Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021
Βρισκόμαστε στην 3η εβδομάδα του lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου 2021 και η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας μάς επιτρέπει να αρχίσουμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές, τα βήματα αποκλιμάκωσης θα είναι πολύ αργά, συντονισμένα και ελεγχόμενα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και περιορισμός της πιθανότητας επιδημιολογικής επιδείνωσης. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με γνώμονα μόνο τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά λαμβάνουν υπόψη κι άλλους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία που παραμένει αρκετά δύσκολη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε συνάρτηση με τη μείωση των κρουσμάτων, και μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, ενώ η προσοχή μας επικεντρώνεται στα άτομα που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας.
Εκτός από την επιδημιολογική εικόνα, το σχέδιο δράσης σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχει εκπονηθεί, λαμβάνει υπόψη το τρίπτυχο «τεστ-εμβολιασμοί-αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων», χωρίς να αγνοούμε τις συστάσεις για εγρήγορση στις ανησυχίες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιθετική εξάπλωση και μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του ιού, αλλά και τις εξελίξεις όσον αφορά στα θέματα του εμβολιασμού.
Με βάση τις πιο πάνω παραμέτρους, θέλουμε να αποφύγουμε βεβιασμένες κινήσεις υψηλού ρίσκου που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με στόχο να επανέλθουμε το γρηγορότερο αλλά με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.
Έπειτα από ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και αξιολόγηση των παραγόντων που προανέφερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού άκουσε τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και τις προτάσεις της τεχνικής επιτροπής από τα συναρμόδια Υπουργεία, αποφάσισε την άρση μέτρων για την περίοδο 1-15 Φεβρουαρίου, ως ακολούθως:
Από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα εξής:
- Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής.
- Αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.
- Απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.
Σχετικά
Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2026
Ο θεσμός των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης έχει αποδειχθεί, διαχρονικά, καταλύτης αστικής αναγέννησης
Διακοπές χωρίς συνωστισμό: Οι «ήσυχες» ευρωπαϊκές εναλλακτικές που κερδίζουν το 2026
Το 2026, το ταξίδι φαίνεται πως αλλάζει φιλοσοφία με λιγότερο κόσμο και περισσότερη αυθεντικότητα στους προορισμούς
Ποια είναι η επόμενη αργία μετά τα Θεοφάνεια;
Aναλυτικά όλες οι ημερομηνίες για όλες τις αργίες της νέας χρονιάς
Kαιρός: Έρχεται σκόνη και άνοδος της θερμοκρασίας - Πότε επιστρέφουν οι βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση
Ποιους προορισμούς καταργεί το 2026 η Ryanair
Η απόφαση της Ryanair αναμένεται να επηρεάσει μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες
Τravel and Leisure: Οι 17 καλύτερες μικρές πόλεις στην Ευρώπη
Στη λίστα υπάρχουν και χωριά και μικρές κοινότητες που ξεχωρίζουν για το πώς είναι φτιαγμένα - Ανάμεσά τους και ένα μέρος στην Ελλάδα
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παπαδάκης ύστερα από έμφραγμα
Ο δημοσιογράφος είχε μεταφερθεί στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου έγιναν προσπάθειες ανάνηψης
Σοβαρά προβλήματα στα ελληνικά αεροδρόμια - Σταμάτησαν οι πτήσεις
Δεν πραγματοποιούνται απογειώσεις και προσγειώσεις - Κανονικά εξυπηρετούνται μόνο οι πτήσεις που είναι στον αέρα
Νέες χρεώσεις για τους τουρίστες στην Ευρώπη το 2026
Τι πρέπει να γνωρίζετε, εισιτήριο μέχρι και σε δωρεάν αξιοθέατα
Αυτή η κυπριακή πόλη ανακηρύχθηκε Καλύτερος Πολιτιστικός Προορισμός της Ευρώπης για το 2026
Μία νέα, εξαιρετικά σημαντική διεθνή διάκριση
Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Αύξηση θερμοκρασίας με αυξημένες τοπικές νεφώσεις τις επόμενες μέρες