Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, θα παρουσιάσει το πολυδιάστατο και πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμά του στη «Βραδιά του Ερευνητή», μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα. Παιδιά και έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με νέες επιστήμες, τεχνολογίες και τέχνες μέσα από δραστηριότητες που σχετίζονται με τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, ψηφιακά για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα διαφυλάσσει πέντε κυπρολογικές συλλογές: Νομισμάτων - Χαρτών - Σπάνιων Bιβλίων & Χειρογράφων, Χαρακτικών, Παλαιών Φωτογραφιών και Υδατογραφιών - Σύγχρονης Kυπριακής Tέχνης και Kυπριακών Aρχαιοτήτων. Επίσης, διαχειρίζεται δύο Μουσεία, το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και το αρχαιολογικό Μουσείο της Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη.
Παιδιά και έφηβοι θα μάθουν για την ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, θα δουν το νησί μέσα από τα μάτια των ταξιδιωτών του 18ου αιώνα και θα γνωρίσουν τις χριστιανικές ομάδες της πρώιμης νεότερης Κύπρου μέσα από τα 3 ερευνητικά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ στην Κύπρο, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, με φορέα υποδοχής το Πολιτιστικό Ίδρυμα. Το ερευνητικό πρόγραμμα ReInHerit με συντονιστή το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 -το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία- θα μας προτείνει να «ξανακληρονομήσουμε» τον πολιτισμό μας αλλιώς, με τρόπους βιώσιμους, αειφόρους, παραγωγικούς και συμμετοχικούς.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολιτιστικού Ιδρύματος απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4-18 ετών και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού. O στόχος του Πολιτιστικού Ιδρύματος είναι, να προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου ή και άλλων χωρών, αλλά και να αποκομίσουν ανεπανάληπτες αισθητικές εμπειρίες, να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να συναντήσουν το μέλλον.
Η «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την προβολή του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ερευνητές στην κοινωνία. Ο στόχος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ως φορέας ερευνητικής αριστείας, είναι να συνδέσει τα μουσεία και τις συλλογές του με το μέλλον της σημερινής κοινωνίας προάγοντας την ανάπτυξη κριτικής και καινοτόμου σκέψης μέσω της βιωματικής μάθησης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται ψηφιακά, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα, με συντονιστή το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς του τόπου.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: https://www.research.org.cy/en/rtdi-culture/ern/.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org
Σχετικά

Πάσχα στον Κάτω Δρυ με κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ποδόσφαιρο και παραδοσιακά παιχνίδια
Δες το αναλυτικό πρόγραμμα

Ελεύθερη η είσοδος (αύριο) σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και χώρων ICOMOS

Spring Festival: Η απόλυτη ανοιξιάτικη γιορτή επιστρέφει στο My Mall!
Δύο ημέρες γεμάτες χαρά, παιχνίδι και μοναδικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια.

Ο Δήμος Αμμοχώστου τελεί την Ακολουθία του Επιταφίου στην κατεχόμενη πόλη
Δωρεάν λεωφορεία από Λεμεσό, Λάρνακα και Δερύνεια

Στη Λευκωσία (και φέτος) οι Επιτάφιοι θα συναντηθούν στην Πλατεία Ελευθερίας
Και φέτος θα τιμήσουμε το ιερό έθιμο

Έρχεται η 16η Ετήσια Έκθεση Κάκτων και άλλων Παχυφύτων
Όπως κάθε χρόνο, στον ίδιο χώρο, η ίδια πετυχημένη φόρμουλα

Πάσχα στην πλατεία του Άη Γιάννη με πλούσιο πρόγραμμα
Λαμπρατζιά, πασχαλινά κεράσματα, μουσικές βραδιές και παραδοσιακά παιχνίδια

Mat Pilates, υγιεινό brunch και κρασί με θέα το γαλάζιο
Συνδυάστε την κίνηση, τη γεύση και τη χαλάρωση

Οινογνωσία σε μια όμορφη αυλή με θέα το Τρόοδος
Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα στο Οινοποιείο Πιττάλη

Την Δευτέρα του Πάσχα θα γιορτάσουμε παρέα στο προαύλιο της εκκλησίας Φρενάρους
Πλούσιο πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με τον Μιχάλη Χατζήμιχαηλ

Δωρεάν λουκουμάδες, παραδοσιακά παιχνίδια και μουσική τη Δευτέρα της Λαμπρής στα Λιβάδια
Δες το αναλυτικό πρόγραμμα

Γιορτάζουμε την άνοιξη στο Πάρκο Γαϊδουριών Φράγματος Άχνας
Με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια