Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2022
Προς το τέλος του 2019 είχαμε ανακοινώσει – η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (ΦΕΚ), Τμήμα Λευκωσίας, - τον «6ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ», που αποτελείται από δύο ομάδες και απευθύνεται σε παιδιά:
Α΄ Ομάδα: Δημοτικής Εκπαίδευσης και
Β΄ Ομάδα: Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.
Τελευταία ημερομηνία συμμετοχής, μετά και από παράταση, ήταν η 29η Φεβρουαρίου 2020.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 72 μαθητές από όλη την Κύπρο, μαζί και 1 τουρκοκύπριος, με 576 συνολικά φωτογραφίες.
Προλάβαμε και κάναμε την κρίση των φωτογραφιών πριν την έναρξη της πανδημίας του COVID-19. Συγκεκριμένα η κρίση έγινε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, με κριτές τους πολυβραβευμένους και τιτλούχους φωτογράφους Νασσίμ Ελούτ EFIAP/p, Γιάννο Ερωτοκρίτου EFIAP, και Γιώργο Γιαλλούρη EFIAP/s.
Το τελικό αποτέλεσμα: Επιλέγηκαν 117 φωτογραφίες από 52 συμμετοχές, και από τις 2 ομάδες. Αυτές οι 117 φωτογραφίες θα εκτυπωθούν και θα εκτεθούν στις 23-27 Μαΐου 2022, ημέρα που, ελπίζουμε, θα γίνει η εκδήλωση των εγκαινίων. Παράλληλα, θα γίνει και η απονομή των βραβείων στα παιδιά με την μεγαλύτερη βαθμολογία.
Έχουμε 3 βραβεία και 3 επαίνους στην κάθε ομάδα.
Τα Εγκαίνια θα τελέσει Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ο οποίος θα επιδώσει και τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.

Λίγα λόγια για τον «Μαθητικό Διαγωνισμό»
Με το σκεπτικό ότι αρκετοί μαθητές από νεαρή ηλικία ασχολούνται με την φωτογραφία είτε με τα κινητά τους, είτε με λογισμικά επεξεργασίας εικόνας (καθώς επίσης η φωτογραφία σήμερα είναι για πολλούς και θέμα επιλογής στις σπουδές τους), αποφασίσαμε, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΕΚ – Τμήμα Λευκωσίας, να διοργανώσουμε δοκιμαστικά, ένα Παγκύπριο Μαθητικό Φωτογραφικό Διαγωνισμό καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με δικαίωμα συμμετοχής, παιδιά κάτω των 18 ετών.
Σκοπός μας ήταν, και είναι, να δώσουμε την ευκαιρία στα νεαρά άτομα, να προβάλουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία σε ένα διαγωνισμό, με διοργανωτή τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, (ΦΕΚ) τον Οργανισμό με την πιο μεγάλη ιστορία στην Κύπρο, αφού ήδη μετράμε πάνω από 55 χρόνια ζωής και προσφοράς στα φωτογραφικά δρώμενα της πατρίδας μας.
Παράλληλα να ωθήσουμε τα παιδιά να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες και να αναπτύξουν έτσι το ταλέντο και τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις στην φωτογραφία.
Έτσι τον Ιανουάριο 2015 προκηρύξαμε, με επιφύλαξη, τον «1ο Παγκύπριο Μαθητικό Φωτογραφικό Διαγωνισμό», που περιελάμβανε 2 θέματα.
Α) Ελεύθερο Έγχρωμο ή Μονόχρωμο
Β) Πειραματική Φωτογραφία
Προσδοκία μας ήταν να έχουμε μια ικανοποιητική συμμετοχή από τους νέους μας.
Τελικά τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.
63 μαθητές από σχολεία σχεδόν όλης της Κύπρου και με σύνολο συμμετοχής 292 φωτογραφίες, ήταν σίγουρα μια μεγάλη πρώτη επιτυχία αλλά και ικανοποίηση.
Μετά την επιτυχία του 1ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το Μάιο 2015, και τον ενθουσιασμό των νεαρών φωτογράφων μας, αποφασίσαμε
να ξαναδοκιμάσουμε και τον επόμενο χρόνο.
Τα αποτελέσματα ήταν και πάλι πολύ ικανοποιητικά.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος και Τουρκοκύπριοι μαθητές από Τουρκοκυπριακά σχολεία.
Κάτι πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό είναι ότι, από τον 3ο Διαγωνισμό (2017), που έγινε πια Ετήσιος Θεσμός, στηρίζεται κι επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, τα παιδιά που οι φωτογραφίες τους θα βραβευθούν, εκτός από τα διπλώματα και τις πλακέτες, θα πάρουν και χρηματικά βραβεία που μας προσφέρει κάθε χρόνο, ο μεγάλος Χορηγός μας, η Εταιρεία NETINFO.
Αυτό πιστεύουμε ότι είναι μια ακόμα επιβράβευση στους νεαρούς καλλιτέχνες μας.
Σχετικά
«Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»: Η γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Την έκθεση του Ρήνου Στεφανή, που θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: Διάτρητοι, Ρε Αλέξης, Τοπία, φιλοξενεί από τις 13 Μαρτίου η γκαλερί Γκλόρια
The Rise of the Sun, the Fall of Time: Η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό
Κάτω από τον τίτλο «The Rise of the Sun, the Fall of Time», η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει από τις 21 Μαρτίου, έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό.
Δημοπρασία 149 έργων που αποτυπώνουν την εξέλιξη της κυπριακής δημιουργίας κατά τον 20ό αιώνα
Σημαντικά έργα καλλιτεχνών που έχουν καταγράψει ρεκόρ δημοπρασιών πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία της Cypria Auctions
Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου: Αναδρομική έκθεση Ανδρέα Παρασκευά
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη
Η εικαστική εγκατάσταση «Πόλεμος με τα Μάτια της» ταξιδεύει στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick
Midpoint: Έκθεση εικαστικών τεχνών στην Αιγαία
Με έργα ενηλίκων μαθητριών και μαθητών από τα προγράμματα της σχολής
Figures in Suspension: Η Alexandria Coe εκθέτει στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκεντρώνει σχέδια και ζωγραφικά έργα που προσεγγίζουν την ανθρώπινη μορφή ως μια μεταβατική ζώνη,
Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Με τίτλο «Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»
CHROMA by Her: Μια εικαστική συνάντηση δέκα γυναικών ζωγράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Liminal Spaces», πρέπει να τη δεις
Στην γκαλερί Stand In Line στη Λευκωσία θα θαυμάσεις τα έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας