Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2022
Προς το τέλος του 2019 είχαμε ανακοινώσει – η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (ΦΕΚ), Τμήμα Λευκωσίας, - τον «6ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ», που αποτελείται από δύο ομάδες και απευθύνεται σε παιδιά:
Α΄ Ομάδα: Δημοτικής Εκπαίδευσης και
Β΄ Ομάδα: Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.
Τελευταία ημερομηνία συμμετοχής, μετά και από παράταση, ήταν η 29η Φεβρουαρίου 2020.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 72 μαθητές από όλη την Κύπρο, μαζί και 1 τουρκοκύπριος, με 576 συνολικά φωτογραφίες.
Προλάβαμε και κάναμε την κρίση των φωτογραφιών πριν την έναρξη της πανδημίας του COVID-19. Συγκεκριμένα η κρίση έγινε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, με κριτές τους πολυβραβευμένους και τιτλούχους φωτογράφους Νασσίμ Ελούτ EFIAP/p, Γιάννο Ερωτοκρίτου EFIAP, και Γιώργο Γιαλλούρη EFIAP/s.
Το τελικό αποτέλεσμα: Επιλέγηκαν 117 φωτογραφίες από 52 συμμετοχές, και από τις 2 ομάδες. Αυτές οι 117 φωτογραφίες θα εκτυπωθούν και θα εκτεθούν στις 23-27 Μαΐου 2022, ημέρα που, ελπίζουμε, θα γίνει η εκδήλωση των εγκαινίων. Παράλληλα, θα γίνει και η απονομή των βραβείων στα παιδιά με την μεγαλύτερη βαθμολογία.
Έχουμε 3 βραβεία και 3 επαίνους στην κάθε ομάδα.
Τα Εγκαίνια θα τελέσει Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ο οποίος θα επιδώσει και τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.

Λίγα λόγια για τον «Μαθητικό Διαγωνισμό»
Με το σκεπτικό ότι αρκετοί μαθητές από νεαρή ηλικία ασχολούνται με την φωτογραφία είτε με τα κινητά τους, είτε με λογισμικά επεξεργασίας εικόνας (καθώς επίσης η φωτογραφία σήμερα είναι για πολλούς και θέμα επιλογής στις σπουδές τους), αποφασίσαμε, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΕΚ – Τμήμα Λευκωσίας, να διοργανώσουμε δοκιμαστικά, ένα Παγκύπριο Μαθητικό Φωτογραφικό Διαγωνισμό καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με δικαίωμα συμμετοχής, παιδιά κάτω των 18 ετών.
Σκοπός μας ήταν, και είναι, να δώσουμε την ευκαιρία στα νεαρά άτομα, να προβάλουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία σε ένα διαγωνισμό, με διοργανωτή τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, (ΦΕΚ) τον Οργανισμό με την πιο μεγάλη ιστορία στην Κύπρο, αφού ήδη μετράμε πάνω από 55 χρόνια ζωής και προσφοράς στα φωτογραφικά δρώμενα της πατρίδας μας.
Παράλληλα να ωθήσουμε τα παιδιά να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες και να αναπτύξουν έτσι το ταλέντο και τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις στην φωτογραφία.
Έτσι τον Ιανουάριο 2015 προκηρύξαμε, με επιφύλαξη, τον «1ο Παγκύπριο Μαθητικό Φωτογραφικό Διαγωνισμό», που περιελάμβανε 2 θέματα.
Α) Ελεύθερο Έγχρωμο ή Μονόχρωμο
Β) Πειραματική Φωτογραφία
Προσδοκία μας ήταν να έχουμε μια ικανοποιητική συμμετοχή από τους νέους μας.
Τελικά τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.
63 μαθητές από σχολεία σχεδόν όλης της Κύπρου και με σύνολο συμμετοχής 292 φωτογραφίες, ήταν σίγουρα μια μεγάλη πρώτη επιτυχία αλλά και ικανοποίηση.
Μετά την επιτυχία του 1ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το Μάιο 2015, και τον ενθουσιασμό των νεαρών φωτογράφων μας, αποφασίσαμε
να ξαναδοκιμάσουμε και τον επόμενο χρόνο.
Τα αποτελέσματα ήταν και πάλι πολύ ικανοποιητικά.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος και Τουρκοκύπριοι μαθητές από Τουρκοκυπριακά σχολεία.
Κάτι πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό είναι ότι, από τον 3ο Διαγωνισμό (2017), που έγινε πια Ετήσιος Θεσμός, στηρίζεται κι επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, τα παιδιά που οι φωτογραφίες τους θα βραβευθούν, εκτός από τα διπλώματα και τις πλακέτες, θα πάρουν και χρηματικά βραβεία που μας προσφέρει κάθε χρόνο, ο μεγάλος Χορηγός μας, η Εταιρεία NETINFO.
Αυτό πιστεύουμε ότι είναι μια ακόμα επιβράβευση στους νεαρούς καλλιτέχνες μας.
Σχετικά
Harmoni: Νέα ατομική έκθεση της Chiaki Kamikawa στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η έκθεση συνδέει την Ιαπωνική λαογραφία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Κυπριακό Πολιτισμό στο Χάνι του Ιμπραήμ
Ο Σπύρος Αγαθού επιστρέφει στη Λάρνακα με μια έκθεση για όσα νιώθουμε αλλά δεν ονομάζουμε
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την «unnamed», σε επιμέλεια της Χρυσήλιας Φιλιαστίδη.
Στον Τοίχο στα Λύμπια
Ο Twenty Three δημιουργεί τη νέα τοιχογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυμπιών
8 συναρπαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτό το φθινόπωρο στο Λονδίνο
Η πολιτιστική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας ανανεώνεται με δρώμενα πρωτότυπης θεματικής που αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας
«A Planet in Common»: Ο Γιάννος Οικονόμου βάζει τα ζώα στο επίκεντρο της νέας του έκθεσης
Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, το Diatopos Art Centre στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.
«Objects in the mirror may be closer than they appear»: Ένα νέο project έρχεται στην Παλιά Λευκωσία
Έρχεται και ανατρέπει τον τρόπο που συναντάμε την τέχνη
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα