Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πάνε για κατοχύρωση 3 αλλαντικά της Πιτσιλιάς

Τα λουκάνικα, το χοιρομέρι και η λούντζα Πιτσιλιάς, "χτυπούν" την πόρτα της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουλίου 2020

Τα αλλαντικά Πιτσιλιάς είναι έτοιμα να αποκτήσουν μεγαλύτερο εκτόπισμα στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα από την κατοχύρωσή τους ως προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και επισήμως θα είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα ποιότητας. Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές σε κοινότητες τριών επαρχιών και οριοθετούνται στην περιφέρεια Πιτσιλιάς.

Συγκεκριμένα, την είσοδό τους στη λίστα των πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας της ΕΕ διεκδικούν τρία αλλαντικά της Κύπρου τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Τα λουκάνικα, το χοιρομέρι και η λούντζα Πιτσιλιάς παρασκευάζονται σε 35 κοινότητες τριών επαρχιών της Κύπρου που βρίσκεται σε υψόμετρο από 700 μέτρα και άνω.

Οι κοινότητες είναι:
Επαρχία Λευκωσίας: Αγία Ειρήνη, Αληθινού, Άλωνα, Απλίκι, Ασκάς, Γούρρη, Καννάβια, Κούρδαλι, Λαγουδερά, Λαζανιάς, Λιβάδια Λευκωσίας, Παλαιχώρι, Πλατανιστάσα, Πολύστυπος, Σαράντι, Σπήλια, Φαρμακάς, Φικάρδου, Φτερικούδι, Καμπί. Επαρχία Λάρνακας: Οδού 
Επαρχία Λεμεσού: Άγιος Θεόδωρος Λεμεσού, Άγιος Ιωάννης Λεμεσού, Άγιος Κωνσταντίνος Λεμεσού, Άγιος Παύλος Λεμεσού, Αγρίδια, Αγρός, Αμίαντος (κάτω), Αμίαντος (πάνω), Δύμες, Ζωοπηγή, Κάτω Μύλος, Κυπερούντα, Πελένδρι, Ποταμίτισσα, Συκόπετρα, Χανδριά.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού αναφέρει ότι: 

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

Είναι γνωστοί οι αγώνες μου για όσους με παρακολουθούν, για την πιστοποίηση παραδοσιακών Κυπριακών προϊόντων, αλλά και την προώθηση τους σε αγορές του εξωτερικού μέσα από ανάλογα θέματα που έχω εγγράψει στην βουλή.

Σήμερα ενημερωθήκαμε από τους αρμοδίους ότι έχουν καταρχήν εγκριθεί οι φάκελοι για πιστοποίηση των αλλαντικών Πιτσιλιάς (λούντζα, χοιρομέρι, λουκάνικο) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχουμε επίσης ενημερωθεί ότι η απαίτηση που εξέφρασα ως πρόεδρος της επιτροπής για να στηριχτούν οι παραγωγοί (και ομάδες παραγωγών) για την υποβολή φακέλου πιστοποίησης παραδοσιακού προϊόντος με την ανάληψη από την πολιτεία του κόστους υποβολής της αίτησης έχει επίσης εγκριθεί και θα μπει στον προϋπολογισμό του 2021.

Η ύπαιθρος για να επιβιώσει μαζί με άλλες δράσεις, χρειάζεται στήριξη της αγροτικής οικονομίας και οι μικρές βιοτεχνίες παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητος είναι κεντρικός πυλώνας.

Συγχαίρω τις βιοτεχνίες παραδοσιακών προϊόντων Πιτσιλιάς για τις τεράστιες προσπάθειες τους. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους, αλλά και σε όλους τους παραγωγούς και ομάδες παραγωγών που πρέπει να επιδιώξουν πιστοποίηση των παραδοσιακών τους προϊόντων.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close