Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021
Πέραν της σωστής υδατικής διαχείρισης και της δημιουργίας υδατικής συνείδησης πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατό τρόπο είτε για την εξοικονόμηση νερού είτε για την εύρεση νερού με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, αναφέρει η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου και προτείνει την εκμετάλλευση των βροχοπτώσεων και του βρόχινου νερού, που καταλήγει απευθείας στη θάλασσα.
«Το βρόχινο νερό αποτελεί συνήθως την πιο καθαρή πηγή νερού από όλες όσες είναι διαθέσιμες. Είναι τεράστια η ποσότητα νερού, που φεύγει από τις στέγες και καταλήγει στους υπονόμους ή στη θάλασσα. Αν μπορέσουμε να μαζέψουμε και να φυλάξουμε αυτό το νερό σε υπέργειες ή υπόγειες δεξαμενές για χρήση θα συμβάλουμε τα μέγιστα στο υδατικό ισοζύγιο της χώρας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στη Κύπρο η βροχόπτωση είναι λίγη όμως, στη χειρότερη περίπτωση η μέση βροχόπτωση θα αφήσει σε 1 τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας 300 λίτρα νερό το χρόνο, προστίθεται.
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, «το νερό από τις στέγες μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για άρδευση κήπων και περιβολιών, είτε μετά από φιλτράρισμα και καθαρισμό, για οικιακή χρήση. Ειδικά για τα αποχωρητήρια στα οποία καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα νερού το νερό της βροχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι, ίσως με ένα απλό φιλτράρισμα για τα χώματα και ακαθαρσίες που εισέρχονται κατά τη συλλογή του».
H Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, απευθύνει τέλος έκκληση στο κράτος «να σκεφτεί τρόπους προώθησης ίσως με επιδότηση και οδηγίες για την εγκατάσταση συστημάτων συλλογής νερού βροχής από τις στέγες. Όπως γινόταν επιδότηση για σύνδεση των αποχωρητηρίων με νερό από διατρήσεις μπορεί να γίνει και για νερό από τις στέγες».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
Ταξιδεύουμε από Πάφο με €14,99: Οι προσφορές της Ryanair για 7 υπέροχους προορισμούς
Μια αλλαγή παραστάσεων, λίγες ημέρες μακριά από την καθημερινότητα και μια ευρωπαϊκή πόλη για εξερεύνηση
Μεμονωμένες βροχές αναμένονται και σήμερα – Ανεβαίνει η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό
Οι καλύτεροι προορισμοί για να ταξιδέψεις τον Οκτώβρη
Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να ταξιδεύετε μόνο και μόνο επειδή τελειώνει το έτος
Μια μικρή φωνή. Μια μεγάλη δύναμη.
Ένα όμορφο παραμύθι για το θάρρος, τη φιλία και τη δύναμη που κρύβει κάθε παιδί μέσα του
Αθήνα: Ανάμεσα στους πιο χαρούμενους προορισμούς για διακοπές παγκοσμίως
Η Αθήνα συνδυάζει την αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη αστική ζωή, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. Η Ακρόπολη και τα ιστορικά μνημεία, οι ζωντανές γειτονιές, οι επιλογές διασκέδασης και το μεσογειακό κλίμα συνθέτουν μια πολυδιάστατη ταξιδιωτική εμπειρία
Γιατί επιστρέφουμε ξανά και ξανά στον ίδιο προορισμό
Κι όμως, η επιστροφή σε ένα αγαπημένο μέρος δεν σημαίνει απαραίτητα επανάληψη και κάτι τι το βαρετό
31 φωνές και ένας «τοίχος Ελπίδας»
Οι δράσεις του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού
Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας «Γε’ νέο Επιχειρείν 2026»
Τα βραβεία διοργανώνονται από το ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με το περιοδικό «Θεσσαλονίκης Δρώμενα»
To Τμήμα Δασών δίνει και φέτος δωρεάν δεντράκια
Δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα 2026 -2027»