Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου 2021
Με την τελευταία ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου (ω | «Σπονδαί»), στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη, ολοκληρώνεται η σειρά ηχογραφημένων αναγνώσεων που αγαπήθηκε από το κοινό και ξεχώρισε για την ποιότητα και το υψηλό της επίπεδο.
Είκοσι τέσσερις ηθοποιοί διάβασαν ισάριθμες ραψωδίες με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, χαρίζοντάς μας την εμπειρία του περιπετειώδους ταξιδιού του Οδυσσέα, ενός ταξιδιού ποτισμένου απ’ τη λαχτάρα και την αγωνία του νόστου, που ολοκληρώνεται με την πολυπόθητη επιστροφή του κεντρικού ήρωα του έπους στην πατρίδα του: την Ιθάκη.
Τη ραψωδία διαβάζει ο ηθοποιός Στέλιος Καυκαρίδης.
Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία, μοντάζ και μείξη ήχου: Νικόλας Προκοπίου
Το podcast της ραψωδίας ω μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Ερμής οδηγεί τις ψυχές των μνηστήρων στον Κάτω Κόσμο, όπου συναντιούνται με τις ψυχές του Αχιλλέα, του Πάτροκλου, του Αντίλοχου, του Αίαντα και του Αγαμέμνονα. Εκείνη τη στιγμή ο Αγαμέμνων διηγείται στον Αχιλλέα τι συνέβη μετά το θάνατό του και πώς εκείνος, ενώ επιβίωσε από τον πόλεμο, δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Ανάμεσα στους νεκρούς μνηστήρες ο Αγαμέμνων αναγνωρίζει έναν παλιό του φίλο, τον Αμφιμέδοντα, και τον ρωτά πώς κατέληξαν στον Άδη. Εκείνος του διηγείται όσα συνέβησαν, από την κωλυσιεργία και τα τεχνάσματα της Πηνελόπης μέχρι τη δοκιμασία με το τόξο και την εξόντωσή τους. Ο Αγαμέμνων εξυμνεί τη μυαλωμένη και πιστή Πηνελόπη, που δεν λησμόνησε ποτέ τον σύζυγό της. Για εκείνη θα γραφτεί τιμητικό τραγούδι, ενώ για την Κλυταιμνήστρα τραγούδι ταιριαστό με την αποτρόπαιη πράξη της.
Στο μεταξύ στην Ιθάκη ο Οδυσσέας μαζί με τον Τηλέμαχο φτάνουν στο κτήμα του Λαέρτη. Ο Οδυσσέας παρουσιάζεται σε αυτόν ως ξένος που είχε κάποτε φιλοξενήσει τον Οδυσσέα και ο οποίος επιθυμεί τώρα να του το ανταποδώσει. Ο Λαέρτης συγκινείται από την ιστορία· και ο Οδυσσέας δεν αντέχει και του αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητά του.
Την ώρα που στο κτήμα του Λαέρτη δειπνούν και γιορτάζουν την επιστροφή του Οδυσσέα, οι συγγενείς των μνηστήρων συγκεντρώνονται στην αγορά της πόλης για να εξετάσουν πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση. Οι περισσότεροι αποφασίζουν να πάρουν εκδίκηση και έτσι κατευθύνονται αρματωμένοι στο κτήμα του Λαέρτη. Ενώ ετοιμάζεται να ξεσπάσει μάχη, η Παλλάδα Αθηνά κάνει την εμφάνισή της, προστάζοντας να δοθούν εκατέρωθεν όρκοι συμφιλίωσης.
Σχετικά

Ολισθηροί λόγω χαλαζόπτωσης οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
Ανοικτοί μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες οι δρόμοι στο Τρόοδος

"Έφυγε" από τη ζωή η Άννα Σιάλαρου
Το κορίτσι που μας έδινε δύναμη μέσα από το Τικ Τοκ, πέταξε για τους ουρανούς

Ένας παλιός χώρος στάθμευσης δημοτικών οχημάτων, μετατράπηκε σε σημείο για street basketball
Ένα νέο πολύχρωμο, ανοικτό σημείο συνάντησης για όλη την πόλη


Οι παραλίες της Λάρνακας είναι (από σήμερα) έτοιμες για βουτιές και άραγμα!
Πλήρως εξοπλισμένες με κρεβατάκια και ομπρέλες, περιμένουν το κοινό

Τα 7 καλύτερα ανεξερεύνητα νησιά-προορισμοί της Ελλάδας
Η αρχόντισσα των Κυκλάδων κερδίζει την πρωτιά

The Landmark Nicosia: Εκεί που το αύριο αγκαλιάζει το χθες
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, ετοιμάζεται να αφηγηθεί ιστορίες πολυτελούς φιλοξενίας και απαράμιλλης κομψότητας στην καρδιά της Λευκωσίας

Τι τρώνε στο Κονκλάβιο οι Καρδινάλιοι και γιατί δεν επιτρέπονται τα ραβιόλια
Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι 120 και πλέον καρδινάλιοι που συμμετέχουν στην εκλογή του Πάπα απομονώνονται πλήρως από τον έξω κόσμο

3 ελληνικές παραλίες στη λίστα με τις καλύτερες του κόσμου
Λαμπερές, κατάλευκες ακτές στην Ελλάδα, τον Μαυρίκιο, τον Ισημερινό και την Ιρλανδία μπήκαν στην ετήσια κατάταξη των 50 καλύτερων παραλιών του κόσμου

Η «Βενετία της Γαλλίας» και ο θρύλος για τα ερωτευμένα ζευγάρια
Μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις που θα σας εντυπωσιάσουν

Πώς ένα νησί με υψηλές τιμές και λίγες παραλίες προσελκύει τουρίστες
Ρεκόρ σε τουριστικά έσοδα και μοναδικά αξιοθέατα για να δεις

Ο απόλυτος χώρος για μια ονειρεμένη γαμήλια δεξίωση
Το Event Center Μαρίνας Αγίας Νάπας, εντυπωσιάζει τόσο με την αρχιτεκτονική του όσο και με τις σύγχρονες παροχές του