Θέατρο , News

4 παραστάσεις σύγχρονου και κλασικού χορού για να δεις από το σπίτι

Εκπληκτικά performances στο σπίτι σου

Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2020

Ο χορός είναι κάτι παραπάνω από ένα είδος τέχνης, κάτι παραπάνω από μία δραστηριότητα ή άθλημα. Είναι πάθος, είναι η αντανάκλαση της ψυχής εκείνου που βρίσκεται πάνω στο σανίδι και καταφέρνει με κινήσεις να γεμίσει μία ολόκληρη σκηνή με συναισθήματα. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να γνωρίσει αυτού του είδους την έκφραση. Δε χρειάζεται να έχετε γνώσεις πάνω σε αυτό. Ένα έργο κλασικού ή σύγχρονου χορού είναι ικανό να σας μεταφέρει μια ολόκληρη ιστορία και να σας κάνει να ταξιδέψετε χωρίς λόγια, απλά με κινήσεις, μουσική και συναίσθημα. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε 2 παραστάσεις κλασικού μπαλέτου και 2 αντίστοιχα σύγχρονου χορού εντελώς δωρεάν. Ρίξτε μία ματιά και δε θα το μετανιώσετε!
 

Κάρμεν
Πρόκειται για μία τρίπρακτη κωμική όπερα σε ποιητικό κείμενο του Ανρί Μεγιάκ και του Λυντοβίκ Αλεβύ, το οποίο βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα (1845) του Προσπέρ Μεριμέ. Η υπόθεση αφορά μία Τσιγγάνα η οποία εργάζεται στη Σεβίλλη σε ένα καπνεργοστάσιο το οποίο φρουρείται από στρατιώτες. Aφού κατηγορείται για έναν καυγά καταφέρνει και αποπλανεί τον δεκανέα που θα την οδηγούσε στη φυλακή: τον Δον Χοσέ. Έτσι αφήνει την Κάρμεν να δραπετεύσει, και ο ίδιος φυλακίζεται. Αργότερα η Κάρμεν τον πείθει να λιποτακτήσει, καθώς έχει συγκρουστεί με τον υπολοχαγό του για τα όμορφα μάτια της. Γρήγορα όμως τον βαριέται κι ερωτεύεται ένα διάσημο ταυρομάχο. Ο Δον Χοσέ προειδοποιεί την Κάρμεν πως θα συναντηθούν πάλι. Αργότερα, στη Σεβίλλη, την εντοπίζει στις πύλες της αρένας και την ικετεύει να φύγουν μαζί όμως εκείνη τον απορρίπτει ευθέως, έτσι αυτός τη μαχαιρώνει κι έπειτα παραδίδεται στις Αρχές. Απολαύστε την παράσταση με πρωταγωνίστρια τη διάσημη μπαλαρίνα Svetlana Zakharova εδώ.

Η ωραία κοιμωμένη
Η Ωραία Κοιμωμένη αποτελεί ένα διαχρονικό έργο κλασικού μπαλέτου καθώς και πρώτη επιτυχία του Τσαικόφσκι στη μουσική για το μπαλέτο. Πρόκειται για μια ανθρώπινη ιστορία αθωότητας που αγγίζει τα όρια του κινδύνου, εν τέλει όμως σώζεται από την αγάπη. Χωρίζεται σε 3 διαφορετικές πράξεις. Η ιστορία ξεκινάει με την Αουρόρα, η οποία είναι μια νεογέννητη πριγκίπισσα την οποία έχουν έρθει να ράνουν με ευχές οι νεράιδες. Όμως ο βασιλιάς Φλορεστάν, πατέρας της Αουρόρα ξεχνάει να καλέσει τη νεράιδα Καραμπός, η οποία εμφανίζεται ακάλεστη και καταριέται τη μικρή πριγκίπισσα σε αιώνιο ύπνο όταν θα τρυπηθεί για πρώτη φορά με βελόνα. Ωστόσο, η νεράιδα Πασχαλιά, νονά της Αουρόρα, τροποποιεί την κατάρα ώστε κάποια μέρα ένας πρίγκιπας να μπορέσει να ξυπνήσει την πριγκίπισσα με ένα φιλί. Τα χρόνια περνάνε κι έρχεται η μέρα όπου η όμορφη κοπέλα γιορτάζει τα εικοστά γενέθλιά της. Η κακιά νεράιδα Καραμπός, παίρνοντας τη μορφή μιας γριούλας, χαρίζει στην Αουρόρα ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα στα οποία υπάρχει μια βελόνα. Η Αουρόρα τρυπιέται και βυθίζει όλο το βασίλειο σε αιώνιο ύπνο. Περνάνε 100 ολόκληρα χρόνια όταν ο πρίγκιπας Ντεζιρέ παρακαλά την καλή νεράιδα να του δείξει τον δρόμο για να βρει την Αουρόρα. Η νεράιδα ικανοποιεί τη θέλησή του. Το φιλί του Ντεζιρέ διαλύει τα κακά ξόρκια και η κοπέλα καθώς και όλο το βασίλειο ξυπνάει. Δείτε το έργο ολοκληρωμένο εδώ.

Roomwith a view
H MN DanceCompany σε μία παράσταση σύγχρονου χορού παρουσιάζει το έργο Roomwith a view. Βασίζεται σε μια ζωή ενός ατόμου και του εσωτερικού του κόσμου, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει τη θέση του στην αστική κοινωνία. Ακόμη και στην ασπίδα των δικών του δωματίων, ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει αναμνήσεις, όνειρα, απογοητεύσεις, κομμάτια σχέσεων, θραύσματα ευτυχίας. Η μοναξιά φέρνει τη φαντασία και η φαντασία αντικαθιστά την πραγματική επαφή. Σε μια απλή βόλτα σε ένα πάρκο ένα άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την κοινωνία, με πληθώρα πιέσεων, ρόλων, συστήματος, εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται η ευκαιρία να βρεθούν φιλίες, να δημιουργηθεί αγάπη και να προκύψουν νέες ιστορίες. Ανακαλύψτε τη μαγεία του χορού σε σχέση με την ανθρωπότητα εδώ.

DE-SET
Πρόκειται για μια παράσταση επετείου του Michal και της Nastja, για το κοινό τους δημιουργικό ταξίδι στον χορό. Μέσα από μία αλληλεπίδραση του χορού και της ζωντανής μουσικής οι θεατές έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μερικά από τα μοτίβα προηγούμενων παραστάσεών τους, τα οποία, εκτός από ένα ζωηρό ενδιαφέρον για την ανθρώπινη οικεία και κοινωνική ουσία, θεματοποιούν τα αρχέτυπα ζητήματα της σχέσης μεταξύ των δυο. Είναι μια σχέση αγάπης και τέχνης, η οποία καταφέρνει να συνδυάσει ιστορίες και μνήμες με μία εννοιολογική μορφή. Την παράσταση πλαισιώνουν μουσικά ο τραγουδιστής Boris Benko και ο πιανίστας Primož Hladnik, που σηματοδοτούν και αυτοί επίσης μια επέτειο φέτος είκοσι χρόνων για το δικό τους κοινό «ταξίδι». Δείτε εδώ την εκπληκτική αυτή παράσταση σύγχρονου χορού.


 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close