Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2021
Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, μετά και από την αυτοψία που προηγήθηκε σήμερα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους για την αυθαίρετη και παράνομη κατεδάφιση των Διατηρητέων Οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, επί του μετώπου της οδού Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.
Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και του ιστορικού, αστικού ιστού, αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία, η οποία εκφράζεται μέσω της σχετικής νομοθεσίας και της κρατικής πολιτικής για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με τη διαχρονική έκδοση Διαταγμάτων Διατήρησης έχουν μέχρι σήμερα κηρυχθεί περίπου 7000 οικοδομές παγκύπρια ως Διατηρητέες, με στόχο την προστασία και διασφάλιση της ύπαρξής τους προς όφελος της πολιτιστικής ταυτότητας και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης για τις επόμενες γενεές. Είναι γι΄ αυτό τον λόγο που το κράτος μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τους ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών παρέχοντας ουσιαστικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση τους.
Πρόσθετα η επικινδυνότητα μιας τόσο σπουδαίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας οικοδομής αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση άμεσων εργασιών σωστικής φύσης από τον ιδιοκτήτη μετά από έγκριση από την αρμόδια αρχή ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια της οικοδομής, η αποφυγή κατάρρευσής της και βεβαίως η ασφάλεια είτε των διερχομένων είτε μόνιμα διαμενόντων.
Στην προκειμένη περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η αρμόδια αρχή, δηλαδή ο Δήμος Λευκωσίας, θα πρέπει στη βάση των προνοιών της ισχύουσας νομοθεσίας [άρθρο 46 (3) β του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου], να ζητήσει επαναφορά των Διατηρητέων Οικοδομών που έχουν κατεδαφιστεί, σύμφωνα με τα εγκριμένα σχέδια αποτύπωσης.
Η επαναφορά είναι εφικτή με βάση την αποτύπωση των Διατηρητέων οικοδομών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αδειών που έχουν παραχωρηθεί.
Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Κλάδος Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι έτοιμοι να συνδράμουν άμεσα και ενεργά στην προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας, για επαναφορά του ιστορικού συμπλέγματος οικοδομών, η οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση του ιστορικού ιστού, της ταυτότητας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Σχετικά


Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός για το Πάσχα - «Αγγίζει» τους 31 βαθμούς σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Τα 10 κορυφαία κάμπινγκ στην Ευρώπη για φυσιολάτρες – Και ένα ελληνικό στη λίστα του Guardian
Από απομονωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας και δάση της Σουηδίας, μέχρι μεσαιωνικά τοπία στη Σλοβενία και ήρεμες γωνιές στην Πορτογαλία

Τα σκαλιά σε πέντε μέρη σε όλο τον κόσμο που οδηγούν στον… παράδεισο
Αμέτρητα σκαλοπάτια που όμως αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια να τα ανέβει κανείς


Κλειστό θα παραμείνει έως και τις 11 Μαΐου το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο
Δες την σχετική ανακοίνωση

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα
Αίθριος ο καιρός σήμερα – Επιστρέφει η σκόνη τις μέρες του Πάσχα

Πάσχα στην Ελλάδα: 6 νησιά που μαγνητίζουν τα βλέμματα με τα κατανυκτικά τους έθιμα
Μοναδικοί προορισμοί που παραδοσιακά έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό αυτή την περίοδο


Δωρεάν στάθμευση για τις γιορτές στον Στρόβολο
Από τη Μ. Πέμπτη, 17 Απριλίου 2025 μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, 22 Απριλίου 2025

Ποια είναι η νέα ισπανική σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix τώρα
Ένας καινούριος κοινωνιοπαθής νεαρός δολοφόνος πήρε τη θέση του προηγούμενου στο top 10 της πλατφόρμας.

Τα μυστικά πίσω από την εμβληματική σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
Όπως κάθε χρόνο έτσι φέτος Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζει να προβάλλεται στις τηλεοράσεις η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»