Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021
Συνήθως, λένε οι έμπειροι και καταξιωμένοι γευσιγνώστες, πριν επισκεφθούμε ένα νέο χώρο εστίασης για να δοκιμάσουμε την κουζίνα του, είναι καλύτερα να περιμένουμε. Να δώσουμε χρόνο να ρολάρει, να κάνει λάθη, να δοκιμαστεί και έπειτα να σου παρουσιάσει τον εαυτό του για να μπορείς να κρίνεις το αποτέλεσμα.
Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που σχεδόν από την αρχή μπορείς να καταλάβεις το ύφος και τον χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν στο χώρο τους και ειδικά στο μενού τους.
Το new entry της Λευκωσίας «Τ’ Ανείπωτα» είναι μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις που από την αρχή φρόντισε να δημιουργήσει ένα σφιχτοδεμένο μενού, με λίγα σταθερά πιάτα -με επιρροές από Ελλάδα και Κύπρο- και κάποια πιάτα ημέρας, που αναδύουν γνώριμες σπιτικές μυρωδιές.

Παρότι μετρά μόνο λίγες μέρες ζωής, η ταβέρνα Τ’ Ανείπωτα (πρώην ψαροταβέρνα Καραβίδες), έκανε αίσθηση για την ατμοσφαιρική της αυλή. Αυτός ήταν και ο βασικό λόγος που μας «έπεισε» να το επισκεφθούμε, όσο ακόμη προσφέρεται ο καιρός.
Πράσινο, ξύλο και παραδοσιακές κουρελούδες με θερμά χρώματα, ολοκληρώνουν το σκηνικό, ενώ η θερμή υποδοχή του προσωπικού δεν αφήνει περιθώρια για παραξενιές και ιδιοτροπίες.
Πρώτο στο τραπέζι μας έφτασε πρώτο το Κρύο Κολοκάσι (8 ευρώ) με λαδολέμονο και αρωματικά βότανα. Εξαιρετικό συνοδευτικό για το τσίπουρο που είχαμε ήδη παραγγείλει. Η γευστική σαλάτα Ντάκος (11 ευρώ) είχε όλα εκείνα τα στοιχεία για να σου ανοίξει την όρεξη. Η συνέχεια δόθηκε με τη μερίδα σουβλάκι χοιρινό (10 ευρώ) που παραγγείλαμε για τη μέση. Καλοψημένο και μαλακό. Τόσο που θέλαμε λίγο ακόμα!
Άξιο σχολιασμού και το κρασάτο μπέικον (14 ευρώ), με πολύ καλό ψήσιμο, γεμάτο αρώματα και γεύση. Στα πολύ συν οι μυρωδάτοι ανθοί με ρύζι (πιάτο ημέρας), οι κολοκυθοκεφτέδες (7 ευρώ) και το βραστό πισσουρκώτικο χαλλούμι (9 ευρώ).
Αξίζει να δοκιμάσεις ακόμα και τις τηγανητές πατάτες (παρόλο που δεν συνοδεύουν τις μερίδες, πρέπει να τις παραγγείλεις έξτρα). Αν σας αρέσουν οι αλοιφές, δοκιμάστε την ελαφριά μελιτζανοσαλάτα (4,5 ευρώ) και το επίσης ελαφρύ τζατζίκι (4 ευρώ).
Για επιδόρπιο φυσικά δοκιμάσαμε το φημισμένο τους παραδοσιακό κιουνεφέ με παγωτό (7 ευρώ) το οποίο αξίζει μέχρι τελευταίας κουταλιάς τη φήμη του.
(96804350) Ελευθέριου Βενιζέλου 25Α, Λακατάμια, Λευκωσία. Τρ-Σ 19.00-24.00.
Σχετικά
            
        8 συναρπαστικά γευστικά και οινικά events που αξίζουν την προσοχή μας μέσα στον Νοέμβριο
Από γαστρονομικά δείπνα και masterclasses μέχρι μία μεγάλη γιορτή του κρασιού
            
        Η Λεμεσός (για δύο μήνες) απολαμβάνει μία νέα γαστρονομική εμπειρία, στο Cloud 9
Διά χειρός του βραβευμένου με αστέρι Michelin Chef Michael Nørtoft
            
        12 χωριά της Κύπρου που έγιναν διάσημα για την ταβέρνα τους
Γαστρονομικοί προορισμοί: Χωριά της Κύπρου που ξεχωρίζουν για τις φημισμένες ταβέρνες τους
            
        Το cafe-bar που έκανε την Κακοπετριά… στέκι, κατεβάζει ρολά
Μετά από 5 χρόνια, το κεφάλαιο αυτό κλείνει
            
        Δοκιμάσαμε δύο ελληνικά μεζεδοπωλεία που αξίζει να επισκεφθείς στο Κολωνάκι
Η «Μπιρμπίλω» και το «Κιουζίν» σερβίρουν Ελλάδα με άποψη
            
        Ένα κυπριακό οινοποιείο ανάμεσα στα 15 πιο σύγχρονα παγκοσμίως
Εκεί όπου το τοπίο, η παράδοση και η εμπειρία συναντιούνται
            
        Το Οινοποιείο Βασιλικόν κατεβαίνει στη Λευκωσία
Το Rous παρουσιάζει το Ιστορικό Οινοποιείο Βασιλικόν από το χωριό Κάθηκας, για μία μοναδική γαστρονομική βραδιά
            
        Αυτή την Τετάρτη, σε μια σπάνια κάθετη γευσιγνωσία, εξερευνούμε το Ξυνιστέρι Κυπερούντας
Μία βραδιά οινικής εμπειρίας στα 7 Κλειδιά
            
        
            
        O Βίκτωρ σερβίρει ναπολιτάνικη πίτσα σε ένα όμορφο εστιατόριο στο κέντρο
Ο γνωστός Roussos Pizza που έστηνε το food truck του στην Αραδίππου, μόλις απέκτησε τον νέο του χώρο
            
        Το ιστορικό Panais bar της Πάφου ξαναγεννιέται με νέο όνομα, νέα αύρα και την ίδια ψυχή
Από το 1960 υπήρξε σημείο αναφοράς για την πόλη. Σήμερα, το θρυλικό Panais bar μεταμορφώνεται σε έναν χώρο όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη αισθητική, με επίκεντρο την ποιότητα, τη φιλοξενία και την αγνότητα των γεύσεων
            
        Ένα value for money εστιατόριο για μεσημεριανό, με απλά αλλά όχι συνηθισμένα πιάτα
Επισκεφθήκαμε το ελληνικό εστιατόριο που έγινε talk of the town προτού ακόμα ανοίξει τις πόρτες του κι έκανε προορισμό την οδό Βασιλέως Παύλου