Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2021
Από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει την Γιορτή του Κρασιού στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού από τις 7 μέχρι τις 11:30 κάθε βράδυ.
Φέτος γιορτάζουμε τα 60 χρόνια ιστορίας της Γιορτής του Κρασιού με εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» και αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δημοφιλείς παραστάσεις όπου δεκάδες καλλιτέχνες, συγκροτήματα και ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα θα ψυχαγωγούν τον κόσμο
κάθε βράδυ.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και να διασκεδάσει στα 4 υπαίθρια εστιατόρια στα οποία θα υπάρχει ξεχωριστή λαϊκή μουσική στο καθένα, σε προσιτές τιμές τηρώντας τα υψηλά επίπεδα ποιότητας και υγιεινής. Θα υπάρχει περίπτερο όπου τα οινοποιεία θα πωλούν εμφιαλωμένο κρασί σε ειδικές τιμές και περίπτερο όπου θα πωλείται εμφιαλωμένη κουμανδαρία από τα κουμανδαροχώρια μας. Θα διεξάγονται εκθέσεις φωτογραφίας, γελοιογραφίας και διαλέξεις με θέμα την οινοπαραγωγή.
Ο Δημόσιος Κήπος θα φωτιστεί καλλιτεχνικά και θα διακοσμηθεί θεατρικά. Μια μεγάλη οθόνη διαστάσεων 3μ x 5μ θα στηθεί απέναντι από το βρακά για να παρουσιάζει εικόνες και βίντεο από την 60χρονη πορεία της Γιορτής του Κρασιού. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν παραστάσεις Καραγκιόζη και εκθέσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Με την ευκαιρία των 60 χρόνων, θα πωλούνται συλλεκτικά ποτήρια της Γιορτής του Κρασιού.
Φέτος η Γιορτή του Κρασιού διευρύνεται και στα κρασοχώρια της επαρχίας μας. Θα πραγματοποιηθούν την πρώτη και την τελευταία Κυριακή δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη στις 10/10/21 νωρίς το απόγευμα στο παραδοσιακό κρασοχώρι Άρσος και η δεύτερη στις 17/10/21 στο κουμανδαροχώρι Δωρός. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί την γνήσια φιλοξενία των χωριών μας με παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, κρασί, εδέσματα, παλουζέ και σιουσιούκο.
Η Γιορτή λαμβάνει χώρα στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης κοντά στη θάλασσα. Εισιτήρια πωλούνται σε κάθε μια από τις τρεις εισόδους.

Μπαίνοντας στη Γιορτή από την κύρια είσοδο, στα νότια, μπορεί κανείς να δει τη γιγαντιαία φιγούρας ενός Κύπριου αμπελουργού με παραδοσιακή τοπική ενδυμασία. Ο Βρακάς παραμένει το έμβλημα της Γιορτής του Κρασιού από το 1961. Κάθε βράδυ χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τη Γιορτή για να απολαύσουν τη ξέγνοιαστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα που δημιουργεί το κρασί, οι εύγευστοι μεζέδες του τόπου σε προκαθορισμένες χαμηλές τιμές, οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια, καθώς και τα κωμικά θεατρικά μονόπρακτα, το χιούμορ και η σάτιρα.
Μια νύχτα στη Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό είναι μια ευκαιρία για τον καθένα να ζήσει την ελληνική παράδοση των διονυσιακών γιορτασμών, όπου όλοι οι κάτοικοι της Αττικής, αστοί και αγρότες, κάθονταν σε κοινά συμπόσια που τους πρόσφερε το κράτος δωρεάν, γεύονταν τα νέα κρασιά και λάμβαναν μέρος σε ομαδικούς χορούς, τραγούδια, ποίηση και θεατρικά έργα. Κατά τη διάρκεια αυτών των γιορτασμών αριθμός σκλάβων απελευθερώνονταν, ενώ σ’ αυτούς που παρέμεναν σκλάβοι επιτρεπόταν να ζήσουν για λίγο ανεξάρτητοι και να διασκεδάσουν για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχετικά
Οι Πέμπτες του Γενάρη στην Αγία Νάπα είναι γεμάτες μουσική και χορό
Αρχίζει την Πέμπτη (08/01) ο 2ος κύκλος του Χειμερινού Πολιτιστικού Προγράμματος Εκδηλώσεων του Δήμου Αγίας Νάπας «Πολιτιστικός Χειμώνας 2025-2026» για τον μήνα Ιανουάριο 2026
Μόλις μάθαμε πότε θα γίνει η καρναβαλίστικη παρέλαση της Λάρνακας
Μάθε όλες τις λεπτομέρειες αν θέλεις να λάβεις μέρος
Μάθαμε τις ημερομηνίες για τα επόμενα markets στο Kolla
Τα 9 Cyberness Market που προγραμματίζονται για το 2026
Οι πολιτιστικές δράσεις της Κυπριακής Προεδρίας τον Ιανουάριο
Πολιτιστικές δράσεις σε 31 χώρες, με εμβληματικές παρεμβάσεις σε 11 χώρες και παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων μέσω των Πρεσβειών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επιπλέον 20 χώρες
Πάμε να παίξουμε "Η νύχτα πέφτει στη ΦΑΡΜΑ...."
Ένα παιχνίδι με έμπνευση από τη Βερόνικα Σάββα, χοροκινητική ψυχοθεραπεύτρια στη Λάρνακα
Τα Θεοφάνεια στην πανέμορφη Λάγια θα στηθεί κάτι πολύ όμορφο
Πάμε στο χωριό γιατί θα περάσουμε.... φανταστικά!
Week Agenda: 8 λόγοι για να βγεις αυτές τις μέρες στην Κύπρο
Συναυλίες, θέατρο, οικογενειακές δράσεις και γιορτινές εμπειρίες που δίνουν ξεχωριστό ρυθμό στην εβδομάδα των Φώτων
Θεοφάνεια στην Κύπρο: Οι 21 τελετές αγιασμού των υδάτων
Πού θα γίνουν οι τελετές αγιασμού των υδάτων στο νησί μας
Η Αγία Νάπα για γιορτάσει τα Θεοφάνεια στο λιμανάκι
Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα θα εορταστούν και φέτος τα Αγία Θεοφάνεια στην Αγία Νάπα
Έτσι θα γιορτάσουν τα Θεοφάνεια σε Γεροσκήπου και Τίμη
Πού θα πραγματοποιηθεί η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού
Παραδοσιακό γλέντι στην καρδιά της παλιάς πόλης
Σε ένα αγαπημένο σημείο, με καλή μουσική