17-18 September 2020
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

«H Γυναίκας της Πάτρας» με την υπέροχη Ελένη Κοκκίδου έρχεται Κύπρο

Η εξαιρετική παράσταση «Η γυναίκα της Πάτρας» που μάγεψε τους θεατές και ενθουσίασε τους κριτικούς με τη συγκλονιστική ερμηνεία της, έρχεται Κύπρο τον Σεπτέμβριο

Δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2020

Μετά τη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στην Ελλάδα, «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά με πρωταγωνίστρια την Ελένη Κοκκίδου, έρχεται στην Κύπρο για δύο παραστάσεις, σε Λευκωσία και Λεμεσό τον Σεπτέμβριο.

Μια ιδιαίτερη θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της ιερόδουλης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις είχε καταγράψει σε μια σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ’80. Ένας σπαρακτικός μονόλογος που δημιουργεί δυνατές συγκινήσεις. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθετική επιμέλεια της Λένας Κιτσοπούλου.

Η Ελένη Κοκκίδου «μετουσιώνεται» σε Πανωραία, ερμηνεύοντας τον μονόλογο της «Γυναίκας της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, προσφέροντας συγκινήσεις. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τη λύπη στη χαρά, από τα δάκρυα στο γέλιο, από τον πόνο στην οργή, από την ένταση στη σιωπή, ισορροπούν αρμονικά στη παράσταση.

Για τον ρόλο αυτό η Ελένη Κοκκίδου τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» και με το βραβείο κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα».

«Πρόκειται για μία  θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80. Ο παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει,χορεύει,κλαίει γελάει, θυμώνει, προκαλεί…»

«Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας γίνεται ποίηση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή της λαϊκής ψυχής που απελευθερώνεται. Η ζωή της ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή. Η ηρωίδα με τρόπο μοναδικά αυθεντικό, με αμεσότητα και πηγαία λαϊκότητα αφηγείται τη ζωή της με συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις. Γεύεται τη ζωή ολόκληρη, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, χωρίς μιζέρια.»

Σημείωμα Γιώργου Χρονά:
Τι έχει αυτή η βιογραφία που περικλείει την Πάτρα, την Αθήνα, την Ελλάδα, του ’50, ’60, ’70, κι έκανε τον Μάνο Χατζιδάκι να πει, σ’ ένα βιβλιοπώλη στη στοά Χηρς, στη Θεσσαλονίκη – πώς είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασε στη ζωή του; Ο αναγνώστης θα καταλάβει. Δεν έχει ένα αλλά πολλά παράλληλα θαύματα. Αρετές υψηλού λόγου. Από μια αμόρφωτη γυναίκα. Την Γυναίκα της Πάτρας, που μιλάει χωρίς να ντρέπεται χωρίς να λυπάται. Ελεύθερος και σπάνιος λόγος. […] «Η γυναίκα της Πάτρας», είναι η πιο αληθινή, δηλαδή, γυμνή, ιστορία, που έχετε διαβάσει, στην ελληνική γλώσσα, από την σταύρωση του Χριστού και τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Παραστάσεις:
>> Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20:30.
>>  Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30.
Εισιτήρια: €15  & €10 (https://shop.tickethour.com/)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close