Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Η Helen Kirwan παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Κύπρο

Με τίτλο: "presencing"

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2022

Η γκαλερί Noise παρουσιάζει μια έκθεση με το φωτογραφικό έργο της Helen Kirwan, το οποίο δημιούργησε κατά τη διάρκεια των –όπως η ίδια τους αποκαλεί-  περιπάτων της για "άσκηση Covid" στην Κύπρο στις αρχές του περασμένου έτους. Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 1.500 φωτογραφίες, μεγέθους καρτ ποστάλ, πολλαπλά τοποθετημένες σε γραμμικά πλέγματα και λωρίδες.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Νίκος Φιλίππου θα κάνει μια εισαγωγή στο έργο της Kirwan. Ο Νίκος Φιλίππου είναι φωτογράφος και Αναπληρωτής Λέκτορας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Το έργο της Kirwan προέκυψε στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Ακαδημίας Τεχνών στη Λεμεσό για τρίμηνη καλλιτεχνική διαμονή (residency). Ωστόσο, όταν έφτασε στις 2 Ιανουαρίου 2021, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, τέθηκε σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα και στη συνέχεια μετακόμισε στη Λευκωσία για ένα μήνα. Λόγω των αυστηρών περιορισμών του "lockdown", η Kirwan μπορούσε να βγει έξω μόνο για σωματική άσκηση, και ακόμη και όταν τελικά έφτασε στη Λεμεσό για να ξεκινήσει τo residency της τον Φεβρουάριο, οι διάφοροι περιορισμοί εξακολουθούσαν να ισχύουν και συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάιο.

Κατά τη διάρκεια των μεγάλων Covid-περιπάτων της για άσκηση, η Kirwan έβγαζε φωτογραφίες με ένα iPhone από περιστατικά και σκηνές που συναντούσε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ίσως αυτός ήταν ο τρόπος της να κατανοήσει τη Λευκωσία και στη συνέχεια τη Λεμεσό, νιώθοντας το δρόμο της, μάλλον όπως ένα σαλιγκάρι, κατά μήκος του εδάφους. Πριν φτάσει στην Κύπρο, είχε διαβάσει το βιβλίο του Χάιντεγκερ "Πρώιμη ελληνική σκέψη" που ασχολείται με τον επαναπροσδιορισμό των προ-Σωκρατικών, τους οποίους θεωρούσε εκπροσώπους της σκέψης πριν καταληφθεί από τη μεταφυσική. Ο Χάιντεγκερ υποστηρίζει ότι η σύγχρονη φιλοσοφία είχε διαφθαρεί από τη στενότητα του μεταφυσικού και καθαρά ορθολογικού τρόπου σκέψης. Η ανάλυση των αποσπασμάτων του Αναξίμανδρου, του Παρμενίδη και του Ηράκλειτου τον ώθησε να σκεφτεί το Είναι ως παρουσία (Anwesen) με την έννοια της άφιξης στην παρουσία, της παραμονής και της επιστροφής στην απουσία. 

Αυτή την ιδέα του Είναι ως μια διαδικασία μετασχηματισμού και ως ένας συγκεκριμένος τρόπος ύπαρξης, ο Χάιντεγκερ την αποκαλεί Gelassenheit: το Είναι ως απελευθέρωση "προς το ανείπωτο". Οι 1.500 μικρές iPhone φωτογραφίες της Kirwan μπορούν να θεωρηθούν ως εκφράσεις του Είναι με αυτή τη χαϊντεγκεριανή έννοια - της παρουσίας της κατά τη διάρκεια των περιπάτων για "άσκηση Covid", στα πλαίσια της οποία υπάρχει μια δυνατότητα απελευθέρωσης, όπως το θέτει ο Χάιντεγκερ, "προς το ανείπωτο".

Πληροφορίες για την έκθεση:
Εγκαίνια
: Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022, 18:00-21:00 με εισαγωγή στις 18:30 από τον Νίκο Φιλίππου, Αναπληρωτή Λέκτορα, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Διάρκεια έκθεσης: 4-12 Φεβρουαρίου, καθημερινά- 13:00-19:00.
Τοποθεσία: Νoise Gallery- Περικλέους 4, Παλιά Λευκωσία, 1010

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close