Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη συμμετέχει στην επετειακή έκθεση του Μουσείου του Λούβρου

Τίτλοςτης «Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919».

Δημοσιεύτηκε στις 06 Οκτωβρίου 2021

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 άνοιξε για το κοινό η επετειακή έκθεση του Μουσείου του Λούβρου που αποτελεί και αφιέρωμα για τους εορτασμούς από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Με σημείο αναφοράς τη γέννηση του ελληνικού έθνους τον 19ο αιώνα, η έκθεση αναδεικνύει τους πολιτιστικούς, ιστορικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, απηχώντας στοιχεία του γαλλικού Φιλελληνισμού, αλλά των αξιών και των ιδανικών που συνδέθηκαν με την εθνική παλιγγενεσία. Παράλληλα, η έκθεση  στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου του Ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση της γαλλικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ τονίζει την εξαιρετική θέση που κατέχουν οι ελληνικές αρχαιότητες στις συλλογές του Λούβρου.

Σημείο αναφοράς για την έκθεση αποτελεί ο εορτασμός, το 2021, των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα την 25η Μαρτίου 1821 και παράλληλα η άφιξη στο Μουσείο του Λούβρου της Αφροδίτης της Μήλου, την 1η Μαρτίου του ίδιου χρόνου, μετά την ανακάλυψή της τον Απρίλιο του 1820. 

«Η σχέση των των δύο αυτών γεγονότων έχει ένα βαθύτερο νόημα» ανέφερε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Διευθυντής του Λούβρου και κύριος επιμελητής της έκθεσης Jean Luc Martinez. «Θέτει», συνέχισε, «τα ζητήματα της ιδιαίτερης θέσης της αρχαίας ελληνικής τέχνης στις συλλογές του Λούβρου και του μοναδικού ρόλου της Ελλάδας στην οικοδόμηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης, και ειδικότερα της Γαλλίας. Αυτή η γοητεία της ελληνικής αρχαιότητας εξακολουθεί να επισκιάζει τις γνώσεις μας για τη σύγχρονη Ελλάδα, τις οποίες οι Γάλλοι άρχισαν να ανακαλύπτουν εκ νέου από τον 18ο αιώνα και μετά». 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης και στους πρώτους συγχρόνους Έλληνες ζωγράφους που ξεχωρίζουν στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου – δημιουργών που διακρίθηκαν όχι μόνο στον τόπο τους αλλά και σε εκθέσεις στην Ευρώπη, καθώς και στα επίσημα Σαλόνια του Παρισιού. Μεταξύ των εκθεμάτων, το δάνειο της Λεβέντειου Πινακοθήκης «Η Ορφανή» του Νικηφόρου Λύτρα – διακρίνεται για την εξαιρετική τεχνοτροπία και ιδιαίτερη θεματολογία του. 

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και καταδεικνύει, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την καίρια θέση της Ελλάδας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής και της γαλλικής πολιτιστικής ταυτότητας, προσκαλώντας παράλληλα επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο να αναγνωρίσουν την εξαιρετική θέση κατέχουν οι Ελληνικές αρχαιότητες στις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου, η Αναστασία Λαζαρίδου, Διευθύντρια της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων – Τμήμα Μουσείων , ο Jean-Luc Martinez, Πρόεδρος και Διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, με την συνεργασία της Débora Guillon.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2022.

Μάθε περισσότερα στο https://www.louvre.fr/en/what-s-on/exhibitions/paris-athens

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close