έγιναν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Sirens: Το trailer της νέας σειράς του Netflix με την Τζούλιαν Μουρ
Η υπόθεση της νέας σειράς του Netflix με την Τζούλια Μουρ, τη Μεχάν Φέιχι και τη Μίλι Άλκοκ

Αυτή είναι η πιο όμορφη πόλη στον κόσμο
Πολλές πόλεις είναι πανέμορφες, άλλες όμως, όπως αυτή η πόλη, έχουν χάσει ομορφιά εξαιτίας του ανεξέλεγκτου τουρισμού.

O Πάπας Φραγκίσκος αγκαλιά με την ιστορία - Ο βίος και η πολιτεία του - Από πορτιέρης και επιστάτης, Πάπας
Η Αργεντινή αποχαιρετά τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Πάπα που συνδέθηκε με τις φτωχογειτονιές της, ακόμα κι αν αυτός δεν επέστρεψε ποτέ ως ποντίφικας