Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

3 σημεία στη Λευκωσία που φωτογραφίζουν όλοι στο Instagram

Τα 4 πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της κυπριακής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Instagram!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021

Είναι δεδομένο πως φέτος όλοι "εξερευνούμε" την Κύπρο και για λόγους ασφαλείας αλλά και λόγω του lockdown που ''περιορίζει" τις ελευθερίες διακίνησής μας. 

Κι όμως η Κύπρος ''κρύβει'' άπειρα σημεία γεμάτα ιστορία ή φυσική ομορφιά. Σημεία που είτε γνωρίζεις είτε θέλεις να μάθεις, σε ένα χειμώνα που όλα δείχνουν ότι δεν θα μοιάζει με κανέναν προηγούμενο.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by viewsofcyprus (@viewsofcyprus)

 

Το εγκαταλελλειμένο αεροπλάνο
Στο Τσέρι, στη Λευκωσία, πίσω από τη φάρμα Λαπάτσα και ανάμεσα σε ατέλειωτες ξηρές εκτάσεις, θα βρεις ένα εγκαταλελειμμένο αεροπλάνο, ό,τι πρέπει για φωτογραφίες.

Το μικρό επιβατικό αεροσκάφος “Piper” τύπου PA-23-250 Aztec, κατασκευής του 1971, άνηκε κάποτε στην αεροπορική βάση της Λακατάμιας, όπου και παρέμεινε όταν εκκενώθηκε και εγκαταλείφθηκε η βάση. Έπειτα, το μετέφεραν στη σημερινή του τοποθεσία.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marios Rousou Garsia (@maritzor)

 

Tivoli
"Tivoli” το πρώτο παγκύπριο γνωστό Λούνα Πάρκ στη Λευκωσία, που τώρα όμως τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, το τρενάκι δεν είναι εκεί να κάνει βόλτες, οι διάσημές κούνιες “Αφροδίτη” δεν ζωντανεύουν το χώρο με τις φωνές των παιδιών, παρά μόνο από τον ήχο της βροχής…

Από το 1967, οπότε και άνοιξε τις πόρτες του, μικροί και μεγάλοι ψυχαγωγούνταν στο πρώτο και πολύ πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής λούνα παρκ, που είχε δημιουργήσει ο Περικλής Χριστοφίδης από την Πάφο. Η ιδέα γεννήθηκε το 1959, όταν σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη παρακολούθησε το στήσιμο ενός Λούνα Παρκ. Η δουλειά του φάνηκε δύσκολη, όταν όμως την επόμενη ημέρα το είδε να σφύζει από ζωή, γέλια και κόσμο γοητεύτηκε. Το πρώτο Λούνα Παρκ, δημιουργήθηκε το 1965 στην περιοχή όπου βρισκόταν η πρώτη Παλιά Έκθεση, εκεί όπου σήμερα είναι οι κήποι του Μετοχίου της Μονής Κύκκου. Στη συνέχεια λειτούργησε δίπλα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και μετά την εισβολή το Τίβολι παρέμεινε στην κατεχόμενη περιοχή. Το 1978 το λούνα παρκ λειτούργησε ξανά δίπλα από την Κρατική Έκθεση Κύπρου μέχρι και το 2012 που έκλεισε οριστικά μετά από μεγάλη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2007.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@marantoniadou_)

 

 

Άγιος Σωζόμενος 
To εγκαταλελειμμένο και ερημωμένο χωριό του Άγιου Σωζόμενου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Ποταμιά και το Γέρι.... αποτελεί σήμερα ένα σημείο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους! Παρόλο που σήμερα το χωριό είναι αφημένο στο χρόνο, εντούτοις δημιουργεί ένα far west σκηνικό.

Μάθε ότι...
Ο Άγιος Σωζόμενος αποτελούσε ένα μεικτό χωριό όπου στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι ήταν Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα, το 1964 το περιοδικό Time αναφέρθηκε στον Άγιο Σωζόμενο σε άρθρο του σχετικά με ένα επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο έγινε αφορμή της εγκατάλειψης από τους Τουρκοκύπριους. Το 1974, πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή και μετά την τουρκική εισβολή μεγάλο μέρος του χωριού πέρασε στη νεκρή ζώνη γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε και από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους του.

Σήμερα, εκεί το τοπίο σου προκαλεί ανατριχίλα και το μόνο κτήριο που στέκει όρθιο είναι η εκκλησία του Αγίου Σωζόμενου ενώ παραδίπλα βρίσκονται τα απομεινάρια της γοτθικής εκκλησίας του Αγίου Μάμα, κτίσμα του 16ου αιώνα.

Σ' αυτό το μέρος λοιπόν σήμερα συναντάται ένας σημαντικός αριθμός από αξιόλογα μνημεία που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο της ιστορίας του νησιού. Ένα από αυτά τα μνημεία αποτελεί και η εκκλησία του Αγίου Μάμα, η οποία ανάγεται στον 15ο με 16ο αιώνα.

Κτισμένη σε φραγκοβυζαντινό ρυθμό σήμερα στέκει ερειπωμένη και καταστρεμμένη. Από αυτήν διασώζονται μόνο ο δυτικός και ο νότιος τοίχος, όπως επίσης και η αψίδα του νότιου κλίτους. Είναι κτισμένη με τετραγωνισμένους πωρόλιθους και χωρίζεται σε τρία κλίτη. Το μεσαίο κλίτος πιθανότατα να καλυπτόταν με καμάρα στο μέσο της οποίας υπήρχε τρούλος. Εσωτερικά του νότιου τοίχους υπάρχουν δυο κτιστά οξυκόρυφα τόξα προορισμένα πιθανόν για ταφικά μνημεία. Τα στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στα οξυκόρυφα τόξα, στους διακοσμημένους πεσσούς και τα κιονόκρανα και στον ανάγλυφο λατινικό σταυρό στην κορυφή του δυτικού τοίχου.

Η εκκλησία του Αγίου Μάμα βρίσκεται δίπλα από αυτήν του Αγίου Σωζόμενου, που αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα του χωριού που παρέμεινε αλώβητο μετά την τουρκική εισβολή του ’74.

*Θα προτείναμε μάλιστα, την επόμενη φορά που θα τα επισκεφθείς, να συμβάλεις κι εσύ σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, κυρίως διατηρώντας τη φύση καθαρή...

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close