Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Act of Resistance, με έργα Κυπρίων, Ελλήνων, Βρετανών, Γερμανών και Ρώσων καλλιτεχνών

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα κυπριακής, ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης

Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουνίου 2020

Καθώς οι γκαλερί και τα μουσεία τέχνης αρχίζουν να ανοίγουν για το κοινό, ο προβληματισμός παραμένει ως προς τον τρόπο προσαρμογής του χώρου της τέχνης στην εποχή του Covid 19, λέει η Ρίτσα Κυριακού διευθύντρια της Gallery K, η θερινή έκθεση της οποίας φέρει τον τίτλο Act of Resistance. 

«Φυσικά, το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων και έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να είναι ασφαλείς», λέει η Κυριάκου προσθέτοντας ότι «χρειάστηκαν πολλές άυπνες νύχτες για να αποφασίσουμε εάν και πώς θα ανοίξουμε». Στη γκαλερί επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή αριθμός 12 επισκεπτών εκτός των εργαζομένων ενώ στο χώρο υπάρχουν μάσκες προσώπου και γάντια. 

Η έκθεση, που θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου, συγκεντρώνει εξαιρετικά έργα κυπριακής, ελληνικής και ευρωπαικής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία είναι πίνακες ζωγραφικής. “Με την εξέλιξη της πανδημίας είδαμε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πολλές γκαλερί τέχνης και μουσεία να παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση και εικονικές επισκέψεις. Ο κόσμος έμαθε σε μηδενικό σχεδόν χρόνο να προσεγγίζει την τέχνη μέσω του διαδικτύου, ουσιαστικά μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Εντούτοις, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική επικοινωνία που μπορεί να έχει ο θεατής με το ίδιο το έργο,» λέει η Κυριάκου. 

«Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι σε καιρούς κοινωνικής απόστασης και εικονικής πραγματικότητας, οι γκαλερί που ανοίγουν τις πόρτες τους ώστε ο θεατής να επικοινωνήσει από κοντά με το έργο τέχνης προβαίνουν σε μια έσχατη πράξη αντίστασης» προσθέτει. 

Για την θερινή της έκθεση η Gallery K συνεργάστηκε με την Cypria Fine Arts Auctions και θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος της φθινοπωρινής συλλογής έργων της τελευταίας. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα πολλών Κυπρίων, Ελλήνων, Βρετανών, Γερμανών και Ρώσων καλλιτεχνών ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Χριστόφορος Σάββα, Μιχαήλ Κάσιαλος, Carl Theodor Von Piloty, Salvador Dali, Ανδρέας Χρυσοχός, Αλέκος Φασιανός, Λευτέρης Οικονόμου, Δημήτρης Μυταράς, Τηλέμαχος Κάνθος, Ανδρέας Λαδόμματος, Ζωή Ζέγγελη, John Kiki, Glyn Hughes, Στέλιος Βότσης, Πολύκλειτος Ρέγκος και πολλοί άλλοι.

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης Act of Resistance αρκετά ανήκουν σε διάσημα ονόματα στο χώρο της ρωσικής ζωγραφικής όπως οι Julia Galeeva και Vladimir Kachanov και προέρχονται από συλλογή Ρωσικής Τέχνης που είχε παρουσιαστεί παλαιότερα στο Λονδίνο. Επίσης, παρουσιάζονται έργα Κυπρίων ζωγράφων της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά δείγματα κυπριακής Μοντέρνας Τέχνης. 
Ξεκινώντας με τον Χριστόφορο Σάββα στη δεκαετία του 1960, η Κυπριακή Μοντέρνα Τέχνη ουσιαστικά υπήρξε και παραμένει μια πράξη αντίστασης ενάντια στη ρεαλιστική και ναϊφ ζωγραφική που κυριάρχησε στην κυπριακή τέχνη. «Ιδωμένη απ’ αυτή την σκοπιά, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν περισσότερες από μία αναγνώσεις στην έκθεση Act of Resistance της Gallery K », λέει η Ρίτσα Κυριάκου. 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου
και 1 Σεπτεμβρίου έως 14 Σεπτεμβρίου (Αύγουστος κλειστά)

Γκαλερί Κ, Έβρου 14, Στρόβολος, 2003, Λευκωσία 
Τηλ. +357 22341122, Φαξ. +357 22341124 

Ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 - 1.00 και 4.00 - 7.00, Σάββατο 9.00 - 2.00
www.gallerykcyprus.com

Για ερωτήσεις πολυμέσων, επικοινωνήστε με την Έκθεση Κ
 info@gallerykcyprus.com 
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close