Εκδρομές να πας , Guide

Ένα σημαντικό (και ξεχωριστό) κτήριο που κοσμεί μία αγαπημένη θαλάσσια περιοχή

Με την πρώτη ευκαιρία επισκέψου το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης Κάβο Γκρέκο»

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021

Κάποια από τα πιο σημαντικά κέντρα που υπάρχουν στην Κύπρο είναι αυτά που φιλοξενούν κυρίως εκθέματα χλωρίδας και πανίδας της Κύπρου μας.  Τόσο οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, όσο και οι μικροί μαθαίνουν πολλά πράγματα που μέχρι στιγμής μπορεί να μην γνώρισαν ποτέ.  Εξάλλου, το νησί μας, όσον αφορά τη φύση κρύβει πάρα πολλά!

Στο αγαπημένο Κάβο Γκρέκο, στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα, στην καρδιά του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, (που είναι προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000) βρίσκεται το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης (ΚΠΕΕ) Κάβο Γκρέκο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το κέντρο αυτό, συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αποτελεί το νεότερο Κέντρο του Δικτύου.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Τμήμα Δασών και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, στην προστασία, διατήρηση και ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.

Το νεόκτιστο κτήριο, είναι προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και πρόκειται για ένα οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο, που στοχεύει σε σωστή βιοκλιματική συμπεριφορά και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές του δένονται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Το Κέντρο διαθέτει αμφιθέατρο-αίθουσα προβολών και διαλέξεων, αίθουσα διδασκαλίας-εργαστήριο υπολογιστών, αίθουσα εκθεμάτων, ενυδρεία, χώρο υποδοχής και καφετέρια, γι’ αυτό και σίγουρα είναι κατάλληλο για εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών και μαθητριών.

Στην αίθουσα εκθεμάτων υπάρχουν μεταξύ άλλων, διοράματα με είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, συλλογές κοχυλιών, απολιθωμάτων και πετρωμάτων, διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων ηλεκτρονικοί υπολογιστές με οθόνες αφής και πολλά άλλα.

Το συγκεκριμένο κτήριο, μάλιστα, έχει κερδίσει το κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2016 | Κατηγορία Γ – Ειδικό Βραβείο «Αρχιτεκτονική, ενταγμένη στο φυσικό τοπίο» από τους Αρχιτέκτονες Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου.

Με πληροφορίες της Ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Φωτογραφίες του Κέντρου: architecture.org.cy

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close