Δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021
Το θεατρικό έργο που συγκλόνισε το κοινό σε Ηνωμένο Βασίλειο (National Theatre), Βέλγιο, Γαλλία, Νότια Αφρική, Η.Π.Α, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Καναδά, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2016 και βραβεύτηκε με το βραβείο «The Scotsman Fringe First Award» μεταξύ άλλων, ανεβαίνει σε Παγκύπρια και Πανελλαδική πρώτη από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ στα πλαίσια του Προγράμματος «Πολιτισμός ΙΙ» των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ.
Η Ιστορία
Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004, μία ομάδα τρομοκρατών από την Ινγκουσετία και την Τσετσενία κατέλαβε το Σχολείο Νο1 στο Μπεσλάν στη Ρωσία και πήρε ομήρους περισσότερο από 1100 ανθρώπους. Οι 777 ήταν παιδιά. Η ομηρία κράτησε σχεδόν τρεις μέρες και στοίχισε τη ζωή σε 385 άτομα. Οι τρομοκράτες ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά και με αυτά είχαν παγιδεύσει και το χώρο του κλειστού γηπέδου, όπου κρατούσαν τους ομήρους. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο με βαρύ οπλισμό και ακολούθησε μία βίαιη μάχη.
Η παράσταση
Στο Εμείς/Αυτοί, δύο παιδιά, το Κορίτσι (Άνθη Κάσινου) και το Αγόρι (Ανδρέας Δανιήλ), δίνουν μια σχολαστικά λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων της πολιορκίας, σκαρφαλώνουν τη διάταξη του σχολείου στο πάτωμα, γράφουν γεγονότα στον μαυροπίνακα και σκάνε μπαλόνια που αντιπροσωπεύουν εκρήξεις. Χρησιμοποιούν συμβολοσειρά για να αναπαραστήσουν τα καλώδια που έστησαν οι τρομοκράτες, κινούμενοι στο μεταξύ μέσα από τους μικροσκοπικούς χώρους που δημιουργούνται. Η πράξη της ανάμνησης και της εξιστόρησης των γεγονότων της πολιορκίας αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι, που παίζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα. Το έργο εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά τραυματικές καταστάσεις.
Η συγγραφέας για το έργο:
Σε μια Εισαγωγή στο δημοσιευμένο θεατρικό κείμενο, η συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου Carly Wijs γράφει: «πώς μπορούμε να βάλουμε τέτοιες απερίγραπτες πράξεις στη σκηνή; Πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι εντελώς ακατανόητο, κατανοητό; Και δεν είναι ταμπού να φτιάξουμε ένα κομμάτι θεάτρου για την τρομοκρατία, που απευθύνεται σε παιδιά; Τελικά, δεν πιστεύω ότι είναι ταμπού – στην πραγματικότητα, κανένα θέμα δεν πρέπει να είναι ταμπού για παιδιά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις. Η συζήτηση για το θέμα της τρομοκρατίας με παιδιά είναι μια πρόκληση, αλλά μπορεί να γίνει. Και πρέπει να γίνει».
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ανθής Κάσινου, την σκηνοθεσία- κίνηση υπογράφει η Μαρίνα Βρόντη, σκηνικά-κοστούμια ο Γιώργος Γιάννου, μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου, σχεδιασμό φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν η Άνθη Κάσινου και ο Ανδρέας Δανιήλ. Βοηθός σκηνοθέτη η Θεοδώρα Βήχα.
Πρεμιέρα: 29 Οκτωβρίου 2021, στις 20:30│ Θέατρο ΕΘΑΛ
Παραστάσεις: Θέατρο ΕΘΑΛ: 30 Οκτωβρίου & 02 Νοεμβρίου στις 20:30 | 31 Οκτωβρίου στις 18:30
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου: 21 Νοεμβρίου στις 18:30
*Οι παραστάσεις στη Λευκωσία θα ανακοινωθούν σύντομα
Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: 25877827
-
Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ.
31 Οκτωβρίου 2021
29 Οκτωβρίου 2021
30 Οκτωβρίου 2021
02 Νοεμβρίου 2021
-
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου
21 Νοεμβρίου 2021
Σχετικά
«Furry Tails: Ταξιδεύοντας με τα Ζώα του Κόσμου»: Μια πρωτότυπη μουσικο-αφηγηματική παράσταση από τον οργανισμό «Αθέρας»
Αυτές τις γιορτές, ετοιμαστείτε για το πιο τρελό, μουσικό ταξίδι!
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί
Τελευταία παράσταση του «Τρελαντώνη» την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Πρόκειται για μια φρέσκια, τρυφερή και γεμάτη ενέργεια θεατρική παραγωγή που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν