News , Guide

Μπορεί ο κορωνοϊός να επιβιώσει πάνω στα παπούτσια μας;

Και ποια η πιθανότητα μεταφοράς στο σπίτι;

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2020

Καθώς πληροφορούμαστε κάθε μέρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα μέτρα των κυβερνήσεων και τις συμβουλές των ειδικών προς αποφυγή προσβολής από τον ιό, «γεννιούνται» νέα ερωτήματα για τους τρόπους με τους οποίους ο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει πτυχές της ζωής μας.

Υπάρχει ανησυχία ως προς τον σωστό τρόπο πλυσίματος χεριών, ρούχων και αντικειμένων του σπιτιού, καθώς ο ιός μπορεί να παραμείνει στην επιφάνεια για αρκετή ώρα. Ωστόσο, τα παπούτσια είναι σημαντική εστία μικροβίων, καθώς πατούν σε επιφάνειες που βρίσκονται μεγάλα πλήθη, όπως για παράδειγμα τα σουπερμάρκετ.

Ομως πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για τη μόλυνση του κορωνοϊού από τα παπούτσια μας;

Οι ειδικοί εξηγούν:

Πέρα από την απόδειξη ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για μέρες, η ειδικός σε θέματα υγείας Κάρολ Γουίνερ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τεκμήριο ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εισέλθει στο σπίτι από τα παπούτσια.

«Γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι παπούτσι σε άνθρωπο», είπε η Γουίνερ.

Η χρονική διάρκεια που μπορεί να παραμείνει στα παπούτσια
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health) έδειξε ότι ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει σε μια επιφάνεια για 24 ώρες και δυο με τρεις ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό.

Ωστόσο, τα παπούτσια μπορεί να αποτελέσουν πιθανή πηγή μόλυνσης, σύμφωνα με την παθολόγο Τζορτζίν Νάνος, ειδικά αν έχουν φορεθεί σε πολυσύχναστες περιοχές και στην εργασία.

«Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει στις επιφάνειες για 12 ώρες, ίσως και περισσότερο», είπε η Νάνος. «Και αυτό σίγουρα ισχύει και για τα παπούτσια».

Σε ποια υλικά διατηρείται περισσότερο ο ιός;
Τα αναπνευστικά σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα υποδήματα, σύμφωνα με τη Γουίνερ, η οποία εξηγεί ότι κάποια συνθετικά υλικά, όπως τα σπάντεξ, επιτρέπουν στον ιό να παραμείνει βιώσιμος για μερικές ημέρες.

Τα υποδήματα που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και συνθετικά υλικά μπορούν να κουβαλήσουν έναν «ενεργό ιό» για μέρες, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα γύρω από αυτό.

«Μάθαμε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε μερικά υλικά όπως το πλαστικό για δυο με τρεις ημέρες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιοί που παραμένουν στα παπούτσια από πλαστικό, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον ιό ενεργό για λίγες ημέρες και θα μπορούσαν να στεγνώσουν νωρίτερα σε φυσικές ίνες», προσθέτει η Γουίνερ.

Είτε φοράτε αθλητικά παπούτσια ή μπότες εργασίας, η γιατρός έκτακτων περιστατικών Τσβάντσα Πίνκνεϊ τόνισε ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τη σόλα. «Συνιστώ να έχουμε δυο ζευγάρια παπουτσιών: ένα για την έξοδο και ένα καθαρό ζευγάρι για να αλλάξουμε πριν μπούμε στο σπίτι. Οι εργαζόμενοι υγειονομικής περίθαλψης είναι πάντα προσεκτικοί και αλλάζουν τα παπούτσια τους (τοποθετούν τα παπούτσια που φορούν στη δουλειά σε τσάντες, πριν μπουν στο αμάξι και κατευθυνθούν προς το σπίτι», συμβουλεύει η Πίνκνεϊ. Και μάλιστα προτείνει να φορούμε παπούτσια που πλένονται σε πλυντήριο.

Πώς θα τα καθαρίσουμε
«Το σκούπισμα των παπουτσιών είναι πιθανόν περισσότερο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιούμε μαντηλάκια με οινόπνευμα. Μπορούμε επίσης να πλύνουμε τα παπούτσια σε πλυντήριο ρούχων ή με σαπούνι και νερό αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος», λένε οι ειδικοί. Και διευκρινίζουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πλύσιμο και να αποφύγουμε τα δερμάτινα παπούτσια «καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν». «Είναι πολύ πιθανόν να μεταφερθεί ο ιός σε πετσέτες και φυσικά τα χέρια μας, οπότε καλό θα είναι να αφήνουμε τα παπούτσια έξω στον αέρα και να μην το παρακάνουμε με το καθάρισμα. Οι ιοί μπορεί να εμποδιστούν με τη θερμότητα, τα διαλύματα καθαρισμού, το σαπούνι και το νερό».

Η Γουίνερ συμβουλεύει να βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν την είσοδο στο σπίτι, κάθε φορά που ερχόμαστε από έξω καθώς αυτή η κίνηση μπορεί να βοηθήσει να εισέλθει ο ιός. «Ας αφήσουμε τα παπούτσια στο γκαράζ ή στην είσοδο του σπιτιού - απλά ας μην τα μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού».

Προσοχή στα παπούτσια των παιδιών
Τα παιδιά και κυρίως οι μικρότερες ηλικίες, έχουν την τάση να τοποθετούν αντικείμενα - ακόμα και τα παπούτσια - κοντά στο στόμα τους και αυτό είναι επικίνδυνο.

«Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βοηθούν τα παιδιά να βγάλουν τα παπούτσια. Ας τους δείξουμε να βγάζουν τα παπούτσια στην είσοδο, ας περιορίσουμε το άγγιγμα και ας τους υπενθυμίσουμε να πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά την είσοδο στο σπίτι». Αν αυτό δεν λειτουργήσει, μια καλή λύση είναι να κρύψουμε τα παπούτσια σε μέρος που δεν πλησιάζουν τα παιδιά, συμβουλεύει η Γουίνερ.

Πηγή: HuffPost US

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close